Την Τρίτη το πρωί, η βιοτεχνολογική εταιρεία Loyal ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο προς την έγκριση του φαρμάκου της που επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των μεγαλόσωμων σκύλων.

Δείτε επίσης: Παχυσαρκία τέλος: Νέο φάρμακο μιμείται την άσκηση και κάει το λίπος

Η ανακοίνωση έγινε μετά την επιβεβαίωση από το Κέντρο Κτηνιατρικής της FDA ότι τα δεδομένα της Loyal πληρούν έναν καίριο όρο για την γρήγορη έγκριση από την FDA. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι το φάρμακο LOY-001 είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της διάρκειας ζωής των μεγαλόσωμων σκύλων.

Παρά την απαίτηση για την παραγωγή δεδομένων ασφαλείας και κατασκευής για το LOY-001, εάν δοθεί αρχική έγκριση, το φάρμακο θα επιτραπεί να εμπορευθεί για την επέκταση της ζωής των σκύλων ενώ αναμένεται η πλήρης έγκριση. Ελπίζεται ότι το LOY-001 θα μπορέσει να κυκλοφορήσει το αργότερο το 2026, μετά την έγκριση.

Μεγαλόσωμοι και γιγαντόσωμοι σκύλοι, όπως τα Golden retriever, οι Μεγάλοι Δανοί και τα Νέας Γης, έχουν τη φήμη για σύντομη διάρκεια ζωής με μέσο προσδόκιμο ζωής από οκτώ έως δέκα χρόνια. Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό οφείλεται σε χρόνια επιλεκτικής εκτροφής για μεγάλους σκύλους, που τους χαρίζει τη γενετική συνταγή για τεράστια σώματα, αλλά και σύντομες ζωές.

Δείτε ακόμα: Επιστήμονες ανέπτυξαν πειραματικό φάρμακο για την ανάπτυξη δοντιών

Η αυξητική ορμόνη IGF-1, πιστεύεται ότι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα μεγαλόσωμα σκυλιά. Σχεδιασμένο να χορηγείται κάθε τρεις έως έξι μήνες, το LOY-001 στοχεύει να μειώσει το επίπεδο της ορμόνης IGF-1 σε αυτό που παρατηρείται σε μικρότερα σκυλιά, τα οποία συχνά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η συμφωνία της FDA ότι τα δεδομένα της Loyal υποστηρίζουν “λογική προσδοκία αποτελεσματικότητας” υποδηλώνει ότι ο στόχος

αναμένεται να επιτευχθεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορούν να ζήσουν για πάντα, αν και αυτή η αλήθεια μπορεί να είναι λυπηρή. “Αυτά σίγουρα δεν είναι φάρμακα αθανασίας ή επέκτασης της ζωής με ριζικό τρόπο“, είπε ο Halioua σε ένα email που έστειλε στην New York Times. “Τίποτα από αυτά που αναπτύσσουμε δεν μπορεί να κάνει έναν σκύλο να ζήσει για πάντα.”

Ωστόσο, αυτό προσφέρει μία ελπίδα ότι τα σκυλάκια μας μπορεί να ζήσουν λίγο περισσότερο και, ελπίζουμε, να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη φαρμάκων μακροζωίας γενικά – αν πληροί τα πρότυπα της FDA, το LOY-001 θα είναι το πρώτο φάρμακο επέκτασης διάρκειας ζωής που θα εγκριθεί ποτέ.

Δείτε επίσης: Χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ

Μόνο ο χρόνος και η έρευνα θα δείξουν εάν η ανάπτυξη και έγκριση φαρμάκων που επεκτείνουν τη ζωή θα υπερβούν τους σκύλους, αλλά αυτό σίγουρα δεν έχει εμποδίσει ορισμένους ανθρώπους από το να προσπαθούν να βρουν μοναδικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη γήρανση.

Πηγή: iflscience