Τα αντίγραφα ασφαλείας των διακομιστών του δημοτικού συμβουλίου του Comhairle nan Eilean Siar, δεν είναι προσβάσιμοι μετά από κυβερνοεπίθεση που διακόπτει τις επικοινωνίες.

Δείτε επίσης: Long Beach – Καλιφόρνια: Η πόλη δέχτηκε κυβερνοεπίθεση

Το Comhairle nan Eilean Siar ενημέρωσε τους ντόπιους για τα αποτελέσματα της έρευνας μετά την ύποπτη επίθεση ransomware την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου. Το συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι τα δεδομένα που αποθηκεύονται στους λειτουργικούς και εφεδρικούς διακομιστές του Comhairle nan Eilean Siar δεν είναι προσβάσιμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι διακομιστές είναι προσβάσιμοι, αλλά δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στα αντίγραφα ασφαλείας.

Το Comhairle nan Eilean Siar αναφέρει ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με ειδικούς οργανισμούς για τη μείωση των επιπτώσεων του περιστατικού, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχουν εξαχθεί δεδομένα από το παραβιασμένο διακομιστή. Το συμβούλιο διαβεβαίωσε το κοινό ότι επικεντρώνεται στον εντοπισμό οποιωνδήποτε πληροφοριών προέρχονται από τον διακομιστή και ενημερώνει εκείνους που επηρεάζονται, ενώ ανασυντάσσει τις λειτουργίες και εξασφαλίζει τη συνεχή παροχή υπηρεσιών στην κοινότητα.

Ο Malcolm Burr, διευθυντής εκτελεστικός της Comhairle nan Eilean Siar, δήλωσε: “Η Comhairle έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος το οποίο έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές και έχει επηρεάσει την παροχή πολλών από τις βασικές μας υπηρεσίες.

Η προτεραιότητά μας είναι πάντα οι άνθρωποι των Δυτικών Νήσων και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις αυτού του εγκλήματος για όλους.

Αυτό το περιστατικό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ευάλωτη κατάσταση όλων των δημόσιων φορέων απέναντι στην αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων.

Δείτε ακόμα: Pierce College: Αγωγή μετά από κυβερνοεπίθεση

Πρακτικές ασφαλείας

Οι βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια ενός συστήματος αντιγράφων ασφαλείας περιλαμβάνουν την εφαρμογή ενός ισχυρού συστήματος πιστοποίησης και ελέγχου πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να έχουν μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να χρησιμοποιούν πολύπλοκους κωδικούς που περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στις προσπάθειες απόπειρας σύνδεσης και να υπάρχει αυτόματο κλείδωμα του λογαριασμού μετά από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες.

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο ασφαλείας είναι η κρυπτογράφηση των δεδομένων αντιγράφων ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα πρέπει να κρυπτογραφούνται πριν αποθηκευτούν στο σύστημα αντιγράφων ασφαλείας και να αποκρυπτογραφούνται μόνο όταν χρειάζεται να ανακτηθούν. Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στα δεδομένα, καθώς ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση, δεν θα μπορεί να τα διαβάσει εάν δεν έχει το κατάλληλο κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Δείτε επίσης: Τζαμάικα: Αναφέρει περισσότερα περιστατικά κυβερνοεπίθεσης

Τέλος, η ενημέρωση και η παρακολούθηση των αδυναμιών του συστήματος αντιγράφων ασφαλείας είναι σημαντική για τη διατήρηση της ασφάλειας. Οι παραγωγοί λογισμικού συχνά εκδίδουν ενημερώσεις και διορθώσεις για να αντιμετωπίσουν γνωστά προβλήματα ασφάλειας. Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται αυτές οι ενημερώσεις και να παρακολουθούνται οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία του συστήματος αντιγράφων ασφαλείας.

Πηγή: news.stv.tv