Οι δεινόσαυροι έχουν αποκτήσει τη φήμη των πιο τρομακτικών προϊστορικών θηρευτών. Όμως, η πρόσφατη ανακάλυψη ενός απολιθωμένου κρανίου που ανήκει σε ένα πλάσμα με το όνομα Pampaphoneus biccai, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Αυτό το τεράστιο ζώο φαίνεται να υπήρχε εκατομμύρια χρόνια πριν τους γνωστούς δεινοσαύρους.

Το απολίθωμα ηλικίας 265 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε στη Βραζιλία και φαίνεται να αποκαλύπτει το μεγαλύτερο σαρκοφάγο πλάσμα της εποχής του.

Αυτό το ζώο ήταν ένα θηρίο που πρέπει να προκαλούσε απόλυτο τρόμο σε οτιδήποτε περνούσε από το δρόμο του“, λέει η παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Stephanie Pierce.

Το απολιθωμένο κρανίο του Pampaphoneus biccai βρέθηκε σχεδόν άθικτο. Έχει μέγεθος σχεδόν 36 cm και ανακαλύφθηκε μαζί με άλλα οστά κοντά στο São Gabriel, στη Νότια Βραζιλία.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα εγκεφάλου 319 εκατομμυρίων ετών

Ο Pampaphoneus ταιριάζει στην πρώιμη κατηγορία therapsid dinocephalia, μια ομάδα μεγάλων και τρομακτικών χερσαίων ζώων που έζησαν πριν από τον T. rex και τους άλλους δεινοσαύρους. Δεν ήταν όλα τα πλάσματα, που ανήκαν σε αυτή την κατηγορία, σαρκοφάγα, αλλά ο Pampaphoneus ήταν σίγουρα.

Το ζώο είχε μεγάλα, αιχμηρά δόντια κατάλληλα για τη σύλληψη θηραμάτων“, λέει ο Felipe Pinheiro, παλαιοντολόγος από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Πάμπα (UNIPAMPA) στη Βραζιλία.

Η οδοντοφυΐα και η κρανιακή αρχιτεκτονική του υποδηλώνουν ότι το δάγκωμά του ήταν αρκετά δυνατό για να μασήσει κόκαλα, όπως και οι σύγχρονες ύαινες“.

Ο Pampaphoneus έζησε στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, λίγο πριν τη μαζική εξαφάνιση του 86% όλων των ζωικών ειδών στη Γη.

Το απολίθωμα βρέθηκε σε βράχους, σε μια περιοχή όπου τα οστά δεν είναι τόσο συνηθισμένα, αλλά πάντα επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις“, λέει ο συγγραφέας Mateus A. Costa Santos, παλαιοντολόγος στο UNIPAMPA.

Δείτε επίσης: Βρέθηκε απολίθωμα καρδιάς 380 εκατομμυρίων ετών

Προηγουμένως, είχαν βρεθεί απολιθώματα άλλων dinocephalians στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Ωστόσο, ο Pampaphoneus biccai είναι το μοναδικό γνωστό είδος στη Βραζιλία. Η ομάδα αναφέρει ότι αυτό το απολίθωμα, που είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο, “αποκαλύπτει νέες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που δεν ήταν προηγουμένως γνωστές για το είδος“. Ένα άλλο μικρότερο κρανίο είχε βρεθεί το 2008.

Η εύρεση ενός νέου κρανίου Pampaphoneus μετά από τόσο καιρό ήταν εξαιρετικά σημαντική για την αύξηση των γνώσεών μας για το ζώο

“, λέει ο Santos, “που στο παρελθόν ήταν δύσκολο να διαφοροποιηθεί από τους Ρώσους συγγενείς του“.

Οι Pampaphoneus είχαν ύψος που έφτανε τα τρία μέτρα, ενώ μπορεί να ζύγιζαν 400 κιλά.

Ήταν ο μεγαλύτερος επίγειος θηρευτής που γνωρίζουμε από την Πέρμια περίοδο, στη Νότια Αμερική“, λέει ο ειδικός.

Pampaphoneus biccai: Βρέθηκε απολιθωμένο κρανίο του τεράστιου προϊστορικού πλάσματος

Οι νέες πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από την ανάλυση του απολιθωμένου κρανίου του Pampaphoneus biccai οδηγούν τους ερευνητές να πιστέψουν ότι ένα οστό της γνάθου, που δεν έχει ταυτοποιηθεί προς το παρόν, προέρχεται από μια ακόμη μεγαλύτερη, χειρότερη εκδοχή του Pampaphoneus biccai. Η ομάδα λέει ότι χρειάζονται περισσότερα απολιθώματα για να επιβεβαιωθεί η υπόθεση, αλλά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το “τρομερό κεφάλι” που μόλις μελέτησαν δεν είναι καν από ενήλικο ζώο.

Δείτε επίσης: Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που σκοτώθηκε από τον “φονικό” αστεροειδή

Η ανακάλυψή του είναι το κλειδί για να δώσει μια ματιά στη δομή της κοινότητας των χερσαίων οικοσυστημάτων λίγο πριν από τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση όλων των εποχών“, λέει η Pierce. “Ένα θεαματικό εύρημα που καταδεικνύει την παγκόσμια σημασία των απολιθωμάτων της Βραζιλίας“.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Zoological Journal of the Linnean Society.

Η παλαιοντολογία, ως κλάδος της γεωλογίας, είναι απαραίτητη για την κατανόηση της προϊστορικής ζωής. Μέσω της μελέτης των απολιθωμάτων, οι επιστήμονες μπορούν να δομήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της Γης και των πλασμάτων που είχαν κάποτε κατοικήσει σε αυτήν. Όπως αναφέρεται παραπάνω, η ανακάλυψη του απολιθωμένου κρανίου του Pampaphoneus biccai παρέχει καινούργιες πληροφορίες για το είδος αυτό και αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η παλαιοντολογία ενισχύει την κατανόηση της εξέλιξης της ζωής στη Γη.

Πηγή: www.sciencealert.com