Ανακοινώθηκε στο συνέδριο I/O της Google τον Μάιο, η εργαλειοθήκη “About this image” θα κυκλοφορήσει σε αγγλόφωνους χρήστες παγκοσμίως. Ο γίγαντας της αναζήτησης επιδιώκει να παρέχει σημαντικές πληροφορίες και πλαίσιο σχετικά με τις εικόνες στo Google Search.

Δείτε επίσης: Google Search: Κυκλοφόρησε η νέα AI μηχανή αναζήτησης

Το “About this image” προσπαθεί να σας δώσει μια ιδέα για το πού στον ιστό εμφανίστηκε μια συγκεκριμένη εικόνα στο παρελθόν και πώς περιγράφηκε. Η νέα δυνατότητα είναι προσβάσιμη από το μενού τριών τελείων στα αποτελέσματα αναζήτησης και στις εικόνες της Google. Η Google ήδη προσφέρει μια δυνατότητα “Σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα” για να βοηθήσει τους χρήστες να ελέγξουν τις πηγές με βάση το κείμενο.

Όταν μιλάμε για την προέλευση μιας εικόνας, μπορείτε να αναμένετε να δείτε τα μεταδεδομένα της – μόνο όταν είναι διαθέσιμα – καθώς και σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που περιγράφεται από ειδησεογραφικά και site ελέγχου με την πάροδο του χρόνου. Το “About this image” θα πρέπει πιθανώς να αποκαλύπτει εάν η εικόνα που εξετάζετε έχει δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη ή όχι.

Δείτε ακόμα: Google Search: Προσθέτει εξατομικευμένο κατάλογο podcast

Μπορώ να δω εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Αυτήν τη στιγμή, η Google εξακολουθεί να αναπτύσσει έναν τρόπο για τους χρήστες να ελέγχουν οποιαδήποτε εικόνα στον ιστό, όχι μόνο αυτές που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Τα σχέδια της Google, όπως εξηγήθηκε νωρίτερα φέτος, περιλαμβάνουν μια επιλογή για τη διάθεση του εργαλείου μέσω δεξιού κλικ ή παρατεταμένης πίεσης σε μια εικόνα στο Chrome ή με “σάρωση προς τα πάνω στην εφαρμογή της Google όταν βρίσκεστε σε μια σελίδα και συναντάτε μια εικόνα για την οποία θέλετε να μάθετε περισσότερα”.

Η Google δηλώνει ότι η εργασία στο Fact Check Explorer δεν έχει σταματήσει. Το εργαλείο που κυκλοφόρησε σε έκδοση beta το καλοκαίρι, επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν ελέγχους γεγονότων για εικόνες είτε με το ανέβασμα μιας εικόνας είτε με την αναζήτηση με χρήση του URL της. Παρότι είναι ακόμα σε beta έκδοση, η Google ανακοίνωσε ότι κυκλοφορεί ένα νέο API για να βοηθήσει τους ελεγκτές γεγονότων και τους δημοσιογράφους να ενσωματώνουν το Fact Check Explorer σε περισσότερες ροές εργασίας.

Δείτε επίσης: Πώς να διαγράψετε το Google Search History στο Android

Η Google έχει αντιμετωπίσει κάποιες αντιδράσεις και κριτικές σχετικά με την κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αναζήτηση εικόνων. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι η αντίδραση που προέκυψε όταν η Google Photos, μια υπηρεσία αποθήκευσης και κοινής χρήσης φωτογραφιών της Google, εμφάνισε ρατσιστικές ετικέτες σε μια φωτογραφία με μαύρους ανθρώπους. Αυτό οφειλόταν σε ανεπαρκή εκπαίδευση του συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η προηγούμενη εκπαίδευση είχε περιορισμένο αριθμό φωτογραφιών που απεικόνιζαν μαύρους ανθρώπους.

Επιπλέον, η Google έχει αντιμετωπίσει κριτική για την αναζήτηση εικόνων που παρουσιάζει αντικείμενα ή πρόσωπα με στερεότυπα ή προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου η αναζήτηση εικόνων για τον όρο ‘CEO’ παρουσίασε κυρίως άνδρες, ενισχύοντας την ανδροκρατούμενη εικόνα των διευθυντών εταιρειών.

Τέλος, η Google έχει αντιμετωπίσει κριτική για την αναζήτηση εικόνων που παρουσιάζει στερεότυπα και προκαταλήψεις σχετικά με διάφορες κουλτούρες και εθνικότητες. Για παράδειγμα, η αναζήτηση εικόνων για Αφρικανούς μπορεί να επιστρέψει εικόνες με αρνητικά στερεότυπα, ενώ η αναζήτηση για Ευρωπαίους μπορεί να επιστρέψει εικόνες με θετικά στερεότυπα. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την παραποίηση και την προκατάληψη στην αναζήτηση εικόνων της Google.

Πηγή: phonearena