Μια νέα μελέτη που εξέτασε τις απόψεις επαγγελματιών IT σχετικά με το AI, αποκάλυψε ότι τα συναισθήματά τους για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι περισσότερο αρνητικά παρά θετικά.

Η έρευνα από τη SolarWinds έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς (44%) επαγγελματίες IT έχουν θετική άποψη για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι περισσότεροι ζητούν πιο αυστηρές πολιτικές χρήσης της τεχνολογίας.

Επιπλέον, το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την κοινωνία, πέρα από τον χώρο εργασίας.

Δείτε επίσης: CISA: Πλάνο για Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κυβερνοασφάλεια

Παρά την αυξανόμενη υιοθέτηση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή, τα στοιχεία αυτής της μελέτης δείχνουν ότι ένα σχετικά μικρό ποσοστό 28% των επαγγελματιών πληροφορικής χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο εργασίας τους. Ο ίδιος αριθμός σχεδιάζει να υιοθετήσει τέτοια εργαλεία στο εγγύς μέλλον.

Ο Sascha Giese της SolarWinds δήλωσε: “Με τέτοια διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τάση αυτή, μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί επαγγελματίες IT έχουν αυτήν τη στιγμή αρνητική άποψη για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης“.

Μια άλλη έρευνα από τη Salesforce αποκάλυψε πρόσφατα ότι μόνο μία στις πέντε (21%) εταιρείες έχει μια σαφώς καθορισμένη πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη. Το 37% δεν είχε καμιά μορφή πολιτικής περί τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Giese πρόσθεσε: “Πολλοί οργανισμοί πληροφορικής απαιτούν μια εσωτερική εκστρατεία παιδείας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, για την εκπαίδευση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, την κατανόηση των διαφορών μεταξύ των υποσυνόλων της τεχνητής νοημοσύνης και τη διοχέτευση των πλεονεκτημάτων σχετικά με την παραγωγικότητα, που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη στην καινοτομία“.

Δείτε επίσης: Γιατί η AI αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» στην κυβερνοασφάλεια

Η SolarWinds δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με την αρνητική γνώμη και την απειλή που αισθάνονται οι επαγγελματίες IT από την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, έχουν δημοσιευτεί άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι φοβούνται για την εργασία τους, αφού τα AI εργαλεία έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση των αποτελεσμάτων.

Ο Giese, από την άλλη μεριά, υποστηρίζει ότι η σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ωφελήσει τους εργαζόμενους, τους πελάτες και το ευρύτερο εργατικό δυναμικό.

Τι μπορεί να ανησυχεί τους επαγγελματίες IT σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη;

Όπως είπαμε και παραπάνω, μία από τις κύριες ανησυχίες τους είναι η ανεργία που μπορεί να προκληθεί από την αυτοματοποίηση και την αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι IT επαγγελματίες φοβούνται ότι οι εργασίες τους μπορεί να αντικατασταθούν από μηχανές και αλγόριθμους, με αποτέλεσμα να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας για τους IT επαγγελματίες μπορεί να είναι η ασφάλεια των δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί τη συλλογή και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών πληροφοριών. Οι IT επαγγελματίες ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης χειρίζονται τα δεδομένα και την πιθανότητα διαρροής ή κακής χρήσης αυτών.

Δείτε επίσης: Bill Gates: Το AI μπορεί να φέρει την τριήμερη εργασία!

Επιπλέον, οι IT επαγγελματίες μπορεί να ανησυχούν για την αξιοπιστία και την ακρίβεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάπτυξη τέτοιων αλγορίθμων είναι πολύπλοκη και μπορεί να περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους και δεδομένα. Οι IT επαγγελματίες ίσως ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι λαμβάνουν αποφάσεις και την πιθανότητα λάθους ή ανακρίβειας στα αποτελέσματα που παράγουν.

Τέλος, μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ηθική πτυχή της τεχνητής νοημοσύνης. Οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανθρώπινη ζωή.

Πηγή: ww.techradar.com