Η εταιρεία αεροδιαστημικής SpaceX είναι λίγο πιο κοντά στον στόχο της για διαστημικά ταξίδια μεταξύ πλανητών – αλλά έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της.

Δείτε επίσης: Πρώτη προσπάθεια του Starship για εκτόξευση σε τροχία. Θα γίνει;

Στις 18 Νοεμβρίου, το διαστημόπλοιο Starship εκτοξεύθηκε με επιτυχία από την Boca Chica του Τέξας και ταξίδεψε περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες δοκιμαστικές πτήσεις. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κατάφερε να μπει στο διάστημα. Ωστόσο, η αυτοκαταστροφή του Starship ενεργοποιήθηκε για μία μέχρι τώρα άγνωστη αιτία, και το διαστημόπλοιο εξερράγη πάνω από τον κόλπο του Μεξικού περίπου οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο προωθητήρας που είχε μεταφέρει το Starship στο πρώτο μέρος του ταξιδιού εξερράγη μετά τον διαχωρισμό από το σκάφος. Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβλέπει μια έρευνα για τις εκρήξεις και θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε μελλοντική δοκιμή.

Δείτε ακόμα: SpaceX: Το διαστημόπλοιο Starship εξερράγη σε δοκιμαστική προσγείωση

Για να επιτύχει ο στόχος της NASA να στείλει αστροναύτες στο Φεγγάρι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, απαιτείται η απόδειξη της αξίας του Starship για τον οργανισμό. Όμως, ίσως χρειαστούν τουλάχιστον 15 Starships για την επίτευξη αυτού του προσεδαφισμού στο Φεγγάρι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επιτυχημένες πτήσεις.

Στην πιο πρόσφατη προσπάθειά του, το Starship απέδωσε καλύτερα από ό,τι στην πρώτη του μεγάλη δοκιμαστική πτήση τον Απρίλιο, η οποία επίσης κατέληξε σε έκρηξη. Αυτή τη φορά, ο εκτοξευτής του πυραύλου ανάψε επιτυχώς και τους 33 κινητήρες, μερικοί από τους οποίους είχαν παρουσιάσει προβλήματα τον Απρίλιο. Και, αντίθετα με την προηγούμενη φορά, δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην πλατφόρμα εκτόξευσης και το περιβάλλον γύρω της. Ίσως το πιο σημαντικό, ο εκτοξευτήρας και το Starship πέρασαν από το σημείο όπου αποχωρίζονται. Σε αυτό το σπάνιο παράδειγμα μίας διαδικασίας “ζωντανής σκηνής”, οι κινητήρες του σκάφους πήραν φωτιά επίτηδες νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ το Starship αποχωριζόταν από τον εκτοξευτήρα.

Δείτε επίσης: SpaceX Starship: Εξερράγη κατά την πρώτη τροχιακή δοκιμαστική πτήση

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής πτήσης, το Starship έφθασε σε υψόμετρο κοντά στα 150 χιλιόμετρα, τοποθετώντας το στο διάστημα πριν εκραγεί. Ο στόχος ήταν να πετάξει σχεδόν γύρω από τον πλανήτη και να προσγειωθεί κοντά στη Χαβάη.

Πηγή: nature