Ο δεύτερος και o τέταρτος πιο απομακρυσμένος γαλαξίας που έχει ποτέ παρατηρηθεί, εντοπίστηκαν από το εξαιρετικά ακριβές James Webb Space Telescope (JWST), επιβεβαιώνοντας τη βασική εικόνα του σχηματισμού των γαλαξιών, όπως περιγράφεται από τη θεωρία του Big Bang.

Δείτε επίσης: James Webb: Κοίταξε στα βάθη ενός κοντινού κατάλοιπου σουπερνόβα

Η ανακάλυψη ήταν εφικτή χάρη σε μια τεράστια βοήθεια από έναν μαζικό βαρυτικό φακό στη μορφή του γαλαξιακού σμήνους που είναι γνωστός ως Abell 2744, με το ψευδώνυμο “Σμήνος της Πανδώρας”, ο οποίος βρίσκεται περίπου 3,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς. Η τεράστια βαρύτητα του σμήνους παραμορφώνει τον χωροχρόνο αρκετά ώστε να μεγεθύνει το φως από πιο απομακρυσμένους γαλαξίες.

Χρησιμοποιώντας τον Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb για την αναζήτηση πρώιμων γαλαξιών που μεγεθύνονται από αυτόν τον κοσμικό φακό, ο Bingjie Wang του Πανεπιστημίου Penn State Eberly College of Science και μέλος της ομάδας JWST UNCOVER, ανακάλυψε δύο από τους πιο απομακρυσμένους γαλαξίες που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.

Η κοσμολογική ερυθρή μετατόπιση, είναι η εκτέλεση των μηκών κύματος του φωτός, που προκαλείτε από τη συνεχή διαστολή του σύμπαντος. Όσο πιο απομακρυσμένος είναι ένας γαλαξίας, τόσο περισσότερο είχε διασταλεί το σύμπαν, ενώ το φως αυτού του γαλαξία ταξίδεψε ανάμεσα στο διάστημα για να φτάσει σε εμάς, και συνεπώς, τόσο περισσότερο τα μήκη κύματος εκείνου του φωτός εκτείνονται. Καθώς τα κύματα επεκτείνονται με αυτόν τον τρόπο, περνούν από σφιχτότερες, γαλαζωπές σε πιο κόκκινες αποχρώσεις, καταλήγοντας τελικά στην διάφανη, υπέρυθρη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Οι γαλαξίες που υπήρχαν ακριβώς μεταξύ 300 και 400 εκατομμυρίων ετών μετά το Big Bang, έχουν το φως τους σε αυτά τα υπέρυθρα κύματα που δεν μπορούν να δουν οι άνθρωποι, αλλά μπορούν πράγματι να εντοπιστούν από την NIRCam και το NIRSpec του JWST.

Δείτε ακόμα: Ring Nebula: To James Webb το απαθανάτησε με εξαιρετική λεπτομέρεια

Ο Wang και η ομάδα του κατάφεραν να αναγνωρίσουν τις εικόνες δύο γαλαξιών υψηλής κόκκινης απόκλισης. Ένας από αυτούς, με την ονομασία UNCOVER-z13, έχει μια ερυθρή μετατόπιση 13.079, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο δεύτερος πιο απομακρυσμένος γαλαξίας που γνωρίζουμε. Το UNCOVER-z13 υπήρχε μόλις 330 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

Ο άλλος πρόσφατα ανακαλυφθής γαλαξίας, ο UNCOVER-z12, έχει ερυθρή μετατόπιση 12.393, τοποθετώντας το στην τέταρτη θέση στη λίστα των πιο απομακρυσμένων γαλαξιών. Βλέπουμε αυτό τον κόσμο όπως ήταν μόλις 350 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

Αυτό που καθορίζει τη διαφορετικότητα των δύο γαλαξιών του UNCOVER είναι η εμφάνισή τους. Άλλοι γαλαξίες που παρατηρούνται σε παρόμοια φάσματα φαίνεται να είναι σημείου τύπου, υποδηλώνοντας ότι είναι πολύ μικροί – μόνο μερικές εκατοντάδες ετών φωτός. Οι γαλαξίες του UNCOVER, από την άλλη πλευρά, έχουν δομή.

Αυτοί οι γαλαξίες είναι επίσης μεγαλύτεροι, με τον UNCOVER-z12 να έχει έναν δίσκο που εκτείνεται για περίπου 2.000 έτη φωτός, που είναι έξι φορές μεγαλύτερος από άλλους γαλαξίες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Δείτε επίσης: James Webb: Ο Κρόνος και οι δακτύλιοί του σε μια μαγική εικόνα

Οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να αναζητούν, χρησιμοποιώντας μια πληθώρα φακών για να ανοίξουν νέα παράθυρα στο βαθύ σύμπαν, αναζητώντας μερικές από τους πρώτους γαλαξίες.

Πηγή: Space.com