Σήμερα, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) και η Επιτροπή Ομοσπονδιακών Επικοινωνιών (FCC) θα πραγματοποιήσουν μία δοκιμαστική αποστολή μηνύματος έκτακτης ανάγκης, για να ελέγξουν τις δυνατότητες του Emergency Alert System (EAS) και των Wireless Emergency Alerts (WEA) σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε επίσης: Android: Πώς να ενεργοποιήσετε το νέο σύστημα ειδοποίησης σεισμών

Ο πανεθνικός αυτός έλεγχος είναι προγραμματισμένος για σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, περίπου στις 2:20 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής, με WEA ειδοποιήσεις να αποστέλλονται σε κινητά τηλέφωνα και EAS ειδοποιήσεις να αποστέλλονται σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Περίπου στις 2:20 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών θα αρχίσουν να μεταδίδουν το δοκιμαστικό μήνυμα για περίπου 30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, όλα τα ασύρματα τηλέφωνα, συμβατά με το WEA, θα λαμβάνουν την ειδοποίηση εάν είναι ενεργοποιημένα, βρίσκονται εντός εμβέλειας και βρίσκονται σε περιοχή με κάλυψη από τον πάροχο δικτύου.

Στα τηλέφωνα των καταναλωτών, τα μηνύματα ειδοποίησης WEA θα γράφουν: “Αυτή είναι μια δοκιμή του Εθνικού Ασύρματου Συστήματος Ειδοποίησης Έκτακτης Ανάγκης. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FEMA, όλες οι τηλεοράσεις και ραδιόφωνα που είναι συντονισμένα σε έναν τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό σταθμό θα λαμβάνουν επίσης τα δοκιμαστικά μηνύματα EAS της σημερινής ημέρας:

«Αυτή είναι μια εθνική δοκιμή του Συστήματος Επείγουσας Ειδοποίησης, που εκδίδεται από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, καλύπτοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 14:20 έως τις 14:50 ώρες ET. Αυτή είναι απλά μια δοκιμή. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από το κοινό».

Ο τομέας WEA του τεστ θα χρησιμοποιήσει το ενσωματωμένο διαδικτυακό σύστημα Integrated Public Alert and Warning System (IPAWS) του FEMA, ένα σύστημα που επιτρέπει στις κρατικές αρχές να μεταδίδουν έκτακτα μηνύματα μέσω διάφορων δικτύων επικοινωνίας.

Δείτε ακόμα: Πώς να απενεργοποιήσετε την ειδοποίηση “Sign in with Google” που εμφανίζεται σε sites;

Ταυτόχρονα, οι ειδοποιήσεις του EAS θα αποστέλλονται ως μηνύματα Common Alerting Protocol (CAP) μέσω του Integrated Public Alert and Warning System-Open Platform for Emergency Networks (IPAWS-OPEN).

Αν και ο FEMA αναφέρει ότι οι παραλήπτες δεν μπορούν να επιλέξουν να μην λαμβάνουν αυτές τις ειδοποιήσεις, τα κινητά τηλέφωνα που είναι απενεργοποιημένα ή ρυθμισμένα στη λειτουργία ‘πτήσης’ πριν από τη μετάδοση του δοκιμαστικού μηνύματος και παραμένουν ανενεργά μέχρι τη λήξη του (που θα είναι περίπου 30 λεπτά) δεν θα λάμβουν το δοκιμαστικό μήνυμα. Ωστόσο, συνιστάται ανεπιφύλακτα στους χρήστες να επιτρέψουν τη διέλευση των μηνυμάτων για να επιβεβαιώσουν τη δυνατότητα λήψης από τη συσκευή

τους. Εάν ο χρήστης βρίσκεται σε τηλεφωνική συνομιλία κατά τη διάρκεια του τεστ, το μήνυμα WEA δεν θα διακόψει την κλήση του.

Ο σκοπός του τεστ είναι να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά μέσα προειδοποίησης του κοινού για έκτακτες ανάγκες, ειδικά σε εθνικό επίπεδο,” δήλωσε ο FEMA.

Σε περίπτωση που ο δοκιμαστικός έλεγχος της 4ης Οκτωβρίου αναβληθεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων σημαντικών γεγονότων, η εναλλακτική ημερομηνία δοκιμής είναι η 11η Οκτωβρίου.

Όπως ο γνωστός ήχος Amber Alert, ο ήχος ειδοποίησης WEA αναπαράγεται συνήθως μόνο όταν η συσκευή λάβει την ειδοποίηση και θα σταματήσει αυτόματα όταν ο χρήστης αλληλεπιδράσει με το τηλέφωνο.

Δείτε επίσης: FBI και CISA εκδίδουν κοινή προειδοποίηση σχετικά με το Snatch Ransomware-as-a-Service

Η εθνική δοκιμή αυτής της ημέρας είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο που εγκρίθηκε το 2015 και απαιτεί από τον FEMA να δοκιμάζει τα συστήματα IPAWS πραγματοποιώντας δοκιμές WEA και EAS τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια. Η πιο πρόσφατη ήταν το 2021.

O FEMA, ή Ομοσπονδιακός Οργανισμός Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων, είναι μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι κύριες λειτουργίες και αρμοδιότητές του είναι η προετοιμασία, η αντίδραση, η ανάκαμψη και η πρόληψη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων έκτακτων καταστάσεων. Επιπλέον, η FEMA έχει την ευθύνη να συντονίζει τις προσπάθειες ανάκαμψης μετά από μια καταστροφή, συνεργαζόμενη με τις κυβερνήσεις των πολιτειών και τις τοπικές αρχές. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των υποδομών, την οικονομική ανάκαμψη, την υποστήριξη των πληγέντων κατοίκων και την ανάπτυξη μέτρων πρόληψης για μελλοντικές καταστροφές.