Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια ανατριχιαστική φωτογραφία μίας τρομακτικής “νεκροκεφαλής”, που φαίνεται να κοιτάει προς το διάστημα, από την καρδιά ενός τεράστιου κρατήρα ηφαιστείου στο Chad.

Δείτε επίσης: Έρημος Σαχάρα: Γεμίζει πράσινο κάθε 21.000 χρόνια!

Η εντυπωσιακή εικόνα καταγράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου από έναν ανώνυμο αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς το διαστημόπλοιο περνούσε πάνω από το Τιμπέστι Μασίφ – μία οροσειρά που διασχίζει το κέντρο της Ερήμου της Σαχάρα μέσω του Chad και της Λιβύης. Η εικόνα δόθηκε στη δημοσιότητα στις 31 Οκτωβρίου από το Earth Observatory της NASA.

Το σχήμα που μοιάζει με νεκροκεφαλή, βρίσκεται στον πάτο του Trou au Natron, γνωστό και ως Doon Orei – ενός ηφαιστειακού κρατήρα, πλάτους 1.000 μέτρων, που δημιουργήθηκε από τη μαζική ηφαιστειακή έκρηξη εκατοντάδων χιλιάδων ετών πριν. Ο κρατήρας βρίσκεται νότια ακριβώς του Τάρσο Τουσιντέ, μιας ακόμα μεγαλύτερης ηφαιστειακής δομής που φιλοξενεί ένα πιθανώς ενεργό ηφαίστειο.

Δείτε ακόμα: ISS: Έμβρυα ποντικιών αναπτύχθηκαν στο διάστημα

Το λευκό χρώμα του στόματος, της μύτης και του αριστερού μάγουλου του κρανίου προέρχεται από το νάτρο, ένα φυσικό αλμυρό μείγμα αφυδατωμένου νιτρικού νατρίου, ανθρακικού νατρίου, χλωριούχου νατρίου και θειικού νατρίου. Οι περιοχές των ματιών και της μύτης είναι κοκκινωποί απότομοι κωνοειδείς λόφοι που βρίσκονται γύρω από τις ηφαιστειακές σχισμές. Η σκούρα περιοχή

αριστερά από το “πρόσωπο” είναι η σκιά που πέφτει από την ψηλή ράχη του κρατήρα και βοηθά να διαμορφωθεί το χαρακτηριστική του σχήμα.

Το Trou au Natron είναι έρημο και ακατοίκητο σήμερα, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν μία παγωμένη λίμνη γεμάτη ζωή μέχρι περίπου 14.000 χρόνια πριν.

Κατά τη δεκαετία του 1960, ερευνητές ανακάλυψαν απολιθώματα θαλασσίων σαλιγκαριών και πλαγκτόν κάτω από το καλυμμένο με νάτρο πάτωμα του κρατήτα. Και το 2015, μια επακόλουθη αποστολή ανακάλυψε απολιθώματα φυκιών που χρονολογούνται πριν από 120.000 χρόνια.

Δείτε επίσης: Ραδιοφωνικό σήμα από το διάστημα επαναλαμβάνεται εδώ και 30 χρόνια

Παρά το γεγονός ότι είναι τουλάχιστον τόσο παλιό όσο τα οστά μέσα στην ξεραμένη λίμνη, το Τρου ο Νατρόν είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο νεαρές ηφαιστειακές δομές στο Tibesti Massif. Τα περιβάλλοντα ηφαίστεια είναι πιθανότατα πολύ παλαιότερα.