Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι αισθητήρες στα smartphone ίσως να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν πόσο μεθυσμένος είναι ένας άνθρωπος ελέγχοντας κάποια στοιχεία.

Μετά από πειράματα στα οποία συμμετείχαν 18 ενήλικες, ηλικίας 21 ετών και άνω, οι επιστήμονες είπαν ότι τα κινητά ήταν σε θέση να προβλέψουν το επίπεδο μέθης ενός ατόμου με ακρίβεια 98%, αναλύοντας αλλαγές στη φωνή του.

Ο Brian Suffoletto, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ακρίβεια των ευρημάτων “πραγματικά τον εξέπληξε“.

Δείτε επίσης: Πώς να αποκτήσετε Netflix χωρίς συνδρομή στο smartphone σας;

Πρόσθεσε: “Ενώ δεν είμαστε πρωτοπόροι στην ανάδειξη των αλλαγών στα χαρακτηριστικά της ομιλίας κατά τη μέθη, πιστεύω ακράδαντα ότι η ανώτερη ακρίβειά μας πηγάζει από την εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής στην επεξεργασία σήματος, την ακουστική ανάλυση και τη μηχανική μάθηση“.

Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των ευρημάτων. Όμως, και αυτά τα ευρήματα μπορούν να προσφέρουν “ακριβείς παρεμβάσεις” για την πρόληψη τραυματισμών και θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs, οι επιστήμονες προσάρμοσαν τις δόσεις αλκοόλ με βάση το σωματικό βάρος κάθε συμμετέχοντα και τους δόθηκε μία ώρα για να τελειώσουν το ποτό τους.

Σε κάθε άτομο δόθηκε τυχαία μια σειρά από γλωσσοδέτες για να τους διαβάσει δυνατά και χρησιμοποιήθηκε ένα smartphone για να ηχογραφήσει τις φωνές του. Οι ηχογραφήσεις γίνονταν πριν πιουν, και κάθε ώρα έως και επτά ώρες μετά το ποτό.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα αλκοόλ στην αναπνοή κάθε ατόμου στην αρχή της μελέτης και κάθε 30 λεπτά για έως και επτά ώρες.

Δείτε επίσης: Samsung: Στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς smartphone με μερίδιο αγορών 20%

Πώς τα smartphones μπορούν να δείξουν πόσο μεθυσμένος είσαι;

Χρησιμοποιώντας ειδικά ψηφιακά προγράμματα, οι ερευνητές μπόρεσαν να απομονώσουν τις φωνές του ομιλητή και να αναλύσουν στοιχεία, όπως η συχνότητα και ο τόνος.

Όταν ελέγχθηκαν ως προς τα αποτελέσματα του αλκοόλ στην αναπνοή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μοντέλο που ανέπτυξαν ήταν ένας καλός προγνωστικός δείκτης του πόσο μεθυσμένος ήταν ένας άνθρωπος (ακρίβεια 98%).

Ο καθηγητής Suffoletto πιστεύει ότι άλλες συμπεριφορές όπως το βάδισμα και η αποστολή μηνυμάτων θα μπορούσαν να συνδυαστούν με αισθητήρες φωνητικού μοτίβου για τη μέτρηση των επιπέδων μέθης.

Η χρήση των smartphones και ειδικών προγραμμάτων για την ανίχνευση των επιπέδων μέθης μπορεί αν βοηθήσει σημαντικά ένα άτομο και την κοινωνία γενικότερα. Θα μπορούσε, ας πούμε, να βοηθήσει στην αύξηση της ασφάλειας στον δρόμο. Με τη δυνατότητα ανίχνευσης των επιπέδων μέθης, οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται για το αν είναι ασφαλές να οδηγήσουν ή όχι. Αυτό μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων και των τραυματισμών που σχετίζονται με την οδήγηση λόγω αλκοόλ.

Δείτε επίσης: Smartphones με «Self-healing» οθόνες θα φτάσουν εντός πέντε ετών

Επιπλέον, η δυνατότητα ανίχνευσης των επιπέδων μέθης μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν προειδοποιήσεις αν έχουν καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ και να αποφεύγουν ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Πηγή: www.independent.co.uk