Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τα νοικοκυριά της χώρας που παλεύουν με το υψηλό κόστος ζωής και την ακρίβεια, να είναι σε επιφυλακή αυτή την περίοδο, πριν τα Χριστούγεννα, καθώς υπάρχουν πολλοί απατεώνες που υπόσχονται γρήγορα και εύκολα δάνεια.

Η Financial Conduct Authority (FCA) δήλωσε ότι το 40% των ενηλίκων ανησυχεί για το αν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις δαπάνες των Χριστουγέννων, ειδικά οι γονείς με παιδιά κάτω των 18 ετών. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ένα μεγάλο ποσοστό αισθάνεται πίεση να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσα μπορεί αυτή την εποχή του χρόνου.

Για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση, πολλοί μπορεί να καταφύγουν σε δάνεια. Πάνω από το ένα τέταρτο (29%) των Βρετανών γονέων έχουν δανειστεί χρήματα ή σκοπεύουν να δανειστούν, εν όψει των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την FCA.

Δείτε επίσης: SpyLoan apps – Google Play: Κακόβουλες εφαρμογές με εκατομμύρια λήψεις

Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι πολλοί στρέφονται στα δάνεια αυτή την περίοδο και το εκμεταλλεύονται. Υπόσχονται δάνεια που δεν δίνουν ποτέ, ενώ εξαπατούν τους χρήστες ώστε να δώσουν πρώτα μια υποτιθέμενη προκαταβολή. Έτσι, οι άνθρωποι, όχι μόνο δεν λαμβάνουν δάνεια, αλλά χάνουν και δικά τους χρήματα.

Πέρυσι, η FCA υποστήριξε ότι οι περιπτώσεις απάτης που σχετίζονταν με δάνεια, αυξήθηκαν κατά 21% (από Νοέμβριο 2021–Οκτώβριο 2022).

Τέτοιες απάτες συνήθως οδηγούν σε απώλεια £255, προειδοποίησε  η υπηρεσία.

Οι απατεώνες θα εκμεταλλευτούν ακόμη και την επιθυμία των γονιών να δώσουν στα παιδιά τους δώρα για τα Χριστούγεννα. Μην τους αφήσετε“, προέτρεψε η εκτελεστική διευθύντρια της FCA Therese Chambers.

Θυμηθείτε τον έλεγχο τριών σταδίων και προστατέψτε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα από απάτες με δάνεια. Εάν σας καλέσουν ή σας στείλουν email, θα μπορούσε να είναι απάτη. Εάν σας ζητηθεί να πληρώσετε μια προκαταβολή, θα μπορούσε να είναι απάτη. Και αν σας ζητηθεί να πληρώσετε γρήγορα ή κάτι ασυνήθιστο, θα μπορούσε να είναι απάτη“.

Δείτε επίσης: Google Play: Θα απαγορεύσει σε apps δανείων να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες και επαφές χρηστών

Ηνωμένο Βασίλειο: Προειδοποιεί για αυξημένες απάτες δανείων πριν τα Χριστούγεννα

Προστασία έναντι απατών με ψεύτικα δάνεια

Ένα σημαντικό βήμα που μπορούν να κάνουν τα άτομα για να προστατευτούν από το να πέσουν θύματα μιας απάτης με δάνεια πριν από τα Χριστούγεννα, είναι να ερευνήσουν διεξοδικά κάθε δανειστή ή προσφορά δανείου που συναντούν. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο των διαπιστευτηρίων του δανειστή, την ανάγνωση κριτικών ή παραπόνων από άλλους δανειολήπτες και την επαλήθευση των στοιχείων επικοινωνίας του δανειστή.

Ένα άλλο κρίσιμο βήμα είναι να είναι προσεκτικοί με προσφορές δανείων που έρχονται μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, email ή μηνυμάτων κειμένου. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις μεθόδους για να προσεγγίσουν πιθανά θύματα, προσφέροντας ελκυστικούς όρους δανείου και υποσχόμενοι γρήγορη έγκριση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι νόμιμοι δανειστές συνήθως δεν κάνουν αυτόκλητες προσφορές δανείων, επομένως τα άτομα θα πρέπει να είναι δύσπιστα για οποιεσδήποτε τέτοιες προσφορές και να αποφεύγουν να μοιράζονται προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες με αγνώστους.

Δείτε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο: Πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν αναγνωρίζουν τις διαδικτυακές απάτες

Επιπλέον, τα άτομα θα πρέπει να είναι προσεκτικά με προσφορές δανείων που απαιτούν προκαταβολές ή πληρωμές. Οι νόμιμοι δανειστές συνήθως αφαιρούν τυχόν προμήθειες από το ποσό του δανείου που εκταμιεύεται, αντί να ζητούν από τους δανειολήπτες να πληρώσουν προκαταβολικά. Εάν ένας δανειστής ζητήσει πληρωμή πριν από την παροχή του δανείου, είναι πιθανόν μια απάτη.

Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις οποιασδήποτε προσφοράς δανείου προτού συμφωνήσουν με αυτήν. Οι απατεώνες συχνά κρύβουν δυσμενείς όρους ή πρόσθετες χρεώσεις στα ψιλά γράμματα, επομένως είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τη σύμβαση δανείου. Εάν κάτι φαίνεται ασαφές ή πολύ καλό για να είναι αληθινό, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν διευκρινίσεις ή να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν δάνειο από διαφορετικό, αξιόπιστο δανειστή.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com