Ο επικεφαλής της πλατφόρμας X, η οποία ανήκει στον Elon Musk, αναφέρει ότι έχει αφαιρέσει πολλούς λογαριασμούς που συνδέονται με την Χαμάς. Έχει επίσης διαγράψει ή επισημάνει χιλιάδες κομμάτια περιεχομένου από την επίθεση στο Ισραήλ.

Η κοινωνική πλατφόρμα X του Elon Musk έχει διαγράψει εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με τη Hamas και έχει αφαιρέσει ή επισημάνει χιλιάδες κομμάτια περιεχομένου μετά την επίθεση της μαχητικής ομάδας στο Ισραήλ. Αυτή η πλατφόρμα, που πριν ήταν γνωστή ως Twitter, λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει το περιεχόμενο ασφαλές και υγιές.

Η Linda Yaccarino περιέγραψε την Πέμπτη τις προσπάθειες του X να αντιμετωπίσει το παράνομο περιεχόμενο που αυξάνεται στην πλατφόρμα. Απάντησε σε ένα αίτημα ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα για πληροφορίες σχετικά με το πώς το X συμμορφώνεται με τους αυστηρούς νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Hamas.

“Το X αναλύει και αντιμετωπίζει με αναλογικό και αποτελεσματικό τρόπο το ψεύτικο περιεχόμενο κατά τη διάρκεια αυτής της συνεχώς εξελισσόμενης κρίσης”, δήλωσε η Yaccarino σε επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Thierry Breton, τον υπεύθυνο για την ψηφιακή επιβολή των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Από την έναρξη του πολέμου, οι φωτογραφίες και τα βίντεο έχουν εκτοξευθεί στα κοινωνικά μέσα, αναδεικνύοντας την τραγωδία. Μεταξύ αυτών, διακυβεύονται σκηνές με τρομοκρατημένους Ισραηλινούς ομήρους στα χέρια των μαχητών της Hamas, ενώ οι χρήστες προωθούν ψευδείς ισχυρισμούς και παραποιούν βίντεο.

Οι αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει ο Elon Musk στην πλατφόρμα από πέρσυ που την αγόρασε, σημαίνουν ότι οι λογαριασμοί που είναι συνδρομητές στην υπηρεσία blue-check του X, μπορούν να αμείβονται εάν οι αναρτήσεις τους γίνουν viral. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα οικονομικό κίνητρο για να δημοσιεύουν περιεχόμενο που προκαλεί τη μεγαλύτερη αντίδραση. Πλέον, το εργατικό δυναμικό της X – συμπεριλαμβανομένης της ομάδας εποπτείας περιεχομένου – έχει εξολοθρευτεί.

Αυτές οι αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο. Αναγκάζει τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εντείνουν την αστυνόμευση των πλατφορμών τους για παράνομο περιεχόμενο, όπως τρομοκρατικό υλικό ή παράνομη ρητορική μίσους, υπό την απειλή υψηλών προστίμων.

Δείτε ακόμη: TikTok: Deepfake video του Elon Musk προωθούν ψεύτικα crypto giveaways

«Στο X δεν επιτρέπονται ούτε τρομοκρατικές οργανώσεις ούτε βίαιες ομάδες, και συνεχίζουμε να αποκλείουμε τέτοιους λογαριασμούς, περιλαμβανομένων προληπτικών προσπαθειών», έγραψε η Yaccarino στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στο X.

Η X έχει λάβει μέτρα για να «αφαιρέσει ή να επισημάνει δεκάδες χιλιάδες κομμάτια περιεχομένου», είπε ο Yaccarino, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν 700 μοναδικές σημειώσεις κοινότητας – μια δυνατότητα που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν τους δικούς τους ελέγχους δεδομένων σε αναρτήσεις – «που σχετίζονται με επιθέσεις και εκτυλισσόμενα γεγονότα».

Η πλατφόρμα ανταποκρίνεται άμεσα με επιμέλεια και αντικειμενικότητα στην ανταπόκριση σε αιτήματα από υπηρεσίες επιβολής του νόμου από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 80 κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε η Yaccarino.

Από τότε που ο Elon Musk εξαγόρασε το Twitter και το μετονόμασε, οι ειδικοί λένε ότι η πλατφόρμα έχει γίνει όχι απλώς αναξιόπιστη, αλλά προωθεί ψευδή γεγονότα, ενώ μια μελέτη που ανατέθηκε από την ΕΕ διαπίστωσε, ότι είναι η πλατφόρμα με τις χειρότερες επιδόσεις για διαδικτυακή παραπληροφόρηση.

Αντίπαλοι όπως το TikTok, το YouTube και το Facebook αντιμετωπίζουν επίσης μια πλημμύρα αβάσιμων φημών και ψεύτικων για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εμπλέκοντας τον εαυτό τους σε μια ακατάπαυστη διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων που εμφανίζονται κάθε φορά που ένα ειδησεογραφικό γεγονός κερδίζει παγκόσμια προσοχή.

Πηγή: abcnews.go.com