Αμέσως μετά την κυκλοφορία μίας ενημέρωσης από την Apple, σχετικά με το ζήτημα υπερθέρμανσης του iPhone 15 Pro Max, ένα πιο σοβαρό πρόβλημα έχει εμφανιστεί στα ακριβά κινητά της εταιρείας: το burn-in της οθόνης OLED. Υπήρξαν πολλές αναφορές για παραμονή εικόνων στα τηλέφωνα iPhone 15 Pro Max, με τα περίγραμματα εικονιδίων να μένουν στην αρχική οθόνη και το πληκτρολόγιο παραμένει ορατό.

Δείτε επίσης:Κίνα: Μειωμένες οι πωλήσεις του iPhone 15 σε σχέση με το iPhone 14

Το burn-in της οθόνης, που συμβαίνει όταν μια ακίνητη εικόνα εμφανίζεται σε μέρος της οθόνης για μεγάλο διάστημα, είναι κάτι που απασχολεί εδώ και χρόνια τους κατασκευαστές των OLED οθονών. Οι κατασκευαστές έχουν εισάγει τρόπους για να μειώσουν το πρόβλημα τον τελευταίο καιρό, καθιστώντας το λιγότερο σημαντικό, γι ‘αυτό αποτελεί έκπληξη να κυκλοφορούν αναφορές για burn-in στο iPhone 15 Pro Max μόλις λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του.

Οι κάτοχοι της τελευταίας κορυφαίας συσκευής της Apple έχουν επισημάνει περιπτώσεις burn-in στο Reddit, στο Twitter, στη κοινότητα φόρουμ της εταιρείας και αλλού.

Ένας χρήστης του φόρουμ του MacRumors αναφέρει ότι ανακάλυψε burn-in μετά από μόλις 14 ημέρες χρήσης του iPhone 15 Pro Max. Ο χρήστης ανέφερε ότι είχε ενεργοποιημένη την προαιρετική λειτουργία Always On, αλλά το χρονόμετρο ήταν ρυθμισμένο να απενεργοποιεί την οθόνη μετά από 2 λεπτά αδράνειας.

Ο χρήστης πήγε με τη συσκευή του στο κατάστημα της Apple. Ο μηχανικός του εξήγησε ότι το τηλέφωνο αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα που αποκαλείται “ghosting“. Η συνήθης λύση ήταν η αντικατάσταση της οθόνης, αλλά δεν υπήρχαν διαθέσιμα ανταλλακτικά αφού μόλις είχε κυκλοφορήσει το iPhone 15 Pro Max. Αντ’ αυτού, επρόκειτο να παραγγείλουν μια άλλη, ωστόσο η συσκευή ήταν πολύ καινούρια κάτι που σήμαινε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες. Έτσι, ο πελάτης έπρεπε να περιμένει να φτάσει μια άλλη συσκευή.

Δείτε ακόμα: Apple: Θα ενημερώνει τα iPhone στο κατάστημα;

Ένας χρήστης του Reddit, ο οποίος έχει επίσης πρόβλημα με το burn-in στο iPhone 15 Pro Max του, ανέφερε ότι το χρησιμοποιούσε “κανονικά“. Παραδόξως, η οθόνη εμφανίζει επίσης τη θολή εικόνα μιας μικρογραφίας από ένα βίντεο του YouTube που είχε παρακολουθήσει ο ίδιος ο χρήστης.

Αρκετοί άλλοι άνθρωποι έχουν επιβεβαιώσει το πρόβλημα του burn-in στα iPhone 15 Pro Max τους – φαίνεται ότι αυτό το μοντέλο επηρεάζεται μόνο – και η Apple έχει συμφωνήσει να αντικαταστήσει τα τηλέφωνα, μόλις υπάρξουν αποθέματα. Δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή.

Οι αναφορές ότι τα πιο πρόσφατα τηλέφωνα της Apple υπερθερμαίνονταν έφτασαν μόλις μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία τους, κάτι που ο αναλυτής Ming-Chi Kuo απέδωσε στο θερμικό σχεδιασμό. Στις αρχές αυτού του μήνα, η Apple κυκλοφόρησε την έκδοση 17.0.3 του iOS με ένα πακέτο που αντιμετώπιζε τα θέματα υπερθέρμανσης. Ωστόσο, φαίνεται ότι τώρα η εταιρεία έχει κάτι άλλο να ανησυχεί για την τελευταία της ναυαρχίδα.

Τι είναι το OLED burn-in και πώς προκαλείται; 

Το OLED burn-in είναι ένας όρος που περιγράφει ένα μόνιμο πρόβλημα εμφάνισης εικόνων σε μια οθόνη OLED, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά που δεν αντιστρέφεται. Το burn-in προκαλείται από τη μακροχρόνια χρήση της ίδιας οθόνης, γεγονός που κάνει τα pixel στην οθόνη να “κουράζονται” από τη συνεχή λειτουργία τους. Όταν αυτό συμβαίνει, ορισμένα pixel μπορεί να μην απενεργοποιούνται πλήρως, αφήνοντας μια μόνιμη τροφοδοσία φωτός στην οθόνη που μπορεί να φαίνεται ως μια αίσθηση θαμπάδας ή ως μια θολή εικόνα.

Δείτε επίσης: iOS 17: Πώς να δημιουργήσετε Contact Posters στο iPhone;

Οι οθόνες OLED των iPhone 15 Pro Max είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο burn-in λόγω της φύσης της τεχνολογίας OLED. Κάθε pixel σε μια οθόνη OLED ελέγχεται ανεξάρτητα, πράγμα που σημαίνει ότι μερικά μπορεί να εκτεθούν σε περισσότερο φως από ό,τι άλλα. Αν ορισμένα pixel υποβληθούν σε μεγαλύτερη συνεχή κίνηση, μπορεί να προκληθεί burn-in. 

Επιπλέον, τα iPhone 15 Pro Max χρησιμοποιούν μια τεχνολογία ονομάζεται “Super Retina XDR“, η οποία έχει ένα υψηλότερο επίπεδο φωτεινότητας και ένα πλουσιότερο αποτέλεσμα χρώματος, πράγμα που μπορεί να επιταχύνει την πιθανότητα του burn-in.

Πώς μπορούν οι καταναλωτές να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν το OLED burn-in;

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα του OLED burn-in και πρέπει να γνωρίζουν πώς να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε σημάδια. Εναλλαγή των εικονιδίων και των σκηνικών κατά τη διάρκεια της χρήσης του συστήματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του burn-in, ενώ η χρήση του iPhone σε χαμηλότερες ρυθμίσεις φωτεινότητας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πηγή: techspot