Μια σχολική περιφέρεια στη Βιρτζίνια κατάφερε να διατηρήσει ανοικτές τις τάξεις της, παρά την επίθεση της διαβόητης ρωσικής συμμορίας LockBit ransomware.

Δείτε επίσης: Δύο νοσοκομεία της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την επίθεση ransomware LockBit

Στην κομητεία Fauquier, λειτουργούν 20 δημόσια σχολεία που περιλαμβάνουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και φιλοξενούν περισσότερους από 11.200 μαθητές. Η κομητεία απέχει περίπου μία ώρα από την πόλη της Ουάσιγκτον. Ένας εκπρόσωπος της περιοχής επιβεβαίωσε στο Recorded Future News ότι στις 12 Σεπτεμβρίου δέχτηκε επίθεση ransomware. Αμέσως ανέθεσε σε ειδικούς στο τομέα της κυβερνοασφάλειας και ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Μόλις το μάθαμε, λάβαμε άμεσα μέτρα για να ξεκινήσουμε μια εσωτερική έρευνα και δημιουργήσαμε μια ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών που περιλαμβάνει ορισμένους από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο της χώρας. Ευτυχώς, ο αντίκτυπος ήταν ελάχιστος και έχουμε λειτουργήσει πλήρως», ανέφεραν.

«Αυτή τη στιγμή δεν πιστεύουμε ότι τυχόν προσωπικές πληροφορίες μαθητών ή προσωπικού έχουν παραβιαστεί. Είμαστε ευγνώμονες στους δασκάλους και το προσωπικό μας που παρέμειναν επικεντρωμένοι στην εκπαίδευση των μαθητών μας».

Η συμμορία ransomware LockBit ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παίρνει την ευθύνη για την επίθεση, δίνοντας προθεσμία στη σχολική περιφέρεια μέχρι τις 19 Οκτωβρίου για να καταβάλει άγνωστο ποσό ως λύτρα για άγνωστη ποσότητα δεδομένων. Η σχολική περιφέρεια δεν έδωσε απαντήσεις σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με το ποιες πληροφορίες ενδέχεται να έχουν ληφθεί ή εάν θα καταβληθούν τα λύτρα.

Δείτε ακόμα: Ισπανία: Phishing emails διανέμουν το LockBit Locker ransomware

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πολλά σχολεία και πανεπιστήμια έχουν πέσει θύματα επιθέσεων από συμμορίες ransomware.

Ομάδες Ransomware στοχεύουν τα σχολεία στην αρχή και στο τέλος των σχολικών ετών, με την ελπίδα ότι οι πιέσεις της ημέρας έναρξης, των τελικών εξετάσεων και των απολυτηρίων θα αναγκάσουν τα σχολεία να πληρώσουν υψηλά λύτρα.

Τα δημόσια σχολεία της κομητείας Prince George, περίπου μιάμιση ώρα μακριά από την κομητεία Fauquier, αντιμετώπισαν επίσης επίθεση στις 15 Αυγούστου, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις γραμμές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου των σχολείων.

Τους τελευταίους δύο μήνες, συμμορίες ransomware πρόσθεσαν πολλά σχολεία K-12 στις λίστες τους, ακολουθώντας μια τάση που εμφανίστηκε πέρυσι στα σχολεία της Μινεσότα, της Αϊόβα, της Δυτικής Βιρτζίνια, της Καλιφόρνια, της Πενσυλβάνια, του Νιού Χάμσαϊρ, της Αριζόνα, της Μασαχουσέτη και άλλων περιοχών. Αυτές οι επιθέσεις περιλάμβαναν διακοπή της λειτουργίας των σχολείων και την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων μαθητών και προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αντιμετώπισαν πολυήμερες διακοπές λειτουργίας, άλλοι κατάφεραν να αποφύγουν σοβαρές επιπτώσεις από επιθέσεις.

Δείτε επίσης: Η ομάδα 8Base ransomware ανταγωνίζεται την Lockbit στον εκβιασμό

Οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της επίθεσης ransomware LockBit στην εκπαιδευτική περιφέρεια της Βιρτζίνια μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια εμπιστοσύνης των γονέων και των μαθητών. Η επίθεση αυτή μπορεί να έχει δημιουργήσει ανησυχία και ανασφάλεια στην κοινότητα, καθώς οι γονείς και οι μαθητές μπορεί να αναρωτιούνται αν η περιφέρεια μπορεί να προστατεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα και την απορρήτου πληροφορία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της εγγραφής των μαθητών και της εμπιστοσύνης των γονέων στο σύστημα εκπαίδευσης. Ένας άλλος πιθανός μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της επίθεσης ransomware LockBit είναι η οικονομική απώλεια για την εκπαιδευτική περιφέρεια. Η αποκατάσταση των συστημάτων και η ανάκτηση των δεδομένων μπορεί να απαιτήσει σημαντικούς πόρους και χρόνο. Επιπλέον, η περιφέρεια μπορεί να αντιμετωπίσει απώλεια εσόδων από τη μείωση της εγγραφής των μαθητών και την απώλεια εμπιστοσύνης των γονέων. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της περιφέρειας και την ικανότητά της να παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.