Το προηγούμενο έτος, η Google “έκλεισε” το YouTube Vanced για πρώτη φορά. Η εταιρεία έστειλε στους δημιουργούς της τροποποιημένης, χωρίς διαφημίσεις εφαρμογής του YouTube ένα γράμμα διακοπής και απαγόρευσε τη συνέχιση του έργου του. Ωστόσο, γρήγορα βρέθηκαν ενθουσιώδεις απομιμητές, με νέες εκδόσεις του Vanced να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αφού τα γράμματα διακοπής και απαγόρευσης είναι τελικά ένα παιχνίδι “κρυφτού”, φαίνεται ότι η Google εξετάζει τρόπους για να σταματήσει τις τροποποιημένες εφαρμογές του YouTube μια για πάντα.

Δείτε επίσης: YouTube: Δοκιμάζει τη λειτουργία “play something” όταν δεν ξέρετε τι να παρακολουθήσετε

Όπως εντοπίστηκε από τον πρώην συνεργάτη του Android Police, Ron Amedeo, στο Ars Technica, η Google εξετάζει μια “πειραματική διεπαφή πολυμέσων Android WebView Integrity API.” Αυτό συνδέεται με προηγούμενες εργασίες για τον ιστό, όπου η εταιρεία πρότεινε και δοκίμασε μια “διεπαφή περιβάλλοντος ιστού Integrity API.” Στην τεκμηρίωσή του για αυτήν τη διεπαφή, η Google δεν ήταν ποτέ σαφής για το τι ακριβώς είχε σκοπό να κάνει, αλλά θα επέτρεπε στις ιστοσελίδες να ελέγχουν τις συσκευές που έχουν πρόσβαση σε αυτές για να δουν αν έχουν τροποποιηθεί κατά κάποιον τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο για τις ιστοσελίδες να αποφύγουν την πρόσβαση από jailbroken ή rooted συσκευές, αν και αυτό βασίζεται μόνο στην ασαφή και αντιφατική διατύπωση που χρησιμοποίησε η Google στην πρότασή της.

Μετά από ευρεία αγανάκτηση και κάλυψη, η δυνατότητα του Web Environment Integrity API ακυρώθηκε στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, ο Amadeo διαπίστωσε στο Android Developers Blog ότι η κεντρική ιδέα δεν είναι εντελώς νεκρή. Το προαναφερθέν Android WebView Media Integrity API είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων ιδεών που είχαν σχεδιαστεί για τον ιστό. Όπως και η αρχική πρόταση, είναι ακόμα ασαφές, αλλά βασικά επιτρέπει σε ιστότοπους που ενσωματώνονται σε WebViews να ελέγχουν την ακεραιότητα του Android τηλεφώνου σας. Αυτό μπορεί να κάνει δυνατή την αποτροπή της πρόσβασης σας στον αντίστοιχο ιστότοπο όταν κρίνει ότι η συσκευή σας δεν είναι κατάλληλη.

Για να κατανοήσουμε γιατί αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τους διαδόχους του YouTube Vanced, πρέπει να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν. Αντί να τροποποιούν την ίδια την εφαρμογή του YouTube, οι εφαρμογές Vanced είναι ουσιαστικά προσαρμοσμένοι και τροποποιημένοι περιηγητές που εμφανίζουν βίντεο μέσω ενός WebView που εμφανίζει το YouTube, προσθέτοντας επιπλέον χαρακτηριστικά στην εμπειρία, όπως το adblock και άλλα προνόμια του YouTube Premium. Εάν το YouTube μπορούσε να ελέγξει ποιες εφαρμογές ή συσκευές προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στους διακομιστές του πριν εμφανίσει περιεχόμενο

, αυτό θα ήταν ένας εύκολος τρόπος για να σταματήσουν οι διάδοχοι του Vanced από το να λειτουργούν.
Δείτε ακόμα: YouTube: Ξεκινά Πειράματα Χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό το νέο API δεν είναι απαραίτητα μόνο για την προστασία της κερδοφορίας του YouTube. Η Google αναφέρει ότι οι WebViews προσφέρουν πολλούς κινδύνους για απάτη και κατάχρηση, καθώς επιτρέπουν στους προγραμματιστές εφαρμογών να παρεμβάλλονται και να αλλάζουν αυτό που οι χρήστες μπορούν να δουν σε ιστότοπους τρίτων. Με αυτήν την έννοια, η API μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγχει το malware. Για παράδειγμα, η τράπεζά σας μπορεί να προσθέσει έναν έλεγχο ακεραιότητας σαν αυτό για την ιστοσελίδα της, προλαμβάνοντας την εκτέλεσή της σε ανεπιθύμητα περιβάλλοντα.

Η Google προσφέρει ήδη πολλές προστασίες για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Οι υπηρεσίες ροής βίντεο όπως η Netflix λειτουργούν σωστά μόνο όταν υπάρχουν μέτρα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στις συσκευές, με τη Google να χρησιμοποιεί το Widevine.

Στις αρχές του 2024, η Google θα ξεκινήσει τη δοκιμή του Android WebView Media Integrity API, αναφέροντας ότι θα χρησιμοποιηθεί από “επιλεγμένους παρόχους ενσωματωμένων πολυμέσων.” Επιπλέον, η Google προσκαλεί περισσότερους παρόχους περιεχομένου να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα πρόσβασης πριν από την επίσημη κυκλοφορία του, του χρόνου.

Δείτε επίσης: Πώς να βρείτε ένα τραγούδι στο YouTube απλώς μουρμουρίζοντας τη μελωδία

Το YouTube Vanced είναι μια τροποποιημένη έκδοση της εφαρμογής YouTube που προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα στους χρήστες. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο χωρίς διαφημίσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να απολαμβάννου τα αγαπημένα τους βίντεο χωρίς διακοπές από ενοχλητικές διαφημίσεις.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του YouTube Vanced είναι η δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο στο παρασκήνιο. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να ανοίξουν ένα βίντεο και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη συσκευή τους για άλλες εργασίες, ενώ το βίντεο παραμένει σε αναπαραγωγή στο παρασκήνιο.

Επιπλέον, το YouTube Vanced προσφέρει τη δυνατότητα αλλαγής του θέματος της εφαρμογής. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ διάφορων χρωματικών σχημάτων και στυλ για να προσαρμόσουν την εμφάνιση του YouTube Vanced στις προτιμήσεις τους.

Πηγή: androidpolice