Ένα τρομακτικό κρανίο μήκους σχεδόν 2 μέτρων, που ανήκει σε έναν πλειόσαυρο, ανακαλύφθηκε στους βράχους του Ντόρσετ.

Το κρανίο ανήκε σε ένα άγριο θαλάσσιο ερπετό που έζησε 150 εκατομμύρια χρόνια πριν στην ακτή Jurassic. Οι ειδικοί ονόμασαν το πλάσμα “killer machine”, αφού το κρανίο του περιείχε 130 δολοφονικά δόντια, που θύμιζαν στιλέτα.

Το κρανίο που ανήκει σε έναν πλειόσαυρο, ένα πλάσμα που είναι γνωστό και ως ο “τρόμος των ωκεανών“, πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα απολιθώματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Δείτε επίσης: Pampaphoneus biccai: Βρέθηκε απολιθωμένο κρανίο του τεράστιου προϊστορικού πλάσματος

Το πλάσμα θα μπορούσε να είχε μήκος έως και 12 μέτρα, καθώς μόνο το κρανίο είναι μεγαλύτερο από τον μέσο άνθρωπο.

Ο Δρ Andre Rowe από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ είπε: “Το ζώο θα ήταν τόσο ογκώδες που νομίζω ότι θα μπορούσε να κατασπαράξει οτιδήποτε είχε την ατυχία να βρίσκεται στο χώρο του… Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό ήταν κάτι σαν ένα υποβρύχιο T-Rex“.

Το αρχαίο αρπακτικό πρόκειται να εμφανιστεί σε ένα ειδικό επεισόδιο της εκπομπής του David Attenborough στο BBC την Πρωτοχρονιά.

Ο παλαιοντολόγος Steve Etches ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο κρανίο ανήκει σε ένα διαφορετικό είδος πλειόσαυρου. Είπε στο BBC News: “Είναι ένα από τα καλύτερα απολιθώματα που έχω δουλέψει ποτέ. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι είναι πλήρες. Η κάτω γνάθος και το πάνω κρανίο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, όπως θα ήταν στη ζωή. Σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν βρεθεί ποτέ δείγματα σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. Και αν υπάρχουν, λείπουν πολλά από τα κομμάτια, ενώ αυτό, αν και είναι ελαφρώς παραμορφωμένο – έχει όλα τα οστά“.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα εγκεφάλου 319 εκατομμυρίων ετών

Το κρανίο του πλειόσαυρου βρέθηκε σε έναν πανύψηλο βράχο 15 μέτρα πάνω από την παραλία Dorset. Ο παλαιοντολόγος

και ένας φίλος του εντόπισαν μια άκρη του ρύγχους του πλειόσαυρου. Στη συνέχεια πήραν ένα αυτοσχέδιο φορείο για να το μεταφέρουν καθώς ήταν εξαιρετικά βαρύ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και το υπόλοιπο σώμα του αρχαίου πλάσματος θα μπορούσε ακόμα να κρύβεται κάπου μέσα στον γκρεμό.

Το κρανίο θα εκτεθεί το επόμενο έτος στο μουσείο Kimmeridge ως μέρος της συλλογής Etches.

Λίγα πράγματα για τους πλειόσαυρους

Oι πλειόσαυροι ήταν γιγαντιαία θαλάσσια ερπετά που κολυμπούσαν με τη βοήθεια τεράστιων πτερυγίων. Είχαν δύο στο μπροστινό μέρος του σώματός τους και δύο στο οπίσθιο και μπορούσαν να αυξήσουν άμεσα την ταχύτητά τους για να επιτεθούν στα θύματά τους. Όπως φαίνεται και από το κρανίο που βρέθηκε, είχαν τεράστιο κεφάλι με σαγόνια με δόντια που μπορούσαν να θρυμματίζουν κόκαλα με ευκολία.

Δείτε επίσης: Βρέθηκε απολίθωμα καρδιάς 380 εκατομμυρίων ετών

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα από τα πιο άγρια αρπακτικά της Ιουρασικής Περιόδου. Θεωρούνταν κορυφαίοι κυνηγοί των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της εποχής τους. Με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά τους, ήταν σε θέση να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν μεγάλα θαλάσσια θηράματα και να τα κατασπαράζουν. Η παρουσία των πλειοσαύρων στις θάλασσες της Ιουρασικής περιόδου αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της παλαιοντολογικής μελέτης.

Πηγή: www.news.com.au