Μια δωδεκάχρονη κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύστημα πυρανίχνευσης που ειδοποιεί άμεσα, μέσω ενός μηνύματος στο κινητό, για την ύπαρξη φωτιάς στο σπίτι ή το κατάστημά σας.

Η δωδεκάχρονη Shanya Gill από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό αυτού του συστήματος πυρανίχνευσης που είναι πιο αποτελεσματικό, ταχύτερο και φθηνότερο από τους παραδοσιακούς ανιχνευτές καπνού.

Πώς μπήκε στη διαδικασία να δημιουργήσει αυτή τη συσκευή;

Η μικρή δημιουργός επηρεάστηκε από ένα περιστατικό που συνέβη το καλοκαίρι του 2022, όταν κάηκε ένα εστιατόριο πίσω από το σπίτι της. Η ίδια λέει ότι εμπνεύστηκε από αυτή την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την κουζίνα του εστιατορίου και το έκαψε ολοσχερώς.

Δείτε επίσης: FireDrone: Ένα drone ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Από τότε, η μητέρα μου ήταν πάντα τόσο προσεκτική με τις πυρκαγιές στο σπίτι και συχνά έπρεπε να γυρνώ πίσω και να ελέγξω αν ήταν αναμμένα τα μάτια της κουζίνας, τη στιγμή που φεύγαμε. Έτσι, ήθελα να κατασκευάσω αυτήν τη συσκευή, όχι μόνο για να μειώσω το άγχος της μητέρας μου, αλλά και επειδή ο κόσμος χρειαζόταν έναν καλύτερο ανιχνευτή πυρκαγιάς“.

Πώς λειτουργεί το σύστημα πυρανίχνευσης της δωδεκάχρονης;

Το σύστημα πυρανίχνευσης της Shanya χρησιμοποιεί μια οικονομική θερμική κάμερα που συνδέεται με έναν μικροσκοπικό υπολογιστή για να ανιχνεύει θερμά αντικείμενα και πηγές θερμότητας, όπως πυρκαγιές, σε πραγματικό χρόνο. Ειδοποιεί τους ανθρώπους με ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο, ενημερώνοντάς τους ότι υπάρχει πυρκαγιά χωρίς επιτήρηση στο κτίριο.

Το σύστημα στέλνει την ειδοποίηση, εάν ανιχνεύει μια πηγή θερμότητας χωρίς ανθρώπινη παρουσία για 10 λεπτά. Επιπλέον, μπορεί επίσης να προειδοποιήσει τους ανθρώπους έξω από το σπίτι ότι άφησαν τον καυστήρα αερίου, το τζάκι ή το κερί τους αναμμένο και χωρίς επίβλεψη.

Δείτε επίσης: Ηθικές Ανησυχίες στην Εποχή της Τεχνολογίας

Η Shanya συμμετείχε στο διαγωνισμό STEM της χώρας της

Η Shanya παρουσίασε την εφεύρεσή της στο Thermo Fisher Scientific Junior Innovators Challenge, τον κορυφαίο διαγωνισμό STEM της χώρας για μαθητές της έκτης, έβδομης και όγδοης τάξης. Μέσω αυτού του διαγωνισμού οι μαθητές χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητα και τις επιστημονικές

τους δεξιότητες για να λύσουν προβλήματα του πραγματικού κόσμου.

Η Shanya κέρδισε το βραβείο Ascend $25.000 για το σύστημα πυρανίχνευσης, καθώς και για τις δεξιότητες ηγεσίας, συνεργασίας και κριτικής σκέψης που επέδειξε κατά τη διάρκεια του ερευνητικού της έργου και των προκλήσεων της Τελικής Εβδομάδας.

Το Ascend Award είναι η υψηλότερη διάκριση στον διαγωνισμό. Παρέλαβε το βραβείο στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον, D.C.

Δείτε επίσης: Η δεύτερη εκτόξευση του SpaceX Starship λήγει με έκρηξη

Τα σχέδια της δωδεκάχρονης μετά την επιτυχία με το σύστημα πυρανίχνευσης

Η Shanya σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο για να αναπτύξει περαιτέρω την εφεύρεσή της και να την κάνει διαθέσιμη στο κοινό: “Σκοπεύω να φέρω τη συσκευή μου στην αγορά και προσπαθώ να την κάνω όσο πιο διαδεδομένη γίνεται“. Ελπίζει ότι η συσκευή της θα βοηθήσει στην πρόληψη πυρκαγιών και θα σώσει ζωές σε όλο τον κόσμο.

Η τοποθέτηση ανιχνευτών πυρκαγιάς στο σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της οικογένειάς σας και της περιουσίας σας. Οι ανιχνευτές πυρκαγιάς είναι σχεδιασμένοι για να ανιχνεύουν την παρουσία καπνού ή φωτιάς και να ειδοποιούν για την άμεση εκκένωση του χώρου. Το σύστημα της δωδεκάχρονης είναι αποτελεσματικό και πιο οικονομικό από άλλους ανιχνευτές που κυκλοφορούν.

Οι πυρκαγιές μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, επομένως η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη.

Η ιστορία της Shanya πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για όλους μας και ειδικά για τους νέους. Η μικρή Shanya έδειξε ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το πάθος, τη δημιουργικότητα και τις γνώσεις του για να δημιουργήσει κάτι που θα βοηθήσει τον κόσμο.

Πηγή: www.foxnews.com