Το Grok AI bot του Elon Musk έρχεται για να ανταγωνιστεί το ChatGPT και άλλα γνωστά AI chatbots. Είναι το πρώτο σημαντικό τεχνολογικό προϊόν της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης του δισεκατομμυριούχου, xAI.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Grok βασίζεται στο πρότυπο “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy“. Θα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις με έναν έξυπνο, χιουμοριστικό και διασκεδαστικό τρόπο, ενώ λέγεται ότι θα μπορεί να απαντά και σε “πικάντικες ερωτήσεις” που άλλα chatbots τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποφύγουν.

Ο Elon Musk έδειξε στο X, πρώην Twitter, πώς λειτουργεί το Grok, ενώ δημοσίευσε και τις απαντήσεις που δίνει σε σχέση με ένα άλλο chatbot στην ίδια ερώτηση. Έδειξε ότι το άλλο chatbot περιελάμβανε λιγότερες τρέχουσες πληροφορίες.

Ωστόσο, η xAI έσπευσε να ενημερώσει ότι, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε Large Language Model, το Grok “μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς ή αντιφατικές πληροφορίες“.

Δείτε επίσης: Αύξηση των phishing emails κατά 1265%: Ο ρόλος του ChatGPT

Το AI chatbot Grok έχει, επίσης, πρόσβαση σε δεδομένα από το X, το οποίο η xAI είπε ότι θα του δώσει ώθηση.

Το πρωτότυπο βρίσκεται σε πρώιμη φάση beta με μόλις δύο μήνες εκπαίδευσης και είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένο αριθμό χρηστών για δοκιμή, προτού η εταιρεία το κυκλοφορήσει ευρύτερα. Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για να έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το bot. Ο Elon Musk είπε ότι το Grok θα είναι χαρακτηριστικό του X Premium+, το οποίο κοστίζει 16 $ το μήνα.

Ο δισεκατομμυριούχος θέλει να κάνει την xAI σοβαρό αντίπαλο, σε εταιρείες όπως η OpenAI, η Inflection και η Anthropic.

Σε έναν αρχικό γύρο δοκιμών που βασίστηκαν σε μαθηματικά προβλήματα γυμνασίου και Python coding tasks, η εταιρεία είπε ότι το Grok ξεπέρασε “όλα τα άλλα μοντέλα στο compute class της, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT-3.5 και Inflection-1“. Είχε καλύτερη απόδοση από bots με μεγαλύτερα πεδία δεδομένων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή“, είπε ο Musk σε ανάρτησή του στο X την Παρασκευή.

Δείτε επίσης: Έρευνα Microsoft: To ChatGPT-4 είναι πιο ευάλωτο από το ChatGPT-3.5

Το Grok είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον Robert A. Heinlein στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1961, “Stranger in a Strange Land“. Στο βιβλίο, το “grok” είναι ένας αρειανός όρος χωρίς άμεση μετάφραση στη Γη. Η Merriam-Webster το ορίζει απλώς ως ένα μεταβατικό ρήμα που σημαίνει “καταλαβαίνω βαθιά και διαισθητικά“.

Η xAI ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2023 και αποτελείται από μια ομάδα ειδικών που περιλαμβάνουν πρώην υπαλλήλους των OpenAI, DeepMind και άλλων.

Grok: Το νέο AI bot του Elon Musk και της xAI που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT

Η είσοδος του ‘Grok’ στην αγορά των AI bots μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Καταρχάς, η παρουσία του μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνισμό και κίνητρο για τη βελτίωση των υπαρχόντων AI chatbots, όπως το ChatGPT και άλλα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια γενική αναβάθμιση της τεχνολογίας AI bot και να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων και πιο προηγμένων λύσεων.

Δείτε επίσης: ChatGPT – νέες δυνατότητες: Βλέπει, ακούει, μιλάει!

Επιπλέον, η είσοδος του ‘Grok’ μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τα AI bots. Με την ανάπτυξη πιο προηγμένων λειτουργιών και δυνατοτήτων, οι χρήστες μπορεί να έχουν πιο φυσικές και ομαλές συνομιλίες με τα AI chatbots, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την επικοινωνία με την τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος, το Grok chatbot του Elon Musk μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις και τον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών. Με την χρήση προηγμένων AI bots όπως το ‘Grok’, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση της εξυπηρέτησης πελατών, προσφέροντας πιο ακριβείς και έγκαιρες απαντήσεις σε ερωτήσεις και αιτήματα.

Πηγή: www.cnbc.com