Στις αρχές του έτους, οι τεχνολογικές εταιρείες Google και Meta βρέθηκαν μπλεγμένες σε έναν Καναδικό αγώνα για τον νόμο C-18, γνωστό και ως Νόμος για τα Διαδικτυακά Νέα. Η νομοθεσία αυτή επιδίωκε να καταβάλουν οι δύο εταιρείες ένα ποσό, για την εμφάνιση συνδέσμων προς περιεχόμενο ειδήσεων, κάτι που οδήγησε τη Google να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκλείσει τις ειδήσεις από την πλατφόρμα της. Η διένεξη έχει επιλυθεί, καθώς η Google και ο Καναδάς έχουν φτάσει σε μια αμοιβαία συμφωνία.

Δείτε επίσης: Πώς να απενεργοποιήσετε τον Google Assistant;

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία αυτή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανησυχίες της Google σχετικά με τον νόμο για τα διαδικτυακά νέα του Καναδά, που σχεδιάστηκε για να υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες διαδικτύου να μοιράζονται τα έσοδα από τη διαφήμιση με τους τοπικούς εκδότες ειδήσεων.

Ο υπουργός Πολιτισμού του Καναδά, Pascale St-Onge, ανέλαβε την πρωτοβουλία να μοιραστεί τα νέα μέσω του X. Οι δύο πλευρές έχουν επιτύχει μια συμφωνία που εξασφαλίζει την παραμονή των ειδήσεων στα αποτελέσματα αναζήτησης, με την Google να δεσμεύεται να καταβάλει ετήσια πληρωμή ύψους 100 εκατομμυρίων Καναδικών δολαρίων ($73.6 εκατομμύρια) σε εκδότες ειδήσεων στη χώρα.

Επιπλέον, αντί να εμπλακεί σε ατομικές διαπραγματεύσεις με εκδότες για την πληρωμή, η Google τώρα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με ένα μόνο συλλογικό όργανο για την κατανομή της συνεισφοράς της σε όλες τις επιλέξιμες επιχειρήσεις ειδήσεων, βασιζόμενη στον αριθμό των δημοσιογράφων που απασχολούνται σε αυτές τις ενότητες, όπως εξηγεί ο υπουργός Καναδικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Pascale St-Onge.

Δείτε ακόμα: Η Google θα ξεκινήσει να διαγράφει παλιούς λογαριασμούς σε 2 ημέρες

Ο Πρόεδρος των Διεθνών Υποθέσεων της Google, Kent Walker, εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση της κυβέρνησης του Καναδά να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά ζητήματα που έθεσε το νομοσχέδιο C-18. Σε μια δήλωσή του, ο Walker επιβεβαίωσε ότι “ενώ συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας απαλλαγής βάσει των κανονισμών που θα δημοσιευθούν σύντομα, θα συνεχίσουμε να αποστέλλουμε χρήσιμη κίνηση προς τους καναδούς εκδότες“.

Από την άλλη η Meta, ο άλλος γίγαντας του διαδικτύου που βρίσκεται υπό την εποπτεία του νόμου, έχει ήδη υιοθετήσει μια διαφορετική στάση. Έχει αποκλείσει την κοινοποίηση ειδήσεων στο Facebook

και το Instagram, επικαλούμενη ανησυχίες για τη νομοθεσία, και είναι ακλόνητη στην αρνητική της στάση απέναντι στην κυβέρνηση του Καναδά.

Το Online News Act, που αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας κίνησης που αναγκάζει τους κολοσσούς του διαδικτύου να ευθύνονται για την πληρωμή των ειδήσεων, εγκρίθηκε τον Ιούνιο από την καναδική κυβέρνηση. Ολοκληρώνεται η τελική επεξεργασία των κανονισμών, με αναμενόμενη δημοσίευση μέχρι την προθεσμία της 19ης Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης: Google Go σε Android: Τι πρέπει να ξέρετε για την εφαρμογή;

Η συμφωνία για την παρουσίαση των ειδήσεων στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google έχει μεγάλη σημασία για τους εκδότες στον Καναδά. Με την πληρωμή του ποσού των 73,6 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, η Google αναγνωρίζει την αξία του περιεχομένου των εκδοτών και τη σημασία τους για την πληροφόρηση του κοινού.

Η παρουσίαση των ειδήσεων στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των εκδοτών. Αυτό ενισχύει την ποικιλία και την πληρότητα των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στους χρήστες.

Η συμφωνία επίσης διασφαλίζει ότι οι εκδότες θα λαμβάνουν οικονομική ανταμοιβή για την παρουσίαση των ειδήσεων τους στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων και να ενθαρρύνει την παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου.

Τέλος, η συμφωνία επιτρέπει στη Google να συνεργαστεί άμεσα με τους εκδότες για τη βελτίωση της παρουσίασης των ειδήσεων στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις και βελτιωμένη εμπειρία χρήσης για τους χρήστες της Google.

Πηγή: phonearena