Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αναμένεται να οδηγήσει στην στόχευση αυστραλιανών οργανισμών από κυβερνοεπιθέσεις, όπως προειδοποίησε μια κορυφαία οργάνωση κυβερνοασφάλειας.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Η εφαρμογή RedAlert δέχθηκε παραβίαση από χάκερς

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ομάδα ειδικών της CyberCX στις 10 Οκτωβρίου, η ανάλυση της δραστηριότητας των ομάδων απειλής από τη στιγμή που το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα τον πόλεμο στις 8 Οκτωβρίου κατέδειξε ότι τουλάχιστον 30 ομάδες με ιδεολογική σύνδεση με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είχαν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλές ομάδες που είχαν επικεντρωθεί προηγουμένως στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν εστιαστεί πλέον στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με την CyberCX.

Δύο από τις ομάδες που εντοπίστηκαν από την CyberCX να εμπλέκονται στην τρέχουσα σύγκρουση, περιλαμβάνουν δύο που έχουν στοχεύσει την Αυστραλία τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένης μίας που, όπως λέγεται, προκάλεσε την ανατροπή της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών για πέντε ώρες την προηγούμενη εβδομάδα. Η ομάδα Anonymous Sudan, που υποστηρίζει τη Ρωσία και είχε αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 24 επιθέσεις DDoS σε αυστραλιανές εταιρείες, είχε επίσης κινητοποιηθεί για την τρέχουσα σύγκρουση.

Η CyberCX ανέφερε ότι η πιο πιθανή επίθεση που στοχεύει την Αυστραλία θα συνεχίσει να είναι η DDoS – που πλημμυρίζει μια ιστοσελίδα με κίνηση, με σκοπό να καταστεί αυτή η υπηρεσία μη προσβάσιμη. Τον κίνδυνο θα αντιμετωπίζουν περισσότερο οι υπηρεσίες κρίσιμης υποδομής, όπως οι χρηματοοικονομικές, οι ενεργειακές, οι υπηρεσίες υποδομής ή οι κυβερνητικές, καθώς και αυτές που έχουν παρουσία ή συνεργασία με το Ισραήλ ή τις γύρω περιοχές.

Δείτε ακόμα: Ισραήλ: Hackers στοχεύουν εταιρείες ενέργειας, άμυνας και τηλεπικοινωνιών

Ενώ η εταιρεία ανέφερε ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα να στοχευθούν οι αυστραλιανές και νεοζηλανδιανές οργανώσεις ως άμεση αντίδραση στην καταδίκη της Χαμάς από την κυβέρνηση τον επόμενο μήνα, άλλες περιοχές θα είναι πιθανότατα υψηλότερης προτεραιότητας στόχος στο κοντινό μέλλον.

Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg την Τρίτη, ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων μερικών με δεσμούς στη Ρωσία, ξεκίνησαν επιθέσεις σε ισραηλινές κυβερνητικές και ενημερωτικές ιστοσελίδες από την έναρξη της σύγκρουσης. Ο διευθυντής κυβερνοασφάλειας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Rob Joyce, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις από τον πόλεμο μέχρι στιγμής.

Η ομάδα που ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι το έκανε ανταποκρινόμενη στη συνεχή υποστήριξη της Αυστραλίας προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Δείτε επίσης: Ισραηλινό νοσοκομείο δέχτηκε επίθεση ransomware

Ποιες ακριβώς είναι οι συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει η Αυστραλία; 

  • Διακοπή λειτουργιών: Το πρώτο και πιο άμεσο αποτέλεσμα είναι η πιθανή αδυναμία των αυστραλιανών εταιρειών και οργανισμών να προσφέρουν υπηρεσίες. Οι κυβερνοεπίθεσεις μπορούν να διακόψουν ή να επηρεάσουν σοβαρά τη λειτουργία των υπηρεσιών.
  • Κυβερνο-Επιθέσεις: Οι τρομοκράτες μπορούν να καταφέρουν «κυβερνο-χτυπήματα», επιθέσεις που στοχεύουν στη διατάραξη των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
  • Διαρροή Δεδομένων: Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών που μπορούν να εκμεταλλευτούν από ανταγωνιστές ή εχθρικούς οργανισμούς.

Αν και η πρόκληση είναι μεγάλη, είναι επίσης δυνατή η προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις. Δράσεις όπως η ενίσχυση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, η εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις και η ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών για την ενημέρωση και την αντίδραση σε περιπτώσεις επιθέσεων, είναι βασικά βήματα για τη διατήρηση της ασφάλειας. 

Πηγή: theguardian