Η εταιρεία ασφαλείας Salt Security αποκάλυψε κρίσιμες ευπάθειες API σε OAuth protocol implementations δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, όπως οι Grammarly, Vidio και Bukalapak.

Ευτυχώς, οι ευπάθειες αυτές έχουν τώρα διορθωθεί. Ωστόσο, ήταν πολύ επικίνδυνες αφού μπορούσαν να παραβιάσουν τα credentials χρηστών και να επιτρέψουν την κλοπή λογαριασμών, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια χρήστες.

Οι αδυναμίες ασφαλείας που ανακαλύφθηκαν σε αυτή την πρόσφατη έρευνα, επικεντρώθηκαν στη διαδικασία access token verification στο πρωτόκολλο OAuth.

Δείτε επίσης: SolarWinds: Ανακαλύφθηκαν σοβαρές ευπάθειες RCE

Η επιτυχής εκμετάλλευση των ευπαθειών επέτρεπε στους κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν απεριόριστη πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες οικονομικές και προσωπικές πληροφορίες. Επιπλέον, θα μπορούσαν να εκθέσουν τους χρήστες στον κίνδυνο πιθανής κλοπής ταυτότητας και οικονομικής απάτης.

Το OAuth είναι μια δημοφιλής τεχνολογία εξουσιοδότησης χρήστη και ελέγχου ταυτότητας και απλοποιεί τη διαδικασία σύνδεσης, επιτρέποντας στους χρήστες να συνδέονται σε ιστότοπους χρησιμοποιώντας τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ευπάθειες σε αυτά τα implementations επέτρεψαν στους εισβολείς να εισαγάγουν ένα token από άλλο ιστότοπο ως verified token, μια τεχνική που αναφέρεται ως “Pass-The-Token Attack“.

Σύμφωνα με τη Salt Security, η έρευνα έδειξε ότι το OAuth είναι καλά σχεδιασμένο και δεν περιέχει προφανή σφάλματα. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα ζητήματα που βρέθηκαν, σχετίζονταν με τον τρόπο που το OAuth χρησιμοποιείται από τρίτους.

Δείτε επίσης: WordPress Royal Elementor plugin: Διορθώνει κρίσιμη ευπάθεια

Οι πλατφόρμες που επηρεάζονται και αναφέρονται στην τελευταία έκθεση της Salt Security (Vidio, Bukalapak και Grammarly) έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτών των ευπαθειών.

Καθένας από εμάς συνδέεται σε δεκάδες διαδικτυακές υπηρεσίες σε καθημερινή βάση“, είπε ο Yaniv Balmas, αντιπρόεδρος της Salt Security. “Τα ζητήματα που βρήκαμε επηρεάζουν περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες που μπορεί να είχαν διαπιστώσει παραβίαση των λογαριασμών τους, αν αυτό το ζήτημα είχε εντοπιστεί από άλλους, «λιγότερο φιλικούς» χρήστες“.

API ευπάθειες επηρέαζαν τα Grammarly, Vidio και Bukalapak

Προστασία έναντι ευπαθειών OAuth

Ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση ευπαθειών είναι η χρήση της τελευταίας έκδοσης λογισμικών. Οι ευπάθειες συχνά εντοπίζονται και διορθώνονται σε νεότερες εκδόσεις, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώνεστε και να χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση.

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο προστασίας είναι η χρήση ασφαλούς σύνδεσης (HTTPS) κατά την ανταλλαγή των δεδομένων. Η χρήση HTTPS προστατεύει τα δεδομένα από πιθανές παρεμβάσεις και εξασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα των πληροφοριών.

Δείτε επίσης: Cisco: Προειδοποιεί για μια νέα ευπάθεια στο λειτουργικό σύστημα IOS XE

Επιπλέον, η χρήση δυνατών κωδικών πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των λογαριασμών χρηστών. Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να είναι μεγάλοι, πολύπλοκοι και να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com