Μια αγωγή κατά της Apple που ισχυρίζεται ότι τα AirTag αποτελούν “όπλο για τους stalker και τους κακοποιούς“, έχει συνταχθεί από τριάντα έξι θύματα παρακολούθησης.

Δείτε επίσης: Πώς να μοιραστείτε ένα AirTag με άλλους χρήστες;

Η συλλογική αγωγή, αρχικά κατατέθηκε το 2022 από δύο γυναίκες που κατηγορούν την Apple για την κατασκευή ενός μη ασφαλούς προϊόντος. Και οι δύο γυναίκες είναι ανάμεσα σε πολλούς που έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από πρώην σύντροφους χρησιμοποιώντας τη συσκευή.

Όπως αναφέρει τώρα η Ars Technica, μια τροποποιημένη καταγγελία αναφέρει ότι από την αρχική καταγγελία, υπήρξε μια “έκρηξη αναφορών” σχετικά με περιστατικά παρακολούθησης με τη χρήση των AirTags.

Το AirTag ξεχωρίζει από οποιοδήποτε ανταγωνιστικό προϊόν λόγω της ασύγκριτης ακρίβειάς του, της ευκολίας χρήσης (ταιριάζει αρμονικά στην υπάρχουσα σουίτα προϊόντων της Apple) και της προσιτότητάς του“, αναφέρει η καταγγελία. “Με ένα τιμολόγιο μόλις $29, έχει γίνει το αγαπημένο εργαλείο των stalker και των καταχραστών“.

Η υποβολή αναφέρει τώρα 36 καταγγέλλοντες και αναφέρει επίσης ότι η Apple “αδιαφορώντας για τις ανησυχίες και επικαλούμενη χαρακτηριστικά αντιμετώπισης που ισχυρίστηκε ότι καθιστούν τις συσκευές απροσπέλαστες” προχώρησε ανεύθυνα με την ανάπτυξη του AirTag.

Οι συνέπειες ήταν άκρως σοβαρές: έχουν σημειωθεί πολλές δολοφονίες, στις οποίες ο δολοφόνος χρησιμοποίησε ένα AirTag για να καταδιώξει το θύμα“, συνεχίζει η υποβολή. “Επίσης, άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί – ή έχουν δολοφονήσει άλλους – όταν χρησιμοποιούσαν AirTags για να εντοπίσουν κλεμμένα αντικείμενα και να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες.

Στο εγγραφο υπάρχουν στατιστικά στοιχεία όπως “σε μια μόνο αστική περιοχή (Tulsa, Οκλαχόμα), η αστυνομία έχει διερευνήσει 19 περιπτώσεις που αφορούν τα AirTags, με πολλές από αυτές να καταλήγουν σε βία.” Υπάρχουν επίσης λεπτομερείς περιγραφές περιστατικών παρακολούθησης και ακόμα και φόνων, τα οποία εμπλέκουν τα AirTags.

Δείτε ακόμα: Η Google εφαρμόζει anti-stalking μέτρα για το AirTag

Η ομαδική αγωγή ζητά δίκη από μια επιτροπή κριτών. Μεταξύ άλλων ζητεί “ένα διάταγμα που να απαγορεύει στην Apple την περαιτέρω παράνομη, άδικη και/ή απατηλή πρακτική, όσον αφορά το σχεδιασμό, την κατασκευή και την κυκλοφορία των AirTags στην αγορά.

Αυτή η τροποποιημένη αγωγή έχει κατατεθεί στο Αμερικανικό Δικαστήριο Περιφέρειας της Βόρειας Καλιφόρνιας. Το 2022, η Βουλή του Οχάιο παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για την καταδίκη της παρακολούθησης με τη χρήση του AirTag.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της αγωγής στην αγορά των AirTags και τη φήμη της Apple;

Σημαντικές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αυτής της αγωγής κατά της Apple. Μια από τις πιο άμεσες επιπτώσεις αυτής της αγωγής είναι η πιθανότητα μείωσης στις πωλήσεις των AirTags. Οι καταναλωτές θα σκεφτούν δύο φορές πριν αγοράσουν ένα προϊόν που διακυβεύει την προσωπική τους ασφάλεια, γεγονός που σημαίνει ότι η Apple θα πρέπει να δώσει μάχη για να διατηρήσει τις πωλήσεις τους σε υψηλά επίπεδα. 

Δείτε επίσης: Μπορείτε επιτέλους να μοιραστείτε τα AirTags με άλλα άτομα

Επανεξέταση του ζητήματος της ασφάλειας

Αυτή η αγωγή θα μπορούσε να ωθήσει την Apple να επανεξετάσει το πώς διαχειρίζεται το ζήτημα της ασφάλειας των χρηστών της. Η εταιρεία ίσως χρειαστεί να ερευνήσει περαιτέρω τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη χρήση των AirTags για ενδεχόμενες καταχρήσεις και να δημιουργήσει λύσεις για να αποτρέπει τέτοια περιστατικά. 

Πλήγμα για τη φήμη της Apple

Παρ’όλα αυτά, η πιο εμφανής και πιθανόν η βαρύτερη επίπτωση αυτής της αγωγής είναι το πλήγμα στη φήμη της Apple. Η ελαφρά απερισκεψία της εταιρείας μπορεί να σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την αφοσίωση της Apple στην ασφάλεια και την προστασία των πελατών της. 

Σε τελική ανάλυση, αυτή η αγωγή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγνοηθούν και ότι οι εταιρείες όπως η Apple πρέπει να θέσουν την ασφάλεια και το ενδιαφέρον των πελατών πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα.

Πηγή: appleinsider