Το Spotify συνεργάζεται με την OpenAI γιατί θέλει να κλωνοποιήσει τις φωνές των podcasters και να τις μεταφράσει σε άλλες γλώσσες!

Το Spotify συνεργάζεται με την OpenAI για την αυτόματη μετάφραση των podcast

Τι θα γινόταν αν οι podcasters μπορούσαν να γυρίσουν έναν διακόπτη και να μιλήσουν αμέσως μια άλλη γλώσσα; Αυτή είναι η αρχή πίσω από τη νέα δυνατότητα φωνητικής μετάφρασης του Spotify με AI, η οποία αναπαράγει podcast σε άλλες γλώσσες χρησιμοποιώντας τη φωνή του ίδιου του podcaster.

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κάποιους podcasters για να μεταφράσει τα αγγλόφωνα επεισόδιά τους στα ισπανικά με το νέο της εργαλείο και έχει σχέδια να κυκλοφορήσει γαλλικές και γερμανικές μεταφράσεις τις επόμενες εβδομάδες. Η αρχική παρτίδα των επεισοδίων θα προέρχεται από μερικά μεγάλα ονόματα, όπως οι Dax Shepard, Monica Padman, Lex Fridman, Bill Simmons και Steven Bartlett.

Ακολουθεί μία από τις μεταφράσεις του Spotify σε ένα επεισόδιο της εκπομπής του Fridman:

Η ραχοκοκαλιά της δυνατότητας μετάφρασης είναι το εργαλείο μεταγραφής φωνής Whisper του OpenAI, το οποίο μπορεί να μεταγράψει την αγγλική ομιλία και να μεταφράσει άλλες γλώσσες στα αγγλικά.

Αλλά το εργαλείο του Spotify υπερβαίνει τη μετάφραση speech-to-text – η δυνατότητα θα μεταφράσει ένα podcast σε διαφορετική γλώσσα και θα το αναπαράγει σε μια συνθετική έκδοση της φωνής των podcasters.

Πιθανόν η OpenAI να ευθύνεται και για το μέρος της αναπαραγωγής φωνής αυτής της νέας λειτουργίας. Η εταιρεία AI έχει κάνει μερικές ανακοινώσεις από το πρωί, συμπεριλαμβανομένου του λανσαρίσματος ενός εργαλείου που μπορεί να δημιουργήσει “ανθρώπινο-παρόμοιο ήχο από απλό κείμενο και μερικά δευτερόλεπτα δείγματος ομιλίας.” Η OpenAI λέει ότι περιορίζει εσκεμμένα την ευρεία διάθεση αυτού του εργαλείου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Αυτός είναι πιθανόν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Spotify αναφέρει ότι η τεχνολογία μετάφρασης δοκιμάζετα μόνο με μια “επιλεγμένη ομάδα” παραγωγών podcast. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πόσο ευρέως σχεδιάζει να καταστήσει διαθέσιμο το εργαλείο ή πότε αναμένεται να γίνει αυτό.

Πηγή πληροφοριών: theverge.com