Η εξαγορά της Activision Blizzard Inc. από την Microsoft Corp., συνολικού ύψους 69 δισεκατομμυρίων $ (~66 δισ.€), εγκρίθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό απομακρύνει το τελευταίο σημαντικό παγκόσμιο ρυθμιστικό εμπόδιο που αναστάτωνε την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης συμφωνίας στον κλάδο του cloud gaming.

Την Παρασκευή, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (The Competition and Markets Authority) ανακοίνωσε, ότι η αναδιαρθρωμένη προσφορά της Microsoft να πουλήσει ορισμένα δικαιώματα παιχνιδιών στον γαλλικό εκδότη Ubisoft Entertainment SA αντιμετώπισε και ικανοποίησε όλες τις ανησυχίες. Σύμφωνα με τον οργανισμό, θα διατηρηθούν ανταγωνιστικές τιμές και θα παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες.

Δείτε ακόμα: Microsoft: Νέο πρόγραμμα bug bounty για το AI-powered Bing

Η συμφωνία αυτή εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες, καθώς αντιμετωπίζει ανησυχίες από παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχικού βέτο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η δυναμική της άρχισε να αναπτύσσεται απροσδόκητα, καθώς η Microsoft κατάφερε να αντιμετωπίσει τη δικαστική αμφισβήτηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου σχετικά με τη συμφωνία. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη συμφωνία με τα απαιτούμενα μέτρα συμπεριφοράς. Έτσι, η CMA παραμένει η μοναδική ρυθμιστική αρχή που αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Αποστείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Microsoft, προειδοποιώντας ότι θα αποτρέψουμε τη συμφωνία αν δεν ανταποκριθεί πλήρως στις ανησυχίες μας και δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αυτά εξέφρασε η Sarah Cardell, διευθύνουσα σύμβουλος της CMA.

Πριν από το καλοκαίρι, η Microsoft υπέβαλε μια νέα πρόταση στην CMA με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλάμβανε τον δημοφιλή τίτλο του Call of Duty. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί μια τελευταία προσπάθεια για να επιτευχθεί η συμφωνία. Όλα αυτά θα είχαν θετικό αντίκτυπο στην επιτυχία της συμφωνίας.

Η Microsoft και η Activision συμφώνησαν να παρατείνουν τη συμφωνία τους έως τις 18 Οκτωβρίου.

“Έχουμε ξεπεράσει το τελικό εμπόδιο για να ολοκληρώσουμε αυτή την εξαγορά, η οποία πιστεύουμε ότι θα επωφελήσει τους παίκτες και τη βιομηχανία του gaming παγκοσμίως”, δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft. Μόλις η συμφωνία οριστικοποιηθεί, η Microsoft θα εποπτεύει ορισμένα από τα πιο διάσημα franchise παιχνιδιών, όπως το Call of Duty, το δημοφιλές παιχνίδι για κινητά Candy Crush και το Diablo.

Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft αποκτά εταιρείες παιχνιδιών με σκοπό να φέρει κορυφαία παιχνίδια μέσω των κονσολών Xbox, των υπολογιστών Windows

και της συνδρομητικής υπηρεσίας παιχνιδιών Game Pass. Αυτή τη στιγμή, η Microsoft βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις εταιρείες κονσολών, μετά τη Sony και τη Nintendo.

Στελέχη της Microsoft έχουν δηλώσει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί τον τρόπο για τον τεχνολογικό γίγαντα να εισέλθει στην αγορά των κινητών παιχνιδιών, η οποία ανέρχεται στα 93 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλεο επικεντρώθηκε στην ικανότητα της Microsoft να αποκτήσει κυριαρχία στην αναδυόμενη αγορά του gaming.

Με την χρήση των παιχνιδιών της Activision, η Microsoft έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στην υπηρεσία cloud gaming, η οποία είναι μια δυνατότητα που προσφέρει το Game Pass. Οι αναλυτές έχουν επισημάνει, ότι το cloud gaming έχει παραμείνει κατακερματισμένο. Και η Google και η Amazon έχουν αγωνιστεί για να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς σε αυτόν τον τομέα.

Δείτε ακόμα: Microsoft Outlook: Σύντομα θα βοηθάει στη σύνταξη email μέσω AI

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία δεν θα απαιτήσουν περαιτέρω διαδικασίες έγκρισης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δήλωση που έγινε την Παρασκευή. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παραβιάζουν τις δεσμεύσεις της Microsoft στην ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Εμπορικής Ανταγωνισμού (FTC) συνεχίζει να αμφισβητεί τη συμφωνία ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή της, είναι απίθανο να επηρεάσει την τελική εκδοχή της. Το πρακτορείο ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε εσωτερική δίκη κατά της εξαγοράς.

Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή (CMA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εντόπισε “περιορισμένες εναπομείνασες ανησυχίες” σχετικά με τη νέα συμφωνία, αλλά η Microsoft έχει δεσμευτεί για την τήρηση των όρων των δικαιωμάτων που πωλήθηκαν στην Ubisoft από την CMA.

“Η επίσημη έγκριση της CMA είναι μια εξαιρετική είδηση για το μέλλον μας με τη Microsoft και ανυπομονούμε να γίνουμε μέρος της ομάδας Xbox“, δήλωσε εκπρόσωπος της Activision.

Πηγή: fortune.com