Ένας αξιοματούχος της Google δήλωσε στη δίκη της Epic εναντίον της Google, ότι μια συμφωνία με το Spotify επιτρέπει στην εταιρεία να αποφεύγει τις προμήθειες του Play Store, όπως αναφέρεται από το The Verge.

Δείτε επίσης: Χρήστες αναφέρουν προβλήματα με το Spotify στο iOS

Σύμφωνα με τον Don Harrison, τον επικεφαλής συνεργασιών της Google, το Spotify δεν πληρώνει καμία προμήθεια όταν επεξεργάζεται τις δικές του πληρωμές και πληρώνει μόνο μια ανεπίσημη προμήθεια 4% όταν η Google τις επεξεργάζεται. Ανέφερε επίσης ότι και οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν από $50 εκατομμύρια κάθε μία σε ένα “ταμείο επιτυχίας”.

Οι λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν σήμερα μετά από αίτημα της Google προς το δικαστήριο να διατηρηθούν μυστικές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της με το Spotify που είχε γίνει νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Τυπικά, η Google παίρνει ένα ποσοστό 15% από τις εφαρμογές συνδρομής. Αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί στο 11% χάρη σε προγράμματα όπως η χρέωση επιλογής χρήστη, που επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν δικές τους ή λύσεις πληρωμής τρίτων.

Ορισμένοι προγραμματιστές που επενδύουν πιο άμεσα στο Android και το Play Store μπορεί να έχουν διαφορετικά τέλη υπηρεσίας ως μέρος ενός ευρύτερου συνεργατικού σχεδίου που περιλαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και ολοκληρωμένες προϊοντικές ενσωματώσεις σε διάφορα μοντέλα.” Ο εκπρόσωπος της Google, Dan Jackson, δήλωσε σε ανακοίνωσή του: “Αυτές οι επενδύσεις μας επιτρέπουν να φέρουμε περισσότερους χρήστες στο Android και το Play Store, βελτιώνοντας συνεχώς την εμπειρία για όλους τους χρήστες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για όλους τους προγραμματιστές.

Δείτε ακόμα: Spotify: Αναπαράγει Playlist βάσει των προτιμήσεών σας μέσω AI;

Η Google έχει προσπαθήσει να συνάψει παρόμοιες συμφωνίες μεγάλων εταιρειών για το Play Store. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα αποκαλύφθηκε ότι το 2017 προσέφερε στο Netflix μια συμφωνία να πληρώνει μόνο 10% τέλος στο Play Store για τις συνδρομές. Το Netflix αυτήν τη στιγμή δεν επιτρέπει στους χρήστες να αγοράσουν συνδρομές μέσω της εφαρμογής Android

.

Τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία με έδρα το Mountain View πέτυχε μια συμφωνία με την Match Group για να επιτρέψει στον κολοσσό των εφαρμογών γνωριμιών να χρησιμοποιεί λύσεις τρίτων για την χρέωση στο Play Store.

Ωστόσο, η Epic απέρριψε τις προτάσεις της Google για την υιοθέτηση της χρέωσης επιλογής χρήστη και πήγε σε δίκη τον προηγούμενο μήνα. Η δίκη αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για την εσωτερική λειτουργία του Google Play Store. Για παράδειγμα, το 2021 η εταιρεία πρότεινε 197 εκατομμύρια δολάρια στην Epic για να φέρει το Fortnite στο Play Store, αλλά η εταιρεία παιχνιδιών απέρριψε τη συμφωνία. Ξεχωριστά, η Google προσπάθησε να συνάψει συμφωνίες εκατομμυρίων με άλλους παραγωγούς παιχνιδιών, όπως η Activision Blizzard και η Riot Games της Tencent.

Η Google αντιμετώπισε αρκετή κριτική για αυτήν τη μυστική συμφωνία με το Spotify. Πολλοί θεώρησαν ότι δίνει προνόμια στο Spotify και διακρίνει την εταιρεία από άλλους ανταγωνιστές. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι αυτή η συμφωνία είναι άδικη για άλλες εταιρείες που πρέπει να πληρώνουν τα τέλη του Play Store, ενώ το Spotify απολαμβάνει απαλλαγή από αυτά.

Δείτε επίσης: Το Spotify συνεργάζεται με την OpenAI για την αυτόματη μετάφραση των podcast

Επιπλέον, ορισμένοι επικρίνουν τη Google για έλλειψη διαφάνειας, καθώς η συμφωνία αυτή δεν αποκαλύφθηκε δημοσίως νωρίτερα. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση και ότι η Google προτιμάει ορισμένες εταιρείες έναντι άλλων.

Πηγή: techcrunch