Η Qualcomm, ο πασίγνωστος αυτός κατασκευαστής επεξεργαστών (CPU) ανακοινώνει τη νέα σειρά Snapdragon X Elite. Κατέχοντας πολλά χρόνια εμπειρίας, κυριαρχώντας στον χώρο των smartphone, ήρθε να εξοπλίσει και τους υπολογιστές μας, παρουσιάζοντας τον ισχυρότερο επεξεργαστή της μέχρι στιγμής.

Στο στόχαστρο της Qualcomm μπαίνουν οι high-end σειρές επεξεργαστών Core i7, Ryzen 9 και M2 των κολοσσών Intel, AMD, και Apple αντίστοιχα. Η ίδια κάνει τολμηρούς ισχυρισμούς για τα chip της καθώς μας λέει ότι είναι ικανά να ξεπεράσουν αποδοτικά αυτά των ανταγωνιστών της. Πρώτού δούμε τα benchmarks που δημοσίευσε η Qualcomm και τα φέρουμε σε σύγκριση ας ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά τους.

Δείτε επίσης: iPhone 16 Pro: “5G Advanced” με Snapdragon X75 της Qualcomm

Τα chip της σειράς Snapdragon X Elite (συμπεριλαμβανομένου του ολοκαίνουργιου Qualcomm Oryon) φέρουν τελευταίας λέξης τεχνικές προδιαγραφές. Τα 12πύρηνα chip κατασκευασμένα στα 4nm (νανόμετρα) για μεγαλύτερη αυτονομία και peak ταχύτητες, καταφέρνουν να είναι ψυχρότερα από ποτέ. Η Qualcomm μας επιβεβαιώνει τα εντυπωσιακά 136 GB/s μνήμης bandwidth.

Η Qualcomm έχει κάνει τον φιλόδοξο ισχυρισμό ότι ο Snapdragon X Elite θα ξεπεράσει πολλούς επεξεργαστές Intel Core i7 στο Geekbench 6 benchmark που μετρά την απόδοση multi-threaded. Στο διάγραμμα που δημοσίευσε η ίδια φαίνεται ο επεξεργαστής της να είναι ισχυρότερος στον άξονα Y (σχετικής επίδοσης) από τον 12πύρηνο i7 και σαφώς και από τον 10πύρηνο διανύοντας τον άξονα X (κατανάλωσης).

Όμως το διάγραμμα που μας παρουσιάζει είναι από αρκετές πλευρές ελλιπής. Για αρχή δεν γνωρίζουμε αν ο άξονας Υ είναι γραμμικός ή λογαριθμικός για την ακρίβεια των υπολογισμών. Πέρα από αυτό, η αποφυγή της μεταξύ τους μονοπύρηνης σύγκρισης είναι φανερή. Και αυτό γιατί η Intel είναι κλάσης ανώτερη σε τέτοιου είδους μονομαχίες. Ίδια εικόνα απεικονίζεται επίσης στο διάγραμμα benchmark των γραφικών (GPU)

και με την AMD Ryzen 9 7940HS.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό για να αποδείξουμε ότι η Qualcomm παίζει ένα ύπουλο παιχνίδι στο marketing των νέων της chip, κάνει την εξής δήλωση: “50% ταχύτερες πολυπύρηνες επιδόσεις από τον M2”.  Σε σύγκριση με τον «καταναλωτή» των 12 πυρήνων Snapdragon X Elite, το chip M2 της Apple έρχεται μόνο με 8. Αυτομάτως η μάχη καθίσταται άνιση και η σύγκριση αδύνατη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Qualcomm έχει βάλει τα δυνατά της στην δημιουργία μια σειράς παντοδύναμων chip, η οποία θα αναβαθμίσει ριζικά τις αποδόσεις των υπολογιστών της (όπου αναμένουμε στα μέσα της επόμενης χρονιάς). Έχουμε δει και στο παρελθόν τέτοιες κινήσεις, όπως τα Snapdragon PC chips, όμως τώρα μιλάμε για ταχύτητες γρηγορότερες από ποτέ.

Δείτε ακόμα: Qualcomm: Χάκερ εκμεταλλεύονται 3 zero-days στα προγράμματα GPU και DSP

Snapdragon Seamless

Εν κατακλείδι πέρα από τα chips της, η Qualcomm ανακοινώνει και μια νέα cross-platform τεχνολογία, την οποία ονομάζει Snapdragon Seamless. Αυτή επιτρέπει σε Android, Windows, και Snapdragon συσκευές οι οποίες προφανώς χρησιμοποιούν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (OS) να ανακαλύπτουν η μία την άλλη, να μοιράζονται και να αποστέλλουν πληροφορίες, λειτουργώντας ως ένα ενιαίο. Προφανώς και αυτή η νέα τεχνολογία είναι μια από τις πολλές επιχειρηματικές ιδέες που έχουμε δει από κατασκευαστές του χώρου, καθώς για την επιτυχημένη λειτουργία ενός τέτοιου οικοσυστήματος απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον Qualcomm προϊόντων.

Πηγή: theverge.com