Φαίνεται πως το TikTok έχει γεμίσει με ψεύτικα crypto giveaways, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούν τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk και τις εταιρείες του, Tesla και SpaceX, για να προσελκύσουν χρήστες.

Οι κυβερνοεγκληματίες προωθούν τέτοια crypto giveaways σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων (π.χ. Instagram και Twitter) εδώ και χρόνια. Αυτές οι απάτες υποτίθεται ότι είναι δώρα από διασημότητες, crypto exchanges κλπ. Πιο συχνά, δημιουργούν ψεύτικα βίντεο (deepfake) με τον Elon Musk.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν τους χρήστες να εγγραφούν σε μια υπηρεσία για να λάβουν δωρεάν crypto. Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, αυτές οι απάτες απλώς κλέβουν crypto των χρηστών, χωρίς να δώσουν τίποτα ως αντάλλαγμα.

Δείτε επίσης: Το Google Looker Studio έγινε abuse σε cryptocurrency phishing επιθέσεις

Παρόλο που θα πίστευε κανείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναγνώριζαν αυτές τις απάτες, η ιστορία έχει δείξει ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες στο παρελθόν, κλέβοντας εκατομμύρια δολάρια σε crypto από ανυποψίαστους χρήστες των κοινωνικών μέσων.

TikTok: Ψεύτικα crypto giveaways με δόλωμα τον Elon Musk

Με την τεράστια δημοτικότητα του TikTok, οι απατεώνες κατακλύζουν όλο και περισσότερο την πλατφόρμα με ψεύτικα crypto giveaways.

Στις πρόσφατες απάτες, κυκλοφορούν deepfake βίντεο του Elon Musk με μια υποτιθέμενη συνέντευξη στο Fox News ή σε άλλα δίκτυα. Σε αυτά τα βίντεο, ο δισεκατομμυριούχος φαίνεται να προωθεί ένα ψεύτικο crypto giveaway.

Ορισμένα βίντεο είναι λίγο πιο ερασιτεχνικά. Απλά δείχνουν πώς να συνδεθεί ο χρήστης σε έναν καταχωρημένο ιστότοπο και να εισαγάγει έναν κωδικό προσφοράς για να λάβει δωρεάν Bitcoin.

Σύμφωνα με το BleepingComputer, σχεδόν όλα τα giveaways χρησιμοποιούν το ίδιο template. Υποτίθεται ότι είναι μια πλατφόρμα επενδύσεων crypto.

Δείτε επίσης: Βόρεια Κορέα: Hackers έχουν κλέψει crypto για χρηματοδότηση προγραμμάτων πυρηνικών όπλων

Τα περισσότερα από τα βίντεο χρησιμοποιούν domains που μοιάζουν ελαφρώς, όπως bitoxies[.]com, moonexio[.]com, altgetxio[.]com, cratopex[.]com.

TikTok: Deepfake video του Elon Musk προωθούν ψεύτικα crypto giveaways

Για να συμμετάσχει κανείς, πρέπει να δημιουργήσει ένα λογαριασμό και να εισαγάγει έναν κωδικό προσφοράς που διατίθεται στο βίντεο του TikTok. Μόλις εισαχθεί ο κωδικός, ο ιστότοπος θα προσποιηθεί ότι καταθέτει Bitcoin

στο πορτοφόλι του χρήστη. Ωστόσο, όταν ο χρήστης προσπαθήσει να πάρει τα δωρεάν Bitcoin, του ζητείται να ενεργοποιήσει πρώτα τον λογαριασμό καταθέτοντας 0,005 Bitcoin, αξίας περίπου 132 $. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι οι χρήστες δεν λαμβάνουν δωρεάν crypto, ενώ οι απατεώνες κλέβουν αυτές τις καταθέσεις “ενεργοποίησης”.

Επιπλέον, ζητούνται πληροφορίες KYC, οι οποίες μπορούν να συλλεχθούν από τους επιτιθέμενους για να προσπαθήσουν να παραβιάσουν άλλους νόμιμους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων.

Οι απάτες με τα ψεύτικα crypto giveaways στα social media (TikTok και αλλού) ήρθαν για να μείνουν. Σύμφωνα με την FTC, 80 εκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από απάτες που σχετίζονται με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, από τον Οκτώβριο του 2020. Πιο πρόσφατα, το Better Business Bureau εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με απάτες με crypto στο TikTok.

Δείτε επίσης: Το crypto casino Stake.com χάνει $41 εκατομμύρια από hackers του hot wallet

Επομένως, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι σχεδόν κάθε ιστότοπος που υπόσχεται δωρεάν crypto είναι απάτη. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας, όπως Elon Musk, Tesla, SpaceX, Ark Invest, Gemini, δημοφιλή crypto exchanges και διασημότητες για να τους εμπιστευτούν πιο εύκολα οι χρήστες. Υπόσχονται μεγάλα κέρδη με ελάχιστη ή καμία επένδυση, γεγονός που πρέπει να αποτελεί red flag για όλους τους χρήστες. Είναι σημαντικό να γίνεται πάντα προσεκτική έρευνα πριν από την κατάθεση χρημάτων σε έναν λογαριασμό ή την παραχώρηση προσωπικών πληροφοριών.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com