Η πώληση των MacBook έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς ο αναλυτής της αλυσίδας εφοδιασμού της Apple, Ming-Chi Kuo, αναφέρει ότι η Apple αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει νέα Mac για το υπόλοιπο του 2023.

Δείτε επίσης: Apple: Θα κυκλοφορήσει MacBook με M3 chip τον επόμενο χρόνο;

Σε ένα νέο άρθρο στο Medium, ο Kuo υποστήριξε ότι οι πωλήσεις των MacBook αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 30% φέτος σε σύγκριση με το 2022, μείωνοντας σε περίπου 17 εκατομμύρια μονάδες. Υπογράμμισε ότι η ζήτηση για το MacBook Air 15 ιντσών έχει μειωθεί σημαντικά μετά το τέλος της περιόδου επιστροφής στα σχολεία, με την αναθεώρηση των προβλέψεων αποστολής να μειώνεται κατά περίπου 20% ή περισσότερο.

Τον Σεπτέμβριο, ο Kuo ανέφερε ότι είναι απίθανο η Apple να κυκλοφορήσει οποιοδήποτε νέο μοντέλο MacBook με τον επεξεργαστή M3 φέτος. Χωρίς νέες κυκλοφορίες προϊόντων για το υπόλοιπο του 2023, ο Kuo προβλέπει τώρα ότι η κίνηση των αποστολών MacBook θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από προηγούμενες περιόδους. Πρόσθεσε ότι η μείωση της ζήτησης για εργασία από το σπίτι και η μείωση της έλξης του Apple silicon και της τεχνολογίας mini-LED οθονών οδηγούν επίσης σε πτώση των πωλήσεων των MacBook.

Δείτε ακόμα: Apple: Σχεδιάζει MacBook χαμηλού κόστους για να ανταγωνιστεί τα Chromebook

Ο Kuo πιστεύει ότι ένας λόγος που η Apple επέλεξε να καθυστερήσει την κυκλοφορία προϊόντων είναι για να αδειάσει το απόθεμα πριν από τις νέες κυκλοφορίες του επόμενου έτους. Φαίνεται ότι η Apple αναμένει ότι τα τσιπ της σειράς M3 θα αυξήσουν τις πωλήσεις των Mac το 2024, αλλά ο Kuo λέει ότι αυτό παραμένει να διαπιστωθεί.

Σε προηγούμενη αναφορά, ο Kuo φάνηκε αμφίβολος για την αύξηση των πωλήσεων των νέων MacBook με τα M3 chips. Προειδοποίησε ότι η ζήτηση για αυτές τις συσκευές

μπορεί να είναι “κάτω από τις προσδοκίες” λόγω της “έλλειψης δυναμικών παραγόντων ανάπτυξης“. Ουσιαστικά, ο Kuo έλεγε ότι η Apple δεν θα έχει πλέον τους καταλύτες ανάπτυξης που είχε τα τελευταία χρόνια, όπως η αύξηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και της εργασίας από το σπίτι, ή τη νεότητα του Apple silicon που έπεισε πολλούς πελάτες να αναβαθμίσουν από Mac βασισμένα σε Intel. Ωστόσο, καθώς οι πωλήσεις των Mac και iPad έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά το 2023, η Apple θα έχει τουλάχιστον πιο ευνοϊκές συγκρίσεις πωλήσεων από έτος σε έτος το 2024.

Δείτε επίσης: Πώς να καθαρίσετε ένα πληκτρολόγιο MacBook

Η απουσία νέων προϊόντων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις των MacBook. Όταν δεν παρουσιάζονται νέα μοντέλα MacBook, οι πελάτες μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμοι να αγοράσουν ένα MacBook. Αυτό συμβαίνει επειδή οι καταναλωτές συχνά ελκύονται από την πιο πρόσφατη τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά που προσφέρονται από νέα προϊόντα. Χωρίς τον ενθουσιασμό των νέων κυκλοφοριών, οι πιθανοί αγοραστές μπορεί να αποφασίσουν να καθυστερήσουν την αγορά τους ή να εξερευνήσουν άλλες επιλογές στην αγορά.

Επιπλέον, η έλλειψη νέων προϊόντων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό από άλλα brands. Αν άλλοι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών κυκλοφορήσουν καινοτόμα και ελκυστικά προϊόντα κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή των πελατών από τα MacBooks. Οι καταναλωτές που αναζητούν με ενθουσιασμό νέα χαρακτηριστικά και προηγμένες εξελίξεις ενδέχεται να είναι πιο πρόθυμοι να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν την τελευταία τεχνολογία.

Πηγή: macrumors