Η Qualcomm παράγει πολλά έξυπνα εξαρτήματα για τηλέφωνα, με τα Snapdragon SoC να ξεχωρίζουν. Παρά τις προσπάθειες της Apple να χρησιμοποιήσει δικά της 5G μόντεμ, αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες και καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με μια αναφορά από το Bloomberg, η προσπάθεια της Apple να αναπτύξει chip μόντεμ για το iPhone, που θα ανήκει στην κατηγορία των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καθυστερήσει. Αρχικά, αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο ότι θα παρατηρήσουμε μια μετάβαση από τα μόντεμ 5G της Qualcomm στα μόντεμ 5G της Apple έως το 2025. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυκλοφορία έχει περαιτέρω καθυστερήσεις, με προβλεπόμενη ημερομηνία το τέλος του 2025 ή αρχές του 2026.

Επαναλαμβάνεται πως χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ασχοληθεί με τα μόντεμ της Apple από το 2018. Παρόλα αυτά, η εταιρεία με την αξία των περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται πως θα χρειαστεί αρκετά χρόνια ακόμη για να επιτύχει το ίδιο επίπεδο με την Qualcomm. Η Apple απέκτησε ακόμη και την επιχείρηση μόντεμ της Intel έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ προσέλαβε και πολλούς άλλους ειδικούς στην ασύρματη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων από την Qualcomm και την MediaTek. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά στο δημόσιο τα οφέλη αυτής της προσπάθειας.

Το μόντεμ 5G της Apple αναμενόταν να κυκλοφορήσει στο iPhone SE 2024. Αυτό το μόντεμ θα ήταν ένα αυτόνομο chip ενώ η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται σε μια δεύτερη έκδοση ενσωματωμένη στο SoC. Tο iPhone SE 2024 όμως έχει αναβληθεί μέχρι το 2026 και ποιος ξέρει, πότε θα βγει το ενσωματωμένο μόντεμ.

Δείτε επίσης: Intel και MediaTek ετοιμάζουν 5G modems για υπολογιστές

Αναφέροντας τους υπαλλήλους που εργάζονται στο έργο, τονίζεται ότι η αρχική έκδοση του μοντέλου της Apple μπορεί να υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό επί αρκετά χρόνια. Μια από τις πρώτες εκδόσεις του μοντέλου δεν υποστηρίζει καν την τεχνολογία mmWave, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από τη Verizon στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αντιμετωπίστηκαν κάποιες δυσκολίες. Αυτές περιλάμβαναν την επανεγγραφή ενός κώδικα της Intel από την αρχή και την ανάγκη να αποφευχθεί η παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Qualcomm κατά την ανάπτυξη της τεχνολογίας της Apple. Προς το παρόν, η Apple φέρεται να πληρώνει 9 δολάρια στην Qualcomm για κάθε iPhone, προκειμένου να χρησιμοποιεί την πατενταρισμένη τεχνολογία της. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να ανακαλυφθεί ότι το νέο μόντεμ παραβιάζει τις πατέντες της Qualcomm.

Η Apple επίσης αναφέρεται ότι εργάζεται για τον σχεδιασμό της δικής της ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth. Σταδιακά, αυτή θα αντικαταστήσει τα στοιχεία της Broadcom που χρησιμοποιούνται στο iPhone. Παρόλα αυτά, αυτό το έργο αντιμετωπίζει τα δικά του προλήματα. Το smartphone αποδεικνύει πόσες σύνθετες τεχνολογίες συνδυάζονται για να μας προσφέρουν τη σύγχρονη εμπειρία.

Πηγή: androidauthority.com