Μια νέα αξιολόγηση από το Κέντρο Ανάλυσης Απειλών της Microsoft (MTAC) προειδοποίησε για τις πιθανές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι εκλογές του 2024 (σε διάφορες χώρες), όσον αφορά  στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Στην τελευταία της έκθεση, η Microsoft πρότεινε ότι τα αυταρχικά κράτη ενδέχεται να επιχειρήσουν να παρέμβουν στις εκλογικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό παραδοσιακών μεθόδων και αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Δείτε επίσης: Ransomware, social engineering & AI: Οι μεγαλύτερες απειλές για το 2024

Η Microsoft τονίζει την ανάγκη συνεργασίας των κυβερνήσεων, των εταιρειών τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας για λήψη προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση των εκλογών.

Για να βοηθήσει, η εταιρεία αποκάλυψε ένα σύνολο αρχών που θα πρέπει να καθοδηγούν τις προσπάθειες για την προστασία των εκλογικών διαδικασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, για τις κρίσιμες εκλογές του 2024:

  • Διασφάλιση ότι οι ψηφοφόροι έχουν αξιόπιστες εκλογικές πληροφορίες
  • Παροχή βοήθειας ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν θέματα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη
  • Υποστήριξη εκστρατειών κατά των απειλών στον κυβερνοχώρο με προσβάσιμα εργαλεία
  • Εξοπλισμός των εκλογικών αρχών με ασφαλή εκλογικά εργαλεία

Γνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, η Microsoft εισάγει διάφορες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει την κατάσταση. Αρχικά, λανσάρει το “Content Credentials as a Service”, ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να υπογράφουν ψηφιακά και να ελέγχουν την ταυτότητα των media, χρησιμοποιώντας digital watermarking credentials για να αποδείξουν την προέλευση και τη γνησιότητα του περιεχομένου. Αυτό θα βοηθήσει τους υποψηφίους να διατηρήσουν τον έλεγχο του περιεχομένου και των εικόνων τους.

Δείτε επίσης: Microsoft: Υποχρεωτική χρήση MFA για πρόσβαση σε admin portals

Έπειτα, το “Campaign Success Team” θα υποστηρίξει πολιτικές εκστρατείες για την πλοήγηση στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και την καταπολέμηση των εκστρατειών επιρροής στον κυβερνοχώρο.

Το τρίτο εργαλείο που θα κυκλοφορήσει η Microsoft είναι το “Election Communications Hub“, το οποίο θα βοηθήσει τις δημοκρατικές κυβερνήσεις παγκοσμίως να δημιουργήσουν ασφαλείς και ανθεκτικές εκλογικές διαδικασίες. Αυτός ο κόμβος θα προσφέρει πρόσβαση σε ομάδες ασφαλείας και υποστήριξης της Microsoft πριν από τις εκλογές.

Επιπλέον, η Microsoft είπε ότι θα υποστηρίξει νομοθετικές αλλαγές για την προστασία των καμπανιών και των εκλογικών διαδικασιών από deepfakes και παραπλανητικό περιεχόμενο AI. Υποστηρίζει τον νόμο για την προστασία των εκλογών από την παραπλανητική τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος περιορίζει τη χρήση του AI στη δημιουργία παραπλανητικού περιεχομένου σε πολιτικές διαφημίσεις.

Τέλος, η Microsoft θα προσφέρει στους ψηφοφόρους έγκυρες εκλογικές πληροφορίες μέσω το Bing, σε συνεργασία με οργανισμούς όπως οι National Association of State Election Directors, EFE και Reporters Without Borders.

Εκλογές 2024: Η Microsoft προειδοποιεί για κυβερνοαπειλές και προσφέρει εργαλεία προστασίας

Σημασία προστασίας εκλογών

Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει να παρεμβαίνουν κρατικοί hackers σε εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών. Η τεχνητή νοημοσύνη, τώρα, μπορεί να τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν πιο αποτελεσματικές επιθέσεις.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι κυβερνοαπειλές στις επερχόμενες εκλογές, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού στο εκλογικό σύστημα. Αν οι ψηφοφόροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα και την ασφάλεια των εκλογών, μπορεί να αμφισβητηθεί η νομιμότητα των αποτελεσμάτων και να προκληθεί κοινωνική αναταραχή.

Δείτε επίσης: Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ενώνονται για να αντιμετωπίσουν τους hackers της Βόρειας Κορέας

Επιπλέον, η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση των απόρρητων πληροφοριών των ψηφοφόρων. Αν οι επιτιθέμενοι καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα, διευθύνσεις και προτιμήσεις ψήφου, μπορεί να προκληθεί παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και πιθανή κατάχρηση των δεδομένων.

Επίσης, η απουσία αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας μπορεί να επιτρέψει τη διάδοση ψευδών πληροφοριών που μπορούν να επηρεάσουν τη δημόσια γνώμη και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ψηφοφόρων.

Τέλος, η αδυναμία αντιμετώπισης των απειλών μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας εν γένει. Αν οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες και δίκαιες, μπορεί να υπονομευθεί η ικανότητα των πολιτών να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους και να επηρεαστεί η νομιμότητα των πολιτικών αποφάσεων.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com