Η Google προσφέρει στους έφηβους μια δημιουργική Search Experience (εμπειρία αναζήτησης) με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η Google ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανοίγει μια δημιουργική Search Experience Τεχνητής Νοημοσύνης για έφηβους. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει μια νέα δυνατότητα για να προσθέσουν περιεχόμενο στις αναζητήσεις τους οι χρήστες, μαζί με μια ενημέρωση που βελτιώνει την εκπαίδευση του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης για ακριβέστερη ανίχνευση ψευδών ή προσβλητικών ερωτημάτων.

Η εμπειρία αναζήτησης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, γνωστή και ως SGE (Search Generative Experience), προσφέρει μια νέα δυνατότητα συνομιλίας στην αναζήτηση της Google. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στη Google με τρόπο που να μοιάζει με συνομιλία, σχετικά με οποιοδήποτε θέμα.

Από αυτήν την εβδομάδα, οι έφηβοι ηλικίας 13-17 που διαθέτουν Λογαριασμό Google στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να εγγραφούν στα Search Labs. Μέσω της εφαρμογής Google ή του υπολογιστή του Chrome, θα έχουν πρόσβαση σε μια εμπειρία αναζήτησης τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε ακόμη: Το Meta AI εκπαιδεύτηκε από Facebook και Instagram

“Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους νέους να θέτουν ερωτήματα που συνήθως δεν μπορούσαν να απαντηθούν από μια μηχανή αναζήτησης και να ακολουθούν κι άλλες ερωτήσεις που τους βοηθούν να εμβαθύνουν περαιτέρω”, ανέφερε η Hema Budaraju, Ανώτερη Διευθύντρια Διαχείρισης Προϊόντων της Google. “Καθώς εισάγουμε αυτήν τη νέα τεχνολογία στους έφηβους, επιδιώκουμε τη σωστή ισορροπία στη δημιουργία ευκαιριών για να επωφεληθούν από όλα όσα έχει να προσφέρει, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην κάλυψη των αναπτυξιακών τους αναγκών. Με βάση την έρευνα και την ειδίκευση στην ανάπτυξη των εφήβων, έχουμε διασφαλίσει να έχουν μία ωραία εμπειρία στις αναζητήσεις τους.”

Ο Budaraju επισημαίνει ότι η Google έχει αναπτύξει προστατευτικά μέτρα για να αποτρέψει την εμφάνιση ακατάλληλου ή επιβλαβούς περιεχομένου. Παραδείγματος χάριν, η εταιρεία έχει θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που σχετίζονται με παράνομες ουσίες ή ουσίες που προορίζονται για ανήλικους ή εκφοβισμό.

Η Google παρατηρεί αύξηση στη χρήση του SGE από έφηβους, δείχνοντας ότι η εμπειρία αυτή είναι πιο δημοφιλής στους νεότερους χρήστες. Σύμφωνα με την Google, οι υψηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, καθώς η εταιρεία πιστεύει ότι αυτοί οι χρήστες επιθυμούν περισσότερο να θέτουν ερωτήματα.

Εκτός από την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην αναζήτηση για τους εφήβους, η Google προσφέρει μια νέα δυνατότητα για να παρέχει στους χρήστες

περισσότερο πλαίσιο σχετικά με το περιεχόμενο που προβάλλεται. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προσθέτει μια ειδοποίηση με την ένδειξη “Σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα”, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και στην εμπειρία αναζήτησης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με την Google, οι ειδοποιήσεις θα παρέχουν στους χρήστες ένα πλαίσιο πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία δημιουργεί την απάντηση, προσφέροντας μια καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας της τεχνολογίας.

Η Google σχεδιάζει να προσθέσει σύντομα τη λειτουργία “About this result” (“σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα”) στους συνδέσμους που περιλαμβάνονται στις απαντήσεις SGE. Αυτό θα επιτρέψει στους χρήστες να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιστοσελίδες που δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των πληροφοριών σε επισκοπήσεις που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση στοχευμένων βελτιώσεων στην εμπειρία αναζήτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Μία από αυτές τις βελτιώσεις αφορά, όταν ένα ερώτημα περιέχει μια ψευδή ή προκλητική προϋπόθεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια απάντηση που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και επιβεβαιώνει αυτό το ψευδές ή προκλητικό αίτημα. Η Google επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν οι ίδιες οι ιστοσελίδες αναφέρονται σε αξιόπιστες πληροφορίες.

Δείτε ακόμη: Google: Διορθώνει το πέμπτο Chrome zero-day για φέτος

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η Google κυκλοφορεί μια ενημέρωση που βελτιώνει την εκπαίδευση του μοντέλου AI, επιτρέποντάς του να ανιχνεύει καλύτερα τύπους ψευδών ή προσβλητικών προκαταλήψεων και να παρέχει πιο ποιοτικές, ακριβείς απαντήσεις. Επιπλέον, η εταιρεία αναπτύσσει λύσεις για τη χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, προκειμένου να αξιολογεί κριτικά τις αρχικές απαντήσεις της σε ευαίσθητα θέματα και να τις αναθέτει, με βάση τις αρχές της ποιότητας και ασφάλειας.

Η Google αναβαθμίζει εδώ και μήνες την εμπειρία αναζήτησης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύει την υποστήριξη βίντεο και εικόνων, παρέχει τοπικές πληροφορίες και ταξιδιωτικές προτάσεις, και παρουσιάζει νέα εργαλεία για περιλήψεις και ορισμούς. Πειραματίζεται επίσης με διαφημίσεις που εμφανίζονται δίπλα στις απαντήσεις που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: techcrunch.com