Το Alfa Romeo Tonale 2023 SUV αποτελεί το πιο οικονομικό όχημα μέσα στην ευρύτερη γκάμα των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων. Σε ποιό σημείο όμως υστερεί;

Η Alfa Romeo είναι η πιο πρόσφατη μάρκα που εισήλθε στην αγορά των μικρών SUV με το Tonale της. Παρακάτω παραθέτουμε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Είναι η πιο οικονομική Alfa Romeo

Η σειρά Tonale ξεκινά από περίπου 56.000 $ (~52.000€) για το μοντέλο Ti και φτάνει περίπου στα 65.000 $ (~60.000€) για την πλήρως εξοπλισμένη έκδοση Veloce που δοκιμάσαμε.

Αυτή η τιμολόγηση προσφέρει μια σχετικά προσιτή βάση στην αγορά των πολυτελών SUV για τους πιθανούς πελάτες και συγκρίνεται ευνοϊκά με ανταγωνιστές, όπως το Volvo XC40, το Audi Q3 και η BMW X1.

Επιπλέον, υπάρχει μια υβριδική έκδοση του Veloce που προσφέρει πρόσθετη πολυτέλεια, αλλά αυξάνει κατά 20.000 $ (~18.000€) την τιμή σε σχέση με την τυπική έκδοση.

Το service του είναι αρκετά ακριβό, καθώς ανέρχεται σε περισσότερα από 3.600 $ (~3.300€) για μία πενταετία προγραμματισμένης συντήρησης.

Δείτε επίσης: Το επόμενο Toyota Camry γίνεται αποκλειστικά υβριδικό!

Έχει ιταλικό στυλ

Το Tonale μοιράζεται τη μηχανική του βάση με το Jeep Compass, αλλά η επένδυσή του είναι καθαρά ιταλική. Η εμφάνιση του είναι υποκειμενική, αλλά θα ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε να μην εκτιμήσει το στυλ του Tonale, ειδικά στο εκπληκτικό Montreal Green του οχήματος που δοκιμάσαμε.

Αυτό το SUV είναι εξαιρετικά κομψό, με διακριτικές γραμμές και καμπύλες στα κατάλληλα σημεία.

Η χαρακτηριστική μάσκα σε σχήμα V της Alfa Romeo, σε συνδυασμό με τους προβολείς LED, βοηθούν το αυτοκίνητο να ξεχωρίζει από την μονοτονία των υπόλοιπων SUV.

Οι βασικές εκδόσεις του Ti διαθέτουν ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, ενώ η Veloce διαθέτει ζάντες 19 ιντσών.

Υπάρχουν μερικές ευφάνταστες λεπτομέρειες στο Ti, όπως η μικρή ιταλική σημαία που διακοσμεί τους λαμπερούς μαύρους πλαϊνούς καθρέπτες και το λογότυπο Ti στα πλαϊνά φτερά.

Οι εκδόσεις Veloce προσδίδουν μια ιδιαίτερη γοητεία με τις κόκκινες δαγκάνες στα φρένα Brembo και το σκούρο γκρι της μάσκας.

Δεν δημιουργούνται όλα τα υβριδικά με τον ίδιο τρόπο

Στα σύγχρονα μηχανήματα χρησιμοποιούνται τρεις μορφές υβριδικής τεχνολογίας.

Τα υβριδικά plug-in διαθέτουν μπαταρία ικανοποιητικού μεγέθους και ισχυρό ηλεκτρικό κινητήρα που τους επιτρέπει να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια ή με την συνδυασμένη χρήση βενζίνης και ηλεκτρικού κινητήρα.

Τα τυπικά υβριδικά αυτοκίνητα, όπως αυτά της Toyota, συνδυάζουν την ηλεκτρική ενέργεια και τη βενζίνη για να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση καυσίμου, ενώ τα ήπια υβριδικά χρησιμοποιούν μια 48 volt διάταξη που τροφοδοτεί το σύστημα εκκίνησης και άλλες ηλεκτρικές λειτουργίες, επιτυγχάνοντας ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου.

Το Tonale ανήκει στην τελευταία κατηγορία, αλλά ο κινητήρας του χρησιμοποιεί τις μέτριες εξόδους του για να κινήσει τους τροχούς με αποδοτικότητα.

Η κατανάλωση καυσίμου από τον οικονομικό βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων είναι εξαιρετικά χαμηλή, με μόλις 5,6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.

Έτσι είναι να οδηγείς

Οι αυτοκίνητα της Alfa Romeo είναι γνωστά για την αθλητική και συναρπαστική φύση τους στην οδήγηση.

Το Tonale turbo, με αποδόσεις 118 kW και 240 Nm, φαίνεται να μην ανταποκρίνονται πλήρως στην ισχυρή ώθηση που προσφέρουν οι μεγαλύτερες και ακριβότερες προσφορές της Alfa Romeo.

Το ελαφρύ τιμόνι του εμπνέει εμπιστοσύνη στις στροφές, ενώ το αμορτισέρ προσφέρει πλήρη έλεγχο.

Το μειονέκτημα είναι ότι η οδήγηση στην πόλη είναι πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν.

Ο επτατάχυτος αυτόματος διπλός συμπλέκτης μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά την αλλαγή σε χαμηλότερες ταχύτητες.

Είναι αρκετά καλά εξοπλισμένο

Διαθέτει υφασμάτινη επένδυση και δερματίνη, με χειροκίνητα ρυθμιζόμενα μπροστινά καθίσματα. Ωστόσο, το Veloce αναβαθμίζει την εμφάνιση με σουέτ καθίσματα και δερματίνη, που συνοδεύονται από κόκκινες ραφές που εκτείνονται στις πόρτες και την κεντρική κονσόλα.

Το δερμάτινο τιμόνι προσαρμόζεται άνετα στα χέρια σας, ενώ το κόκκινο κουμπί της μίζας και τα αλουμινένια πεντάλ προσθέτουν μια αίσθηση αθλητικού ύφους στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Στο εσωτερικό του οχήματος βρίσκεται μια κεντρική οθόνη μεγέθους 10,25 ιντσών που υποστηρίζει Apple CarPlay και Android Auto. Το Satnav περιλαμβάνεται ως βασική λειτουργία, ενώ επίσης διαθέτει μια πλήρως ψηφιακή οθόνη για το πρόγραμμα οδήγησης.

Τέσσερις θύρες USB συμπληρώνονται από μια ασύρματη βάση φόρτισης και ένα στερεοφωνικό με έξι ηχεία. Μπορείτε να αναβαθμίσετε το στερεοφωνικό σας σε μια μονάδα Harman Kardon με 14 ηχεία με έξτρα κόστος.

Πηγή: news.com.au