Το AI μπορεί να μην αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά μπορεί να καταστήσει δυνατή την τριήμερη εργασία (εργασία τριών ημερών εβδομαδιαίως) – τουλάχιστον, αυτή είναι η άποψη του Bill Gates.

Δείτε επίσης: Bard AI: Βελτιώνει την κατανόηση των βίντεο στο YouTube

Ο δισεκατομμυριούχος συμμετείχε στο podcast “What Now?” του Trevor Noah σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε την Τρίτη. Όταν ο Noah ρώτησε για τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις θέσεις εργασίας, ο Bill Gates είπε ότι μπορεί κάποια μέρα να υπάρξει ένας χρόνος όπου οι άνθρωποι “δεν θα χρειάζεται να εργάζονται τόσο σκληρά”.

«Αν τελικά αποκτήσετε μια κοινωνία όπου θα πρέπει να εργάζεστε μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, αυτό είναι μάλλον εντάξει», είπε ο Gates.

Μπορεί να υπάρχει ένας κόσμος όπου “οι μηχανές μπορούν να κάνουν όλη την τροφή και τα πράγματα”, και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να εργάζονται πέντε ημέρες και παραπάνω για να κερδίσουν έναν αξιοπρεπή μισθό.

Δείτε επίσης: Οι Lazarus hackers παραβίασαν τη CyberLink στα πλαίσια supply chain επίθεσης

Παρότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει ορισμένες θετικές αλλαγές, ο Gates έχει προηγουμένως αναγνωρίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης αν αυτή χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα. Τον Ιούλιο, δημοσίευσε ένα άρθρο 3.000 λέξεων σχετικά με την πιθανή επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης.

“Δεν νομίζω ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τόσο δραματικός όσο η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά σίγουρα θα είναι τόσο μεγάλος όσο η εισαγωγή του υπολογιστή. Οι εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου δεν κατάργησαν την εργασία γραφείου, αλλά την άλλαξαν για πάντα.” είπε τότε ο Bill Gates. “Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έπρεπε να προσαρμοστούν, και το έκαναν”.

Ο Bill Gates δεν είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας που προβλέπει μια μείωση των ωρών εργασίας. Ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, δήλωσε ότι οι επόμενες γενιές εργαζομένων θα έχουν μόνο μια εργάσιμη εβδομάδα 3,5 ημερών λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100 και δεν θα έχουν καρκίνο λόγω της τεχνολογίας και πιθανότατα θα εργάζονται τρεισήμισι μέρες την εβδομάδα», είπε ο Dimon στο Bloomberg τον Οκτώβριο.

Κάποτε, ο Gates θεωρούσε τον ύπνο ως αργοπορία και είπε στον Νόα πως η ζωή του αφορούσε αποκλειστικά τη Microsoft από τα 18 έως τα 40 του χρόνια. Τώρα, αισθάνεται ότι “ο σκοπός της ζωής δεν είναι απλά το να δουλεύεις.”

Εταιρείες σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. Ορισμένοι έχουν δώσει θετικές αναφορές για βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και αποτελεσματικότητας.

Πηγή πληροφοριών: businessinsider.com