Οι δημιουργοί περιεχομένου (creators) του YouTube θα καλούνται σύντομα να αποκαλύπτουν αν χρησιμοποιούν generative AI στα βίντεό τους.

Η πλατφόρμα της Google επιδιώκει να διασφαλίσει την αυθεντικότητα του περιεχομένου, το οποίο οι δημιουργοί εμπλουτίζουν όλο και περισσότερο με διάφορα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή η κίνηση στοχεύει στον περιορισμό των παραπλανητικών και δυνητικά επικίνδυνων αφηγήσεων, όπως λέει η ίδια η Google.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις όπου το περιεχόμενο αναφέρεται σε ευαίσθητα θέματα, όπως εκλογές, συνεχιζόμενες συγκρούσεις και κρίσεις δημόσιας υγείας“, ανέφερε.

Δείτε επίσης: Στη φυλακή ο 42χρονος youtuber που βασάνιζε ΑΜΕΑ σε live μετάδοση

Οι θεατές θα ενημερώνονται για τη χρήση generative AI με μια νέα ετικέτα που θα προστεθεί στην περιγραφή ενός βίντεο. Σε περιπτώσεις που το περιεχόμενο σχετίζεται με ευαίσθητα θέματα, θα εφαρμοστεί μια πιο εμφανής ετικέτα.

Το YouTube έχει ήδη εφαρμόσει αυστηρές οδηγίες περιεχομένου που απαγορεύουν, μεταξύ άλλων, το “τεχνικά παραποιημένο περιεχόμενο“. Ωστόσο, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης το ανάγκασε να επαναξιολογήσει τις πολιτικές του για να αποτρέψει “ένα σοβαρό κίνδυνο τρομερής βλάβης“.

Οι ισχυρές νέες μορφές αφήγησης της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία περιεχομένου που έχει τη δυνατότητα να παραπλανήσει τους θεατές, ιδιαίτερα εάν δεν γνωρίζουν ότι το βίντεο έχει τροποποιηθεί ή έχει δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο“, ανέφερε.

Το YouTube δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες βρίσκονται σε “πρώιμα στάδια”. Ωστόσο, το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες.

Δείτε επίσης: “Save Frame”: Chrome και Microsoft Edge λαμβάνουν τη λειτουργία YouTube

Συγκεκριμένα, θα απαιτήσουμε από τους δημιουργούς να αποκαλύπτουν πότε έχουν δημιουργήσει τροποποιημένο ή συνθετικό περιεχόμενο που είναι ρεαλιστικό“, ανέφερε.

Το generative AI μπορεί να δημιουργήσει βίντεο ή εικόνες που φαίνονται πραγματικές, αλλά στην πραγματικότητα είναι ψεύτικες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους θεατές

, ειδικά όταν πρόκειται για ειδήσεις ή πολιτικές πληροφορίες.

Επιπλέον, είναι πιθανή η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Το generative AI μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο που να παραπέμπει σε ήδη υπάρχοντα έργα, όπως μουσική, ταινίες ή εικόνες, χωρίς την άδεια των δημιουργών τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νομικές διαμάχες και αποζημιώσεις για τους δημιουργούς των πρωτότυπων έργων.

Επιπλέον, μπορεί να δημιουργηθεί περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας του YouTube. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περιεχόμενο με βία, μίσος, σεξουαλική παρενόχληση ή προκλητικό περιεχόμενο. Η αυτόματη δημιουργία περιεχομένου από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταλήξει σε ανεπιθύμητο περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες της πλατφόρμας.

Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης περιεχομένου ή της αναστολής από το YouTube Partner Programme.

Δείτε επίσης: YouTube: Εξατομικευμένη “For You” Ενότητα σε κανάλια δημιουργών

Παράλληλα με τους νέους κανόνες, το YouTube θα δέχεται επίσης αιτήματα για την κατάργηση περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη ή άλλο τροποποιημένο περιεχόμενο που “προσομοιώνει ένα αναγνωρίσιμο άτομο, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή της φωνής του“.

Αυτό θα ισχύει επίσης για μουσικό περιεχόμενο εάν “μιμείται τη μοναδική φωνή ενός καλλιτέχνη που τραγουδάει ή ραπάρει“.

Το YouTube είπε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τις κατευθυντήριες γραμμές του για την τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: www.thenationalnews.com