Η Κυβέρνηση της Αλβανίας θα ενδυναμώσει τις μικρές επιχειρήσεις για να ενισχύσει την κυβερνοασφάλειά τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν γρήγορα μια κυβερνοεπίθεση.

Δείτε επίσης: Πώς η κυβερνοασφάλεια επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή;

Υπό την ηγεσία της Υπουργού Κυβερνοασφάλειας, Clare O’Neil, η αναμενόμενη Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας της Αυστραλίας για την περίοδο 2023-2030 θα περιλαμβάνει νέα μέτρα υποστήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις των κυβερνοεπιθέσεων.

Αυτή η νέα υποστήριξη θα είναι κρίσιμη, καθώς γνωρίζουμε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές ζημιές σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Η βιομηχανία πιστεύει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σπανίως διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους, τον χρόνο και την εμπειρογνωμοσύνη για να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια.

Γι’ αυτό ανακοινώθηκαν δύο πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ενίσχυση των ικανοτήτων τους στην κυβερνοασφάλεια.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας δεσμεύει 7,2 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός προγράμματος εθελοντικού ελέγχου κυβερνοασφάλειας, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν δωρεάν, εξατομικευμένη αυτοαξιολόγηση του ωρίμανσης της κυβερνοασφάλειάς τους.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον έλεγχο υγείας για να καθορίσουν την ισχύ των μέτρων κυβερνοασφάλειας τους και να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά εργαλεία και υλικά που χρειάζονται για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με υψηλή έκθεση σε κίνδυνο θα μπορούν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πιο εξειδικευμένη αξιολόγηση από τρίτο μέρος για να παρέχουν επιπλέον ασφάλεια στις εθνικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας θα επενδύσει επίσης 11 εκατομμύρια δολάρια στην Υπηρεσία Ανθεκτικότητας στην Κυβερνο-απειλή για τις Μικρές Επιχειρήσεις, η οποία θα παρέχει ατομική βοήθεια για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις κυβερνο-προκλήσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του να τις καθοδηγήσει στα βήματα ανάκτησης από μια κυβερνο-επίθεση.

Δείτε ακόμα: Royal Mail: Δαπάνησε £10 εκατομμύρια για μέτρα κυβερνοασφάλειας μετά την επίθεση του LockBit

Αυτά τα νέα προγράμματα βασίζονται στα βήματα που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση Albanese για την ενίσχυση των νόμων περί απορρήτου στην Αυστραλία, για να διασφαλίσουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν λιγότερο ελκυστικούς στόχους για τους κυβερνοεγκληματίες.

Αυτή η δέσμευση για κυβερνοασφάλεια είναι ζωτική για την εθνική μας ασφάλεια και οικονομική ευημερία, ιδιαίτερα για τις 2,5 εκατομμύρια μικρές επιxειρήσεις της Αυστραλίας.

Οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλές κυβερνοαπειλές. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι οι κακόβουλοι ιοί και τα κακόβουλα λογισμικά. Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν διαρροή δεδομένων, κλοπή προσωπικών πληροφοριών ή ακόμα και απώλεια πρόσβασης σε συστήματα και αρχεία. Είναι σημαντικό για τις μικρές επιχειρήσεις να είναι ενήμερες για τις τελευταίες απειλές και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας για να αποτρέψουν τις επιθέσεις αυτές.

Μία άλλη κυβερνοαπειλή που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιxειρήσεις είναι οι phishing επιθέσεις. Σε αυτές τις επιθέσεις, οι κακόβουλοι χρήστες προσποιούνται ότι είναι αξιόπιστοι και αποστέλλουν παραπλανητικά μηνύματα ή ηλεκτρονικά μηνύματα με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και να εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους τους για να αναγνωρίζουν τις phishing επιθέσεις και να αποφεύγουν την αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών.

Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κινδύνους από κακόβουλες ιστοσελίδες και κακόβουλες εφαρμογές. Οι κακόβουλες ιστοσελίδες μπορούν να περιέχουν κακόβουλο κώδικα που μπορεί να μολύνει τους υπολογιστές των επισκεπτών και να προκαλέσει ζημιά. Οι κακόβουλες εφαρμογές μπορούν να προκαλέσουν διαρροή δεδομένων ή ακόμα και να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται και να εγκαθιστούν μόνο αξιόπιστες εφαρμογές.

Δείτε επίσης: CISA: Πλάνο για Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κυβερνοασφάλεια

Τέλος, οι μικρές επιχειρήσεις είναι ευάλωτες σε επιθέσεις όπου κακόβουλοι χρήστες προσποιούνται ότι είναι αξιόπιστοι συνεργάτες ή πελάτες και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ή να προκαλέσουν ζημιά. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των ατόμων που ζητούν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Πηγή: miragenews