Οι ιστότοποι της βελγικής κυβέρνησης που δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση την Κυριακή, είναι και πάλι προσβάσιμοι. Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση που στοχεύει τους ιστότοπους της βελγικής κυβέρνησης μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Σύμφωνα με αναφορές, δεν φαίνεται να έχει γίνει κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών.

Δείτε επίσης: Η.Β.: Οι μισές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις “χτυπήθηκαν” από κυβερνοεπίθεση πέρυσι

Οι ιστότοποι του πρωθυπουργού, της βασιλικής οικογένειας και του συμβουλίου της γερουσίας ήταν μη προσβάσιμα μέχρι και χθες. Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επίσης δέχτηκε επίθεσης, δημοσίευσε στο Χ ότι υπήρξε αντικείμενο μιας “επίθεσης hacking“.

Αντί για την αρχική σελίδα, εμφανίστηκε ένα μήνυμα στα αγγλικά στις ιστοσελίδες, αναφέροντας τη βελγική υποστήριξη προς την Ουκρανία και την υπόσχεση παράδοσης αεροσκαφών μαχητικού τύπου F-16 μέχρι το 2025. Σήμερα, αυτό το μήνυμα έχει εξαφανιστεί από τις ιστοσελίδες και φαίνεται ότι λειτουργούν κανονικά και πάλι.

Αυτή ήταν η δεύτερη κυβερνοεπίθεση μέσα σε μία εβδομάδα που στόχευσε ιστότοπους της βελγικής κυβέρνησης. Μία επίθεση DDOS πραγματοποιήθηκε επίσης την περασμένη Πέμπτη.

Ο Miguel De Bruycker από το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Βελγίου (CCB) υποθέτει ότι οι ίδιοι επιτιθέμενοι εμπλέκονταν και τις δύο φορές, αλλά χθες διαβεβαίωσε ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες.”Οι ιστότοποι είναι προσωρινά πιο δύσκολοι στην πρόσβαση, γεγονός που είναι ενοχλητικό, αλλά καμία πληροφορία δεν έχει κλαπεί. Κυρίως πρόκειται για ζημιά στο κύρος” δήλωσε ένας εκπρόσωπος χθες το βράδυ.

Δείτε ακόμα: Simpson Manufacturing: Εκτός λειτουγίας μετά από κυβερνοεπίθεση

Με την πρώτη ματιά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η δεύτερη κυβερνοεπίθεση, η οποία έριξε τους διαδικτυακούς ιστότοπους της βελγικής κυβέρνησης, ήταν μια απλή επανάληψη της προηγούμενης. Ωστόσο, ο πραγματικός πυρήνας του ζητήματος βρίσκεται στο ερώτημα: 

Υπήρξε κάποια διαρροή ευαίσθητων δεδομένων κατά τη διάρκεια των κυβερνοεπιθέσεων;

Στο μικροσκόπιο της διεθνούς προσοχής, αυτή η ερώτηση δεν αφήνει χώρο για εφημερότητα. Εν κατακλείδι, παρόλο που οι τεχνικές λεπτομέρειες των επιθέσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εξεζητημένες, το βασικό σημείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι κατά πόσον τα ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών και της κυβέρνησης έχουν αποκαλυφθεί. 

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας και να επεξεργαστούμε αυτά τα δεδομένα διεξοδικά. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναζητήσουμε αποδείξεις ότι τα δεδομένα αυτά έχουν περάσει στα χέρια ανεπιθύμητων ανθρώπων.

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες των κυβερνήσεων. Οι ιστότοποι της βελγικής κυβέρνησης είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύονται τα ευαίσθητα δεδομένα. Παρόλα αυτά, καμία ιστοσελίδα δεν είναι απόλυτα ασφαλής και οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Δείτε επίσης: Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών βυσμάτων Volex δέχτηκε κυβερνοεπίθεση

Για να διαπιστωθεί αν υπήρξε παραβίαση ευαίσθητων δεδομένων κατά τη διάρκεια των κυβερνοεπιθέσεων, η κυβέρνηση του Βελγίου πρέπει να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή ανάλυση των συστημάτων της. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο και οι αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην παραβιαστεί ξανά η ασφάλεια των δεδομένων.

Πηγή: vrt.be