Παρά τις αμφιβολίες για το εάν θα κυκλοφορήσει το Raspberry Pi 5 φέτος, η τελευταία έκδοση του μικροϋπολογιστή έχει τελικά φτάσει με μερικές σημαντικές αναβαθμίσεις και αρχική τιμή $60. Όχι μόνο αναμένεται να παρουσιάσει καλύτερη απόδοση από τον προκάτοχό του, αλλά είναι επίσης η πρώτη συσκευή Raspberry Pi που έρχεται με εσωτερικό silicon.

Δείτε επίσης: Raspberry Pi: Αυτή η νέα πλακέτα με Wi-Fi κοστίζει μόλις $6

Η καρδιά του Raspberry Pi 5 αποτελείται από έναν 64-bit τετραπύρηνο επεξεργαστή Arm Cortex-A76 που λειτουργεί στα 2.4GHz, επιτρέποντας μια αύξηση απόδοσης δύο έως τρεις φορές σε σύγκριση με το Raspberry Pi 4. Η συσκευή διαθέτει επίσης ένα γραφικό επεξεργαστικό τσιπ VideoCore VII στα 800MHz, το οποίο σύμφωνα με το Ίδρυμα Raspberry Pi προσφέρει μια “σημαντική αύξηση” στη γραφική απόδοση.

Η νέα συσκευή εκκινείται αρκετά γρήγορα, φορτώνει επίσης γρηγορότερα ιστοσελίδες σε σύγκριση με τον παλαιότερο Raspberry Pi 3 Model B+. Θερμαίνεται αρκετά, ωστόσο ευτυχώς η Raspberry Pi έχει δημιουργήσει ένα εξάρτημα ψύξης που μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στην πλακέτα.

Επιπρόσθετα, το Raspberry Pi 5 περιλαμβάνει για πρώτη φορά ένα στοιχείο που κατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi: το southbridge, γνωστό και ως το μέρος του chipset που βοηθά τη συσκευή να επικοινωνεί με τις περιφερειακές συσκευές. Με τον southbridge RP1, ο ίδρυμα Raspberry Pi δηλώνει ότι το μικροϋπολογιστής “παρέχει μια σημαντική αλλαγή στην απόδοση και λειτουργικότητα των περιφερειακών,” δυνατότητα που επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς σε εξωτερικούς δίσκους UAS και άλλες περιφερειακές συσκευές.

Δείτε ακόμα: Raspberry Pi: Χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα για να ανιχνεύσει malware

Προσφέρει επίσης δύο MIPI transceivers ταχύτητας 1,5 Gbps, που σας επιτρέπουν να συνδέσετε έως δύο κάμερες ή οθόνες. Για πρώτη φορά, υπάρχει και μια νέα διεπαφή PCI Express 2.0 μονής λωρίδας που προσφέρει υποστήριξη για “υψηλού εύρους ζώνης περιφερειακά”. Ωστόσο, η Raspberry Pi Foundation σημειώνει ότι θα χρειαστείτε ακόμα έναν ξεχωριστό προσαρμογέα, όπως ένα M.2 HAT (Hardware Attached on Top), για να επωφεληθείτε από αυτό.

Όσον αφορά τις θύρες, μπορείτε να αναμένετε διπλές εξόδους οθόνης HDMI 4Kp60 με υποστήριξη HDR, υποδοχή microSD, δύο θύρες USB 3.0, δύο θύρες USB 2.0, gigabit ethernet και σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος 5V DC μέσω USB-C. Μερικά άλλα χαρακτηριστικά που είναι επιθυμητά, περιλαμβάνουν την υποστήριξη για το Bluetooth 5.0 και το Bluetooth Low Energy (LE), καθώς και την απόδοση της κάρτας SD που διπλασιάζεται με τη λειτουργία υψηλής ταχύτητας SDR104. Συνολικά, όλες αυτές οι αναβαθμίσεις καθιστούν το Raspberry Pi 5 ακόμα πιο ευέλικτο, είτε το χρησιμοποιείτε ως έναν οικονομικό desktop υπολογιστή, έναν διακομιστή πολυμέσων ή ακόμα και ένα σύστημα ασφαλείας DIY.

Δείτε επίσης: Raspberry Pi 400 review: Ένας υπολογιστής πληκτρολόγιο

Το Raspberry Pi 5 θα διατίθεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις μνήμης RAM, με το κόστος να ανέρχεται στα 60 δολάρια για την έκδοση 4GB και στα 80 δολάρια για την έκδοση 8GB. Αυτό το καθιστά ελαφρώς πιο ακριβό από το Raspberry Pi 4, το οποίο κοστίζει 55 δολάρια για 4GB μνήμης RAM και 75 δολάρια για 8GB. Το Raspberry Pi 5 θα είναι διαθέσιμο για αγορά πριν το τέλος του Οκτωβρίου.