Η τρίτη πτήση του γιγαντιαίου πυραύλου Starship της SpaceX μπορεί να είναι σημαντικά πιο φιλόδοξη και πολυπλοκότερη από τις δύο πρώτες.

Δείτε επίσης: SpaceX Starlink: Έχει θέσει σε τροχιά πάνω από 4000 δορυφόρους

Η επερχόμενη αποστολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια δοκιμή ανεφοδιασμού, σύμφωνα με μια πρόσφατη παρουσίαση της Lakiesha Hawkins, αναπληρώτριας συνδιοργανώτριας της διοικητικής επιτροπής για το πρόγραμμα “Από τη Σελήνη στον Άρη” της NASA.

Η Hawkins μίλησε τη Δευτέρα (4 Δεκεμβρίου) για τα προγράμματα υποδομής και τεχνολογίας της υπηρεσίας με μια επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ. Μία από τις διαφάνειές της ανέφερε ότι η SpaceX πρόσφατα πραγματοποίησε τη δεύτερη αποστολή του Starship και δήλωσε ότι η εταιρεία “προχωρά γρήγορα” προς την τρίτη, “η οποία θα περιλαμβάνει μια επίδειξη μεταφοράς καυσίμων.” 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Hawkins δεν διάβασε αυτές τις λέξεις δημοσίως ή συζητήσει την προγραμματισμένη δοκιμή ανεφοδιασμού καυσίμων ωστόσο, και η NASA έχει αποσύρει τη δήλωση αυτή: Ένας εκπρόσωπος του πρακτορείου δήλωσε στο CNBC ότι “δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο που θα χρειαστεί.

Δείτε ακόμα: SpaceX: Σχεδιάζει Πώληση Μετοχών Αξίας $175 Δισεκατομμυρίων

Τόσο η NASA όσο και η SpaceX θεωρούν τη μεταφορά καυσίμου εκτός Γης ως ένα κλειδί για την επίτευξη τολμηρών εξερευνητικών επιτευγμάτων, όπως η δημιουργία εξωτερικών βάσεων στο φεγγάρι και τον Άρη. Οι πύραυλοι

και τα διαστημόπλοια καίνε το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων τους μόνο για να βγουν από τη βαρύτητα της Γης, επομένως θα χρειαστεί να γεμίσουν τα δοχεία τους για να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς του ηλιακού μας συστήματος.

Μία δοκιμή εφοδιασμού για το Starship ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό. Τον Οκτώβριο του 2020, η NASA ανάθεσε στην SpaceX το ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας δοκιμής στον γήινο τροχιακό χώρο. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η SpaceX θα μεταφέρει 11 τόνους υγρού οξυγόνου σε δοχεία μέσα σε ένα όχημα Starship.

Δείτε επίσης: Vast και SpaceX ετοιμάζουν τον πρώτο εμπορικό διαστημικό σταθμό

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το Starship θα προσγειώσει αστροναύτες κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού για πρώτη φορά το 2025 ή το 2026, κατά την αποστολή Artemis 3. Ωστόσο, πολλά πρέπει να πάνε καλά για να εκπληρωθεί αυτή η προθεσμία από τη NASA και την SpaceX.

Πηγή: space.com