Σε μια εποχή όπου ο εφοδιασμός και η πρόσληψη προσωπικού αποτελούν βασικά προβλήματα για τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ασφαλείας, το κέντρο κυβερνοασφάλειας του κράτους συνεχίζει να διευρύνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC) δεν έχει υποστεί παραμέληση – και ότι μόνο από το 2020 άρχισε να φαίνεται πιο αισιόδοξο το μέλλον του.

Δείτε επίσης: Crystal Run Healthcare: Αντιμετωπίζει σοβαρή κυβερνοεπίθεση

Μια ανασκόπηση των ικανοτήτων πραγματοποιήθηκε εκείνη τη χρονιά και δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021, λίγους μήνες μετά την καταστροφική κυβερνοεπίθεση στην HSE.

Ο διευθυντής του NCSC, Richard Browne, ανέφερε ότι “η αναθεώρηση της χωρητικότητας πρότεινε αύξηση του προσωπικού σε τουλάχιστον 70 άτομα μέχρι το τέλος του 2024“.

Από τον Ιούλιο του 2021, έχουμε αυξηθεί από 24-25 σε 57 και έχουμε την άδεια να φθάσουμε τους 62 φέτος.

Οι θέσεις για το Εθνικό Κέντρο Ασφαλείας Υπολογιστών (NCSC) είχαν “υπερβολική ζήτηση“, αντικατοπτρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτές τις θέσεις εργασίας.

Παρατηρητές ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων ειδικών και σχολιαστών των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν σημειώσει την ικανότητα μιας από τις αρμοδιότητες του κράτους να προσελκύει ειδικευμένο προσωπικό – εν μέρει λόγω των υψηλών μισθών – σε σύγκριση με τις Ενόπλες Δυνάμεις, όπου οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και υπάρχει μια σοβαρή κρίση.

Αναφέρθηκε ότι φέτος έχουν αποτρέψει 60 περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων ενώ ήταν σε εξέλιξη, παρά μετά την εκδήλωσή τους. Επίσης, έχουν αντιμετωπίσει περισσότερες από 500 περιπτώσεις όπου υπήρχαν “ενεργές ευπάθειες” σε οργανισμούς, και τις απέτρεψαν από το να εξελιχθούν σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας.

Δείτε ακόμα: JeffCo: Δημόσιο σχολείο πιθανό θύμα κυβερνοεπίθεσης

Δήλωσε ότι μια νέα ομάδα που συστάθηκε την 1 Σεπτεμβρίου, η Διαχείριση Στρατηγικού Κινδύνου, ασχολείται με μελλοντικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η κβαντική υπολογιστική, η κβαντική κρυπτογραφία και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες. Η ομάδα αυτή, ανέφερε ότι ασχολείται επίσης με την ασφάλεια κινητών τηλεφώνων 5G και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι παγκόσμιες απειλές που η οδηγία NIS 2 αποσκοπεί να αντιμετωπίσει, περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση περί απειλών, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας (ENISA).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το κίνητρο και ο σχεδιασμός τους, τους επιτρέπουν να εκτελούν “μεγάλης κλίμακας, προηγμένες, στοχευμένες και μακροπρόθεσμες επιθέσεις

“, με στόχο να παραμένουν “αόρατες” για όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι δύο κύριες χώρες που αναφέρονται είναι η Ρωσία και η Κίνα, ενώ γίνεται επίσης αναφορά στις δραστηριότητες του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Αναφέρθηκε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος “στρέφονται όλο και περισσότερο” σε υπαλλήλους στρατηγικών θέσεων, πολιτικούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, ερευνητές ασφαλείας ή ακτιβιστές.

Αναφέρεται ότι οι επιτιθέμενοι μπορούν να προσποιηθούν ως υπεύθυνοι προσλήψεων ή δημοσιογράφοι και να χρησιμοποιήσουν το Linkedin για να επικοινωνήσουν αρχικά, ενώ πρόσθεσε ότι εκστρατείες παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία είναι “υψηλές σε όγκο και χαμηλής ποιότητας”.

Δείτε επίσης: Η Boeing επιβεβαιώνει ότι υπέστη κυβερνοεπίθεση

Οι βιομηχανίες που είναι πιο ευάλωτες σε κυβερνοαπειλές στην Ιρλανδία είναι οι τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Αυτές οι βιομηχανίες διαχειρίζονται μεγάλα ποσά χρημάτων και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθιστώντας τις συχνό στόχο επιθέσεων. Οι επιθέσεις σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την εμπιστοσύνη του κοινού.

Επιπλέον, οι τεχνολογικές εταιρείες και οι εταιρείες λογισμικού είναι επίσης ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Αυτές οι βιομηχανίες διαθέτουν πολύτιμες πληροφορίες και ευαίσθητα δεδομένα που μπορεί να είναι στόχος για κυβερνοεπιθέσεις. Επιπλέον, οι τεχνολογικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κλοπής τεχνολογικών απορρήτων και της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τέλος, οι κρίσιμες υποδομές, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, είναι επίσης ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Η διακοπή ή η διαταραχή των κρίσιμων υποδομών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Επομένως, η προστασία των κρίσιμων υποδομών αποτελεί προτεραιότητα για την Ιρλανδία σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια.

Πηγή: