Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας αναφέρουν ότι η χώρα κατάφερε να θέσει με επιτυχία τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά.

Η είδηση ​​της εκτόξευσης του δορυφόρου έγινε γνωστή όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας άρχισαν να προειδοποιούν σχετικά με έναν πύραυλο που είχε εκτοξευθεί προς την Ιαπωνία την Τρίτη 21 Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο γι’ αυτόν τον δορυφόρο. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA αναφέρει ότι ο δορυφόρος Malligyong-1 μπήκε σε τροχιά στις 22:54. τοπική ώρα (1354 GMT).

Η εκτόξευση αναγνωριστικού δορυφόρου είναι νόμιμο δικαίωμα της Βόρειας Κορέας για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της“, ανακοίνωσε το KCNA, σύμφωνα με το Reuters.

Δείτε επίσης: Κυβερνοκατασκοπεία: Οι Ιρανοί hackers Scarred Manticore στοχεύουν οργανισμούς στη Μέση Ανατολή

Οι αναλυτές λένε ότι αυτός ο δορυφόρος θα μπορούσε να δώσει στη Βόρεια Κορέα την ικανότητα να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα στρατεύματα των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την εκτόξευση του κατασκοπευτικού δορυφόρου και προέτρεψαν τους διεθνείς εταίρους και συμμάχους τους να κάνουν το ίδιο. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αυτό το project περιλαμβάνει τεχνολογίες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος έγραψε ότι η εκτόξευση είναι “μια χυδαία παραβίαση πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι εντάσεις και επηρεάζεται η ασφάλεια στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν.

Δείτε επίσης: Κυβερνοκατασκοπεία: Οι YoroTrooper hackers μπορεί να σχετίζονται με το Καζακστάν

Η ίδια η εκτόξευση αποτελεί ένα μήνυμα ισχύος και τεχνολογικής προόδου από τη Βόρεια Κορέα προς τους γείτονές της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων και της ανταγωνιστικότητας

στην περιοχή, καθώς άλλες χώρες μπορεί να αισθανθούν απειλή ή πιέσεις να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες δορυφορικής παρακολούθησης και κατασκοπείας.

Επιπλέον, ο κατασκοπευτικός δορυφόρος μπορεί να παρέχει στη Βόρεια Κορέα πολύτιμες πληροφορίες για τις δραστηριότητες των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών κινήσεων και των προγραμμάτων όπλων. Αυτό μπορεί να δώσει στη Βόρεια Κορέα μια σημαντική πλεονεκτική θέση στην περιοχή και να επηρεάσει την ισορροπία των δυνάμεων.

Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να τοποθετήσει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά. Οι δύο πρώτες προσπάθειες απέτυχαν και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ισχυρίζεται ότι έχει ανασύρει συντρίμμια από τον ωκεανό, που σχετίζονται με τουλάχιστον μία από αυτές τις εκτοξεύσεις.

Δείτε επίσης: Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στόχευε στην κατασκοπεία

Μετά τις δύο αποτυχημένες εκτοξεύσεις, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν πώς τα δύο έθνη θα μπορούσαν να συνεργαστούν στις προσπάθειες διαστημικών πτήσεων.

Λέγεται ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει εκτοξεύσεις πρόσθετων δορυφόρων επιτήρησης για την παρακολούθηση της Νότιας Κορέας. Η Νότια Κορέα, εν τω μεταξύ, φέρεται να σχεδιάζει να στείλει τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά αυτόν τον μήνα με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9.

Πηγή: www.space.com