Η Google έληξε τη συμφωνία της με τον κατασκευαστή ακινήτων Landlease για το Έργο του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ακυρώνοντας τα σχέδιά της για κατασκευή ενός κέντρου με χιλιάδες σπίτια για τους υπαλλήλους και τους κατοίκους της περιοχής. Η εταιρεία ανακοίνωσε το έργο το 2019, υποσχόμενη την “ανάπτυξη τουλάχιστον 15.000 νέων σπιτιών σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος” σε έκταση αξίας τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει σε αυτή. Περίπου 4.000 από αυτά τα σπίτια θα έπρεπε να είναι προσιτά για στέγαση, κάτι που θα ήταν ευπρόσδεκτη παρουσία στην περιοχή με μία από τις υψηλότερες δαπάνες διαβίωσης στη χώρα.

Δείτε επίσης: Google AdSense: Μεταβαίνει σε σύστημα πληρωμών “per impression”

Το Έργο του San Francisco Bay είναι ένα συλλογικό όνομα για τα σχέδια της Google στο San Jose (Downtown West), το Sunnyvale (Moffett Park) και το Mountain View (Middlefield Park και North Bayshore). Ειδικότερα, το Σαν Χοσέ ενέκρινε το μαζικό έργο το 2021, το οποίο θα περιλάμβανε την κατασκευή 4.000 σπιτιών, χώρου γραφείων για περίπου 20.000 υπαλλήλους, 300 δωμάτια ξενοδοχείου και 10 πάρκα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Google είχε συμφωνήσει να διαθέσει 200 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των προγραμμάτων προετοιμασίας για εύρεση εργασίας.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το έτος, η Google ανέβαλε την κατασκευή του κτιρίου Downtown West, αφού είχε ήδη ξεκινήσει η κατεδάφιση για να δώσει χώρο για την κατασκευή που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2026. Η επιχείρηση ανέφερε στο Engadget τότε ότι εξετάζει ακόμα “πώς να προχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο” με το καταφύγιο του Σαν Χοσέ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις “μελλοντικές ανάγκες” της. Οι χώροι εργασίας έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πανδημίας του COVID-19 – για παράδειγμα, η Google υιοθέτησε ένα υβριδικό ωράριο εργασίας που επέτρεπε στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι για μερικές ημέρες την εβδομάδα. Πρόσφατα, η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, απέλυσε επίσης 12.000 εργαζομένους μετά από μια περίοδο ανάπτυξης κατά την οποία προσέλαβε πολλούς νέους υπαλλήλους.

Δείτε ακόμα: Google Pixel: Η ανίχνευση ατυχημάτων επεκτείνεται σε πέντε νέες χώρες

Στην ανακοίνωση της Lendlease, αναφέρεται ότι οι εταιρείες αποφάσισαν να λήξουν τη συμφωνία τους μετά από μια εκτενή αναθεώρηση των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων από την Google. Φαίνεται ότι έχουν καταλήξει ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες δεν είναι πλέον αμοιβαία επωφελείς, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς. Ωστόσο, βάσει όσων ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC,

η Google δεν έχει εγκαταλείψει εξολοκλήρου τα έργα της στον τομέα της κατοικίας.

Η αποτυχία αυτού του έργου επηρεάζει αναμφίβολα τη φήμη της Google και τα μελλοντικά της σχέδια στον τομέα της κατοικίας. Η Google είχε προβάλει τη φιλοδοξία της να κατασκευάσει 15.000 σπίτια για το έργο του San Francisco Bay, και η αποτυχία της να εκπληρώσει αυτό τον στόχο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της εταιρείας. Οι επενδυτές, οι καταναλωτές και οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορεί να αμφισβητήσουν την ικανότητα της Google να υλοποιήσει τέτοιου είδους έργα και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Επιπλέον, η αποτυχία αυτού του σχεδίου μπορεί να έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά σχέδια της Google στον τομέα της κατοικίας. Πιθανόν να δυσκολευτεί να πείσει επενδυτές και εταίρους για την αξιοπιστία της και την ικανότητά της να πραγματοποιήσει μεγάλες κατασκευαστικές προκλήσεις. Επιπλέον, η αποτυχία αυτού του σχεδίου μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία της Google να επεκτείνει την παρουσία της στον τομέα της κατοικίας και να επενδύσει περαιτέρω σε παρόμοια έργα.

Δείτε επίσης: Η Avast επεσήμανε το Google app ως malware σε Huawei smartphones

Τέλος, η αποτυχία αυτού του έργου μπορεί να έχει αντίκτυπο στην εικόνα της Google ως εταιρείας που επιδιώκει την κοινωνική ευθύνη. Η Google είχε προβάλει αυτό το σχέδιο ως μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση στην κατοικία στην περιοχή του San Francisco Bay και να παράσχει προσιτή στέγαση σε περισσότερους ανθρώπους. Η αποτυχία της Google να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε ερωτηματικά σχετικά με την πραγματική δέσμευσή της για την κοινωνική ευθύνη και να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις από το κοινό και τους φορείς λήψης αποφάσεων.

Πηγή: engadget