Νέες φωτογραφίες, που δημιουργήθηκαν χάρη στα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, δείχνουν πώς έμοιαζε και πόσο όμορφος ήταν ένας άνθρωπος Νεάντερταλ, όταν ζούσε πριν από περίπου 56.000 χρόνια.

Η δημιουργία των φωτογραφιών βασίστηκε σε υπολείμματα σκελετών που βρέθηκαν το 1908 μέσα σε μια σπηλιά στο La Chapelle-aux-Saints, στη νότια κεντρική Γαλλία.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι Νεάντερταλ έζησαν κάποια στιγμή, μεταξύ 47.000 και 56.000 ετών πριν.

Οι ψηφιακές φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από τον συν-συγγραφέα μιας νέας μελέτης, Cícero Moraes, έναν Βραζιλιάνο ειδικό στα γραφικά. Οι ερευνητές παρουσίασαν τις εικόνες σε συνέδριο που παρουσίασε το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού τον Οκτώβριο.

Δείτε επίσης: Γενετική αλληλουχία δείχνει ότι οι Νεάντερταλ δεν διέφεραν πολύ από εμάς

Οι εικόνες δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας μια υπάρχουσα αξονική τομογραφία (CT) του κρανίου. Οι μετρήσεις της δομής του προσώπου συγκρίθηκαν με αυτές παρόμοιων ανθρώπινων κρανίων σε μια βάση δεδομένων, για να ληφθεί το πλαίσιο.

Δημιουργήσαμε δύο εικόνες, μία πιο αντικειμενική σε τόνο σέπια, χωρίς μαλλιά και μία άλλη πιο εικαστική και πολύχρωμη, με γένια και μαλλιά“, είπαν ερευνητές στο Live Science. “Αυτή η εικόνα δείχνει πώς οι Νεάντερταλ ήταν παρόμοιοι με εμάς, αλλά ταυτόχρονα ήταν διαφορετικοί, με ιδιαιτερότητες όπως η απουσία πηγουνιού, για παράδειγμα“.

Ακόμα κι έτσι, είναι αδύνατο να μην κοιτάξουμε την εικόνα και να προσπαθήσουμε να φανταστούμε πώς ήταν η ζωή αυτού του ατόμου, πριν από χιλιάδες χρόνια“, λένε οι ειδικοί.

Δείτε επίσης: Αρχαίο ανθρώπινο είδος είναι το παλιότερο που έζησε στη Γη

Τελικά, δεν ήταν και τόσο διαφορετικοί οι Νεάντερταλ

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Francesco Galassi, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής ανθρωπολογίας στο University of Lodz στην Πολωνία, είπε στο Live Science ότι οι νέες φωτογραφίες αποκάλυψαν μια εντελώς νέα άποψη για το πώς έμοιαζαν οι Νεάντερταλ.

Παλαιότερες απεικονίσεις τους έδειχναν πολύ διαφορετικούς, λιγότερο ανθρώπινους, θα μπορούσε να πει κάποιος. Οι εικόνες απεικόνιζαν συνήθως τους Νεάντερταλ να δείχνουν πιο brutal. Αλλά αποδεικνύεται ότι η εμφάνισή τους θα μπορούσε να είναι πολύ πιο παρόμοια με των σύγχρονων ανθρώπων. Οι νέες ψηφιακές φωτογραφίες δείχνουν τον Νεάντερταλ να έχει πιο μαλακά χαρακτηριστικά, με μαλλιά και μούσι που σήμερα θεωρούνται χαρακτηριστικά που τονίζουν την ομορφιά ενός άνδρα.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε ένα «νέο είδος πρώιμου ανθρώπου»

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις προσεγγίσεις που προσφέρονται όλα αυτά τα χρόνια, που εκτείνονται σχεδόν πάνω από έναν αιώνα, μπορεί να φανεί πώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου αυτού του ανθρώπου Νεάντερταλ έχουν μαλακώσει και «ανθρωποποιηθεί»“, είπε ο Galassi στο Live Science.

Οι νέες εικόνες διώχνουν την πιο brutal αντίληψη που είχαν κάποτε οι ανθρωπολόγοι του παρελθόντος για τους Νεάντερταλ“.

Οι Νεάντερταλ αποτελούν μια σημαντική κληρονομιά της ανθρώπινης εξέλιξης, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο ζωής, την όψη και την κουλτούρα. Η πλούσια ιστορία τους συνεχίζει να μαγνητίζει την προσοχή των επιστημόνων, καθώς οι νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι Νεάντερταλ ζούσαν και συμβάδιζαν με την εξέλιξη του ανθρώπου. Με την εξακρίβωση της πραγματικής εμφάνισής τους μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερο την ιστορία αυτού του πρωταρχικού ανθρώπινου είδους.

Πηγή: www.the-sun.com