Το Τμήμα Εμπορίου των ΗΠΑ εκδίδει τους τελικούς κανόνες για να αποτρέψει τη χρήση επιδοτήσεων κατασκευής ημιαγωγών από την Κίνα και άλλες χώρες που θεωρείται ότι δημιουργούν ανησυχίες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Η Apple αφαιρεί 100 εφαρμογές τύπου ChatGPT από το App Store της Κίνας

Ο κανονισμός είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν η κυβέρνηση Biden μπορέσει να αρχίσει να χορηγεί 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για την παραγωγή ημιαγωγών. Ο ορόσημος νόμος “Chips and Science” παρέχει 52,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή ημιαγωγών, την έρευνα και την ανάπτυξη εργατικού δυναμικού.

Δείτε επίσης: Κίνα: Το ημερήσιο όριο χρόνου οθόνης smartphone για ανήλικους ορίζεται σε δύο ώρες

Οι κανονισμοί, που προτάθηκαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο, θέτουν “φραγματάκια” περιορίζοντας τους αποδέκτες της αμερικανικής χρηματοδότησης από το να επενδύουν στη διεύρυνση της κατασκευής ημιαγωγών σε ξένες χώρες ενδιαφέροντος όπως η Κίνα και η Ρωσία, και περιορίζοντας τους αποδέκτες ενθάρρυνσης από το να συμμετέχουν σε κοινές έρευνες ή προσπάθειες άδειας τεχνολογίας με ξένους φορείς ενδιαφέροντος.

Τον Οκτώβριο του 2022, το υπουργείο εξέδωσε νέους ελέγχους εξαγωγής για να αποκλείσει την Κίνα από ορισμένες ημιαγωγούς που κατασκευάζονται με αμερικανικό εξοπλισμό, στην προσπάθειά του να επιβραδύνει την τεχνολογική και στρατιωτική πρόοδο της Πεκίνου.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως προσεκτικοί ώστε ούτε μια δεκάρα από αυτό να βοηθήσει την Κίνα να μας ξεπεράσει», είπε η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo στο Κογκρέσο την Τρίτη.

Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών από τους δικαιούχους χρηματοδότησης, το Υπουργείο Εμπορίου μπορεί να ανακτήσει τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις.

Δείτε επίσης: Η Κίνα απαγορεύει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να χρησιμοποιούν iPhone

Η κυρία Raimondo δήλωσε στο Κογκρέσο ότι εργάζεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να εγκριθούν οι επιδοτήσεις.

«Αισθάνομαι την πίεση», είπε η Raimondo. “Είμαστε πίσω, αλλά είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά. Και αν χρειαστούμε άλλον έναν μήνα ή μερικές εβδομάδες για να το κάνουμε σωστά, θα το υπερασπιστώ γιατί είναι απαραίτητο”.

Οι κανονισμοί απαγορεύουν στους αποδέκτες χρηματοδότησης να διευρύνουν σημαντικά την χωρητικότητα κατασκευής ημιαγωγών σε ξένες χώρες που αντιμετωπίζονται με ανησυχία, για 10 χρόνια. Επίσης, περιορίζει τους αποδέκτες από κοινές έρευνες ή την αδειοδότηση τεχνολογίας με ξένες οντότητες που αντιμετωπίζονται με ανησυχία, αλλά επιτρέπει τη χρήση διεθνών προτύπων, την αδειοδότηση κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας και τη χρήση υπηρεσιών εργοστασίων και συσκευασίας.

Οι τελικοί κανόνες απαγορεύουν την υλοποίηση υλικής επέκτασης της ικανότητας κατασκευής ημιαγωγών για εγκαταστάσεις προηγμένης τεχνολογίας και προηγμένων εγκαταστάσεων σε ξένες χώρες που αντιμετωπίζονται ως ανησυχητικές για 10 χρόνια. Επιπλέον, διευκρινίζει ότι η παραγωγή wafer περιλαμβάνεται στην κατασκευή ημιαγωγών.

Ο τελικός κανόνας συνδέει τη διευρυμένη ικανότητα κατασκευής ημιαγωγών με την προσθήκη καθαρού δωματίου ή άλλου φυσικού χώρου, καθορίζοντας τις υλικές επεκτάσεις ως αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά περισσότερο από 5%.

Ο κανόνας απαγορεύει στους αποδέκτες να προσθέτουν νέο χώρο cleanroom ή γραμμές παραγωγής που οδηγούν στη διεύρυνση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου πέραν του 10%.

Ο κανόνας κατατάσσει επίσης ορισμένους ημιαγωγούς ως κρίσιμους για την εθνική ασφάλεια, ενεργοποιώντας αυστηρότερους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ κβαντικού υπολογισμού για την τρέχουσα γενιά και των τσιπ mature-node, σε περιβάλλοντα με υψηλή ακτινοβολία, καθώς και για άλλες εξειδικευμένες στρατιωτικές δυνατότητες.

Πηγή πληροφοριών: reuters.com