Το Android Nougat 7.1, που κυκλοφόρησε το 2016, είναι επίσημα μια έκδοση επταετίας του κινητού λειτουργικού συστήματος της Google. Ενώ πολλές εφαρμογές εξακολουθούν να το υποστηρίζουν, η Google γίνεται απαιτητική. Ένα παράδειγμα είναι ο Google Chrome που πρόσφατα αποσύρθηκε από την υποστήριξη στην έκδοση 119 για το Nougat. Η έκδοση Chrome 120 δεν θα υποστηρίζει ούτε θα αποστέλλεται σε χρήστες που χρησιμοποιούν Android Nougat.

Δείτε επίσης: Samsung: Ποιές συσκευές θα λάβουν One UI 6 και Android 14;

Μια πρόσφατη ενημέρωση στο Calendar υποδηλώνει ότι η Google σκοπεύει να τερματίσει την υποστήριξη και αυτής της εφαρμογής για το Nougat. Όπως ανακάλυψε ο AssembleDebug από το TheSpAndroid, η πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής Calendar (v 2023.46.0-581792699-release) έχει ένα νέο σημαιάκι με την ονομασία “UnsupportedOperatingSystem__enabled”. Αφού ο AssembleDebug ενεργοποίησε το σημαιάκι, εμφανίζεται ένα μήνυμα (παρόμοιου τύπου με του Google Chrome) που ωθεί να αναβαθμίσετε σε Android Oreo (8.0) ή σε νεότερη έκδοση για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, υποθέτοντας ότι χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη έκδοση του Android.

Η Google δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πότε θα σταματήσει να υποστηρίζει το Calendar σε παλαιότερες εκδόσεις του Android, αλλά έχει νόημα από πλευράς ασφαλείας.

Δείτε ακόμα: LineageOS: Η πιο δημοφιλής Android custom ROM φτάνει τις 1,5 εκατομμύριο εγκαταστάσεις!

Οι παλαιότερες εκδόσεις του Android είναι πιο ευάλωτες σε επιθέσεις και παραβιάσεις δεδομένων, επομένως η Google παίρνει μέτρα άμυνας. Επιπλέον, οι νεότερες εκδόσεις του Android προσφέρουν νέες λειτουργίες και βελτιώσεις που οι παλαιότερες εκδόσεις δεν έχουν.

Εκτός από τους κινδύνους για την ασφάλεια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι εφαρμογές σταματούν να υποστηρίζουν παλαιότερες εκδόσεις του Android. Η διατήρηση των πολύ παλαιών εκδόσεων είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Συχνά, τα παλαιά τηλέφωνα δεν έχουν την απαραίτητη δύναμη (επεξεργαστές, RAM, γραφικά) για να χειριστούν τις τελευταίες λειτουργίες των εφαρμογών, επομένως οι νεότερες εφαρμογές συνήθως είναι βελτιστοποιημένες για σύγχρονες συσκευές. Το να εκτελούνται αυτές οι εφαρμογές σε παλαιότερα τηλέφωνα μπορεί να οδηγήσει σε επιβραδύνσεις, κολλήματα και άλλα προβλήματα

, αναγκάζοντας τους προγραμματιστές να σταματήσουν την υποστήριξη.

Επίσης, η υποστήριξη παλαιότερων τηλεφώνων μπορεί να αποτελεί οικονομική επιβάρυνση για τους προγραμματιστές, ειδικά όταν ο αριθμός των χρηστών που τα χρησιμοποιούν συνεχίζει να μειώνεται. Και ας μην ξεχνάμε τον εφιάλτη των δοκιμών. Να εξασφαλίσετε ότι η εφαρμογή σας λειτουργεί σε ένα εκατομμύριο διαφορετικά τηλέφωνα είναι μεγάλη δουλειά. Έτσι, οι προγραμματιστές επιλέγουν συχνά να επικεντρωθούν στα νεότερα και πιο δημοφιλή τηλέφωνα για να διευκολύνουν τη ζωή τους.

Δείτε επίσης: Nothing Chats: Η Εφαρμογή που Φέρνει το iMessage στο Android

Επιπλέον, η αντιμετώπιση παλαιότερων εκδόσεων λειτουργικού συστήματος μπορεί να καταστρέψει τον κώδικα. Η υποστήριξη διαφορετικών εκδόσεων του Android σημαίνει τη σύνταξη διαφορετικού κώδικα για καθένα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε έναν “ανακατεμένο” κώδικα που είναι δύσκολο να συντηρηθεί, δημιουργώντας επιπλέον εργασία και άγχος για μελλοντικές ενημερώσεις της εφαρμογής.

Το Google Calendar, όπως και ο Google Chrome μπορεί απλώς να είναι η κορυφή του παγόβουνου, και περισσότερες εφαρμογές της Google πιθανόν να σταματήσουν την υποστήριξη για παλαιότερες εκδόσεις του Android στο μέλλον. Άρα, αν εξακολουθείτε να κρατάτε μια παλαιά Android συσκευή, είναι καιρός να αρχίσετε να σκέφτεστε για μια αναβάθμιση.

Πηγή: androidpolice.com