Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Norton, τα διαδικτυακά scams, που περιλάμβαναν ανθρώπινη χειραγώγηση, αντιστοιχούσαν στο 75% των συνολικών απειλών σε dekstop υπολογιστές, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η εταιρεία ανέλυσε τα δικά της δεδομένα παρακολούθησης και αποκλεισμού για να συντάξει την πιο πρόσφατη αναφορά, Consumer Cyber ​​Safety Pulse.

Η Norton ισχυρίστηκε ότι έχει μπλοκάρει περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύρια απειλές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εκατομμυρίων προσπαθειών phishing, 3,5 εκατομμυρίων απειλών για desktop και σχεδόν 33.000 απειλών για mobile συσκευές.

Δείτε επίσης: Pig butchering crypto scam: Hackers έκλεψαν $1 εκατ. σε τρεις μήνες

Σύμφωνα με την έκθεση, τρία είδη scams ήταν πιο δημοφιλή αυτό το διάστημα:

Sextortion: Οι απατεώνες απειλούν να διαρρεύσουν προσωπικές (π.χ. γυμνές) φωτογραφίες του θύματος, εάν δεν λάβουν χρήματα. Συχνά ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να τραβήξουν εικόνες ή βίντεο μέσω της web κάμερας τους.

Απάτες ηλεκτρονικών καταστημάτων: Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα και προσπαθούν να δελεάσουν τους αγοραστές με δημοφιλή προϊόντα. Επιπλέον, προσφέρουν τεράστιες εκπτώσεις. Στην πραγματικότητα, τα θύματα δεν λαμβάνουν ποτέ τα προϊόντα που αγοράζουν από τα ψεύτικα καταστήματα, ενώ οι απατεώνες κλέβουν τα στοιχεία της κάρτας των θυμάτων και τα στοιχεία πληρωμής.

Τεχνική υποστήριξη: Πρόκειται για ένα scam που υπάρχει εδώ και χρόνια. Οι απατεώνες παρουσιάζονται ως υπάλληλοι τεχνικής υποστήριξης αξιόπιστων εταιρειών και πείθουν τα θύματα να δώσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στους υπολογιστές τους. Στη συνέχεια, οι απατεώνες κλέβουν οικονομικά και άλλα δεδομένα.

Δείτε επίσης: Οι αγοραστές Mooncake έπεσαν θύματα online scam

Ποια scams ήταν πιο δημοφιλή τους πρώτους μήνες του 2023;

Βρήκαμε ότι οι απατεώνες στηρίζονται σε παλιές μεθόδους για να δελεάσουν τα θύματα, αλλά τώρα έχουν ένα πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο στη διάθεσή τους, για να κάνουν αυτά τα σχέδια πιο ρεαλιστικά“, δήλωσε ο Luis Corrons, ειδικός ασφαλείας για το Norton.

Επιπλέον, ο ειδικός τόνισε ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν τώρα και την τεχνητή νοημοσύνη, για να κάνουν τα scams τους να φαίνονται πιο ρεαλιστικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, άρα οι χρήστες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με κάθε τους κίνηση.

Δείτε επίσης: Το phishing και τα scam pages αυξήθηκαν σημαντικά το 2022

Τα scams είναι μια μεγάλη απειλή και η αύξησή τους αποτελεί ανησυχητική πραγματικότητα. Το ποσοστό τους είναι ανεβασμένο και απαιτεί την απαραίτητη ενημέρωση του κοινού και τη λήψη προληπτικών μέτρων. Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν ως σήμα για την ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλέστερου ψηφιακού περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, παρά την ταχύτατη εξέλιξη των τεχνολογιών, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει το πιο ευάλωτο σημείο στην εξίσωση της κυβερνοασφάλειας.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com