Κατά τη διάρκεια της δίκης σχετικά με τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές της Google, συνέβη κάτι πολύ ενδιαφέρον, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Patrick Chang, πρώην στέλεχος στον επενδυτικό κλάδο της Samsung Electronics, κλήθηκε ως μάρτυρας. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, αποκαλύφθηκε ότι η Google ουσιαστικά εμπόδισε τη Samsung να επεκτείνει την προσφορά της εφαρμογής αναζήτησής της.

Δείτε επίσης: Samsung Galaxy Watch 6: Σφάλμα στο design των λουριών, οδηγεί σε πτώση ρολογιών από τον καρπό

Ο Chang εργαζόταν στη Samsung Next και παρότρυνε την εταιρεία να διευρύνει τις προσφορές του Brach στα Android κινητά της. Το Branch προσφέρει δυνατότητα αναζήτησης μέσα στις εφαρμογές. Ωστόσο, ανέφερε ότι αυτό δεν συνέβη, λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από την Google.

Ο ιδρυτής και πρώην CEO της Branch Metrics, Alexander Austin, κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ανέφερε ότι η εταιρεία του κατάργησε ορισμένες λειτουργίες του λογισμικού για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες της Google. Απογοητεύθηκε από τη διαπραγμάτευση με φορείς δικτύου και κατασκευαστές smartphone, έπρεπε να διασφαλίσει ότι οι αναζητήσεις του Branch δεν συνδέονταν ποτέ με τον ιστό, έπρεπε να παραμείνουν επικεντρωμένες στις εφαρμογές.

Ο δικηγόρος της Google προσπάθησε να αντικρούσει τον κ. Chang. Τον ρώτησε αν υπάρχει μια άλλη πιθανή εξήγηση για την έλλειψη ενδιαφέροντος της Samsung για το Branch. Η Google προσπαθησε να αναδείξει τα προβλήματα του ακατάλληλου λογισμικού και της έλλειψης ενδιαφέροντος των χρηστών για αυτό που προσέφερε το Branch.

Όπως πολλοί γνωρίζουν, αυτή η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12 Σεπτεμβρίου. Το DoJ προσπαθεί να αποδείξει ότι η Google καταχράστηκε την κυριαρχία της στο τομέα της αναζήτησης και της διαφήμισης. Οι συμφωνίες που έκανε η Google με εταιρείες για να παραμείνει στην κορυφή είναι γνωστές, αλλά οι λεπτομέρειες δεν ήταν γνωστές. Πολλές πρόσθετες πληροφορίες αποκαλύφθηκαν ήδη κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης και έχουμε περίπου 5 ακόμα εβδομάδες μπροστά μας.

Δείτε ακόμα: One UI 6 beta: Η Samsung το φέρνει σε ένα από τα πιο οικονομικά κινητά της

Εάν η Google καταλήξει να χάσει αυτή τη δίκη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη διάλυση μέρος της εταιρείας και να έχει διάφορες άλλες επιπτώσεις. Ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό, μπορεί ακόμα να προκαλέσει αρκετή ζημιά στην εταιρεία, λόγω όλων των πληροφοριών που έχουν κυκλοφορήσει.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σαφές ότι η Google χρησιμοποιεί τη σημαντική επιρροή που διαθέτει στο λειτουργικό σύστημα Android για να περιορίσει την επέκταση των εφαρμογών αναζήτησης τρίτων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην στελέχους, η Google ασκούσε συνεχή πίεση στην Samsung για να περιορίσει την ανάπτυξη της εφαρμογής αναζήτησης της. Η Google ανησυχούσε για την πιθανότητα να αποκτήσει η Samsung το δικό της λειτουργικό σύστημα αναζήτησης, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία της Google σε αυτόν τον τομέα. 

Η αποκάλυψη προκάλεσε ανησυχία στην αγορά. Η Samsung είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων στον κόσμο και η εφαρμογή αναζήτησης της θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο της αγοράς. Αυτή η πληροφορία προσθέτει σε μια σειρά αποκαλύψεων και καταγγελιών που στοχοποιούν τη δύναμη και την επιρροή της Google στην αγορά. Έχει τεθεί το ερώτημα εάν η εν λόγω πρακτική αποτελεί παραβίαση των νόμων ανταγωνισμού, παρότι αυτή η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. 

Δείτε επίσης: Samsung Galaxy S24: Θα χρησιμοποιήσει Chip Exynos 2400 στην Ευρώπη;

Στο μεταξύ, η Samsung συνεχίζει να εξελίσσει τις τεχνολογίες της, παρότι το πεδίο των εφαρμογών αναζήτησης παραμένει υπό την εποπτεία της Google. Αυτό το γεγονός επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς τεχνολογιών, με την παγκόσμια κοινότητα τεχνολογίας να καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτής της νέας εποχής.