Ένα φάρμακο που διεγείρει τους μύες να καίνε λίπος όπως με την άσκηση, βρέθηκε ότι μειώνει το σωματικό λίπος σε παχύσαρκα ποντίκια. Αναπτύχθηκε από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ανήκει σε μια κατηγορία θεραπειών γνωστή ως μιμητικά άσκησης, που έχει δοκιμαστεί κυρίως σε ζώα και ακόμα δεν έχει εγκριθεί.

Δείτε επίσης: Φάρμακο που αναγεννά τα δόντια ξεκινάει κλινικές δοκιμές

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, αυτές οι ενώσεις που βρίσκονται υπό δοκιμή σχεδιάστηκαν για να παρέχουν τα οφέλη της άσκησης χωρίς προσπάθεια, ενεργοποιώντας βιολογικούς μηχανισμούς που συνήθως ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται ελπιδοφόρο για τα άτομα με παχυσαρκία, χρειάζεται ακόμα πολύς έλεγχος πριν γίνουν σαφείς οι πραγματικοί κίνδυνοι και τα οφέλη του. Η αντίδραση του ανθρώπινου σώματος στην άσκηση είναι πολύπλοκη. Ωστόσο, αυτό το νέο φάρμακο ενεργοποιεί υποδοχείς που βρίσκονται σε ιστούς με υψηλή ενεργειακή ζήτηση, όπως οι μύες, παράγοντας εφέ παρόμοια με επαναλαμβανόμενες ασκήσεις αερόβιας άσκησης.

Έτσι, αντί να καταστείλει την όρεξη όπως το Ozempic, τα ζώα που υποβάλλονται σε αυτή τη δοκιμή καίνε περισσότερη ενέργεια κατά την ανάπαυσή τους και μπορούν να ασκηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν αρχίζουν να κινούνται.

Οι μύες μας καίνε κυρίως γλυκόζη κατά τη διάρκεια σύντομης και έντονης άσκησης και εκγύμνασης με βάρη, μεταβαίνοντας σε λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια πιο μακρών συνεδριών αερόβιας άσκησης, όπως το τρέξιμο.

Σε μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, φάνηκε ότι το φάρμακο αύξησε ένα συγκεκριμένο τύπο μυϊκής ίνας σε ποντίκια και βελτίωσε την αντοχή κατά την άσκηση. Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ομάδα επιθυμούσε να κατανοήσει περισσότερα σχετικά με τις επιδράσεις της ένωσης στους μύες.

Δείτε ακόμα: Amazon: Προωθεί φάρμακο αποπαρασίτωσης ως θεραπεία του Covid-19

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μέσα σε δύο ώρες από τη διοχέτευση του φαρμάκου σε ποντίκια, αυτό προκάλεσε τους μύες των ζώων να κάνουν μεγαλύτερη καύση λίπους, όπως συμβαίνει με την παρατεταμένη άσκηση.

Ένα μήνα αργότερα, οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής έγιναν αντιληπτές. Τα ποντίκια που πήραν το φάρμακο για έναν μήνα είχαν σχεδόν το ίδιο βάρος μετά την αγωγή όπως είχαν πριν. Τα ζώα κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα τροφής και δεν ήταν πιο ενεργά από το συνηθισμένο, και ωστόσο το λίπος τους μείωθηκε.

Σε άλλα πειράματα με παχύσαρκα ποντίκια, τα ζώα είχαν παρόμοια μείωση του λίπους μετά από 28 ημέρες θεραπείας, αλλά επίσης μια μέση απώλεια βάρους περίπου 12%. Απλά κατανάλωσαν περισσότερη ενέργεια ενώ ξεκουράζονταν.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της ομάδας σχετικά με την ανοχή γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη – δύο μετρήσεις που σχετίζονται με μεταβολικές νόσους όπως ο διαβήτης – ήταν λίγο μεικτά, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προκύψει μια πιο σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί.

Δείτε επίσης: Η φαρμακοβιομηχανία Eisai δέχτηκε επίθεση ransomware

Ας μην ξεχνούμε ότι η φυσική δραστηριότητα προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα από οποιοδήποτε φάρμακο. Αυξάνει τη διάθεση, ενδυναμώνει τα οστά, βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει το άγχος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics“.