Το TikTok έχει κατακλυστεί από πλαστά βίντεο που προωθούν γυμνές φωτογραφίες διασημοτήτων, με σκοπό να προωθήσουν κωδικούς για το διαδικτυακό κατάστημα Temu.

Δείτε επίσης: Το TikTok διαθέτει την εσωτερική υπηρεσία Meet Cute για τους υπαλλήλους του

Το Temu είναι ένας ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρει εκατομμύρια προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, με την πλειοψηφία να αποστέλλεται απευθείας από την Κίνα. Αναζητώντας το Temu, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ενώ επωφελείστε από ασυναγώνιστες τιμές. Υπήρξε πολλή αντιπαράθεση σχετικά με το ηλεκτρονικό κατάστημα από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για απάτη, ενώ άλλοι λατρεύουν τα οικονομικά αγαθά που αποκτούν.

Για να προωθήσει τον ιστότοπό του, το Temu σας επιτρέπει να δημιουργείτε αναφορές και συνδέσμους που μπορείτε να μοιραστείτε με την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να αποκτήσετε πίστωση καταστήματος, δωρεάν δώρα ή πόντους στο σύστημα ανταμοιβών του. Μέσω αυτού του συστήματος ανταμοιβών, μπορείτε να απολαύσετε μίνι παιχνίδια και να αποκτήσετε επιπλέον πίστωση στο κατάστημα. Έτσι, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ανταμοιβές για μετρητά ή για την αγορά προϊόντων.

Το σύστημα αυτό έχει επιτρέψει σε πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν δωρεάν αντικείμενα, ενώ ταυτόχρονα το Temu επωφελείται από δωρεάν μάρκετινγκ μέσω όλων των παραπομπών που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον τελευταίο καιρό, οι κωδικοί παραπομπής Temu στο TikTok έχουν αποκτήσει έναν πιο σκοτεινό χαρακτήρα, καθώς απατεώνες δημιουργούν βίντεο που υποδηλώνουν ότι έχουν διαρρεύσει ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο διασημοτήτων.

Δείτε ακόμα: TikTok: Deepfake video του Elon Musk προωθούν ψεύτικα crypto giveaways

Στη συνέχεια, οι απατεώνες ζητούν από τον θεατή να κατεβάσει την εφαρμογή Temu και να εισάγει τον αριθμό παραπομπής τους για να δει το περιεχόμενο που διέρρευσε. Σχεδόν όλα τα βίντεο περιλαμβάνουν υπότιτλους όπως “Νόμιζα ότι ήταν αθώα” ή “Η [celebrity_name] διέρρευσε”, και παρουσιάζουν προκλητικές

φωτογραφίες ή λεζάντες με προτροπές για λήψη του Temu και εισαγωγή του αναφερόμενου αριθμού παραπομπής.

Οι απάτες που σχετίζονται με την παραπληροφόρηση Temu, οι οποίες προσποιούνται ότι αφορούν διαρροές για μουσικούς, ηθοποιούς και άλλους γνωστούς ανθρώπους. Μερικά από τα ονόματα που ενεπλάκησαν είναι οι Olivia Rodrigo, Jenna Ortega, SSSniperWolf, Brooke Monk, Hailie Deegan και πολλοί άλλοι.

Με τον εκτεταμένο αριθμό τέτοιων απατών παραπομπής Temu να κατακλύζουν το TikTok τις τελευταίες δύο εβδομάδες, άλλοι χρήστες του TikTok έχουν αρχίσει να τις παρατηρούν και να δημιουργούν τα δικά τους βίντεο για να τις αμφισβητήσουν.

Οι ψευδείς διαρροές χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό για απάτες και κακόβουλες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της διανομής κακόβουλου λογισμικού. Ευτυχώς, σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιείται μόνο για να δημιουργηθεί πίστωση σε καταστήματα για απατεώνες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι παρόμοιες τακτικές δεν θα χρησιμοποιηθούν στο TikTok στο μέλλον για κακόβουλους σκοπούς. Αν λοιπόν δείτε βίντεο όπως αυτά, αποφύγετε να εγκαταστήσετε ύποπτο λογισμικό, καθώς ποτέ δεν ξέρετε με τι μπορεί να μολύνετε τον υπολογιστή σας.

Δείτε επίσης: Στο TikTok επιβλήθηκε πρόστιμο για τη μη προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών

Το Temu, παρά την ευρεία δυσφήμισή του και τη συμμετοχή του σε απατηλές πρακτικές, παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός για online shopping. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση τέτοιων πλατφορμών και να προβαίνουν στις αγορές τους με προσοχή. Παρά τις εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρει το Temu, η δυνατότητα εκμετάλλευσης της πλατφόρμας από απατεώνες είναι πραγματικότητα.