Καθώς χιλιάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους στον θανατηφόρο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, απατεώνες εκμεταλλεύονται τα φρικτά γεγονότα για να συγκεντρώσουν δωρεές προσποιούμενοι ότι είναι νόμιμες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η ιστοσελίδα BleepingComputer εντόπισε αρκετές αναρτήσεις στο X (πρώην Twitter), στο Telegram και στο Instagram, όπου απατεώνες καταχωρούν ύποπτες διευθύνσεις πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων και εξαπατούν ανυποψίαστα θύματα να τους στείλουν κεφάλαια.

Ερευνητές εντόπισαν επίσης πάνω από 500 “email αναζήτησης κεφαλαίων” που αποστάλθηκαν από οντότητες που ισχυρίζονται ότι είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί.

Δείτε επίσης: DarkGate: Χάκερ από το Βιετνάμ το χρησιμοποιούν για επιθέσεις

Τα crypto scams εμφανίζονται εν μέσω πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Πολλοί λογαριασμοί σε κοινωνικές πλατφόρμες, όπως το X, το Telegram και το Instagram, προσπαθούν να δελεάσουν τους ανθρώπους να κάνουν ανθρωπιστικές δωρεές για να υποστηρίξουν τα θύματα της διαρκούς κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, αυτοί οι λογαριασμοί, που καταγράφουν κυρίως διευθύνσεις πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων, έχουν αμφίβολη προέλευση, δεν είναι εγκεκριμένοι από επίσημο φιλανθρωπικό ίδρυμα και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν απάτη.

Παρόμοια με τις προηγούμενες απάτες crypto donation για τις οποίες έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και μετά τις σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία, αυτοί οι λογαριασμοί προκαλούν συναισθήματα στους θεατές, δημοσιεύοντας σκληρές εικόνες τραυματισμένων στρατιωτών, γυναικών και παιδιών.

Ένα παράδειγμα που αντίκρισε το BleepingComputer ήταν ένα λογαριασμός “Gaza Relief Aid” στο X, ο οποίος χρησιμοποιεί το domain aidgaza.xyz και διατηρεί παρουσία στο Telegram και το Instagram.

Το domain aidgaza.xyz που σχετίζεται με τον λογαριασμό έχει καταχωρηθεί στις 15 Οκτωβρίου και δεν έχει λάβει έγκριση από κανένα καθιερωμένο φιλανθρωπικό οργανισμό, αντίθετα με την ισχυριζόμενή του ότι είναι “Μια Πρωτοβουλία για την Ισλαμική Ανακούφιση” που αναφέρεται στο υποσέλιδο της σελίδας.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση διαταράσσει τις υπηρεσίες τοπικών νοσοκομείων

Ωστόσο, το κείμενο της ιστοσελίδας έχει αντιγραφεί από την επίσημη ιστοσελίδα του Islamic Relief.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από μια μερίδα “ανακοινώσεων τύπου” που συνδέονται κατά λέξη από ειδησεογραφικά γραφεία που αναφέρονται στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και σε εικόνες τραυματισμένων θυμάτων του πολέμου, ο ιστότοπος δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους πίσω από αυτόν, τον οργανισμό ή ένα σχετικό τηλέφωνο επικοινωνίας και μια φυσική διεύθυνση.

Οι διαχειριστές αυτού του λογαριασμού έχουν αναφέρει τις διευθύνσεις Ethereum, Bitcoin και USDT στον ιστότοπο και τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, όπου τα funds θα πρέπει να αποσταλούν.

Ευτυχώς, το BleepingComputer παρακολούθησε το ιστορικό συναλλαγών των κρυπτοδιευθύνσεων και διαπίστωσε ότι δεν έχουν αποσταλεί ακόμη δωρεές σε καμία από αυτές τις διευθύνσεις.

Παρατηρήσαμε επίσης ότι ο λογαριασμός Instagram @gazareliefaid δεν ήταν πλέον διαθέσιμος, μετά από πιθανή αναστολή από τη Meta (η μητρική εταιρεία του Instagram).

Ορισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν έναν τρίτο που δήλωσε ότι είχε δωρίσει τα χρήματα, και η ίδια η προσωπικότητα που ζητούσε τις δωρεές επιβεβαίωσε ότι τα έλαβε, αλλά η ιστορικότητα του πορτοφολιού έδειξε το αντίθετο. Αυτό είναι πολύ πιθανό να αποτελεί τακτική που χρησιμοποιούν ύποπτοι λογαριασμοί για να προσδώσουν περισσότερη αξιοπιστία στις δραστηριότητές

τους.

Από την άλλη πλευρά, ύποπτοι λογαριασμοί που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ και τα ισραηλινά θύματα κάνουν επίσης τον γύρο του κόσμου. Για παράδειγμα, το BleepingComputer βρήκε έναν λογαριασμό ‘Donate for Israel’ στο X [1, 2, 3]. Η συσχετισμένη διεύθυνση πορτοφολιού κρυπτογράφησης (0x4aC1Ea2e36fE3ab844E408DF30Ce45C8B985d8cd) εμφανίζει για άλλη μια φορά μηδενικές συναλλαγές και τα sparse data που σχετίζονται με τον λογαριασμό X δημιουργούν αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους λογαριασμούς που παρουσιάζονται εδώ δεν έχει επιβεβαιωθεί για την αυθεντικότητά του, και για τον λόγο αυτό οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δηλώσεις στο διαδίκτυο.

Δείτε επίσης: Grandoreiro Malware: Νέα έκδοση στοχεύει χρήστες στην Ισπανία

Την τρέχουσα περίοδο, η αναζωπύρωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χάμας επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε την επείγουσα ανάγκη για εμπόδιση περαιτέρω βίας και την υποστήριξη των αθώων πολιτών που πλήττονται στην περιοχή. 

Η ένταση στην περιοχή, η οποία έχει συνεχίσει να επιδεινώνεται τις τελευταίες ημέρες, έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων που ζουν εκεί. Ο πόλεμος, με τη μορφή αεροπορικών επιθέσεων και πυραύλων, έχει προκαλέσει σημαντική καταστροφή στην υποδομή της Γάζας, περιλαμβάνοντας καταστροφές σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και δρόμους. 

Η διεθνής κοινότητα καλείται να αναλάβει δράση για την εξασφάλιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε αυτήν τη σύγκρουση, μέσω της αποτελεσματικής πίεσης για την κατάπαυση του πυρός και την προώθηση της διπλωματίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες οι πλευρές της σύγκρουσης έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν την ασφάλεια των αθώων πολιτών και να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι άμαχοι πολίτες δεν πρέπει να γίνονται στόχοι ή να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της στρατιωτικής βίας.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com