Ο Γενικός Γραμματέας του DOST, Renato U. Solidum Jr., τόνισε τη δυνατότητα της πυρηνικής τεχνολογίας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή κατά την έναρξη της 51ης Εβδομάδας Ατομικής Ενέργειας (AEW) στις 4 Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2023 είναι μάλλον ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα πρόβλημα που όλοι πρέπει να εξετάσουμε. Θα γίνουμε θύματα της παγκόσμιας θέρμανσης, επομένως χρειάζεται να δράσουμε, και η πυρηνική τεχνολογία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ανησυχιών μας για αυτό“, δήλωσε ο Solidum.

Τόνισε ότι ενώ οι Φιλιππίνες μπορεί να μην αποτελούν σημαντικό παράγοντα στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η χώρα θα επηρεαστεί παρόλα αυτά από την ρύπανση και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία.

Η προστασία του περιβάλλοντος θα επωφεληθεί επίσης από τη χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας. Αν και η Φιλιππίνες δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση από μια ιατρική οπτική γωνία, όχι μόνο από την άποψη της κλιματικής αλλαγής. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα επηρεαστούμε μόνο από την αύξηση των θερμοκρασιών και την αλλαγή των μοτίβων των βροχοπτώσεων, αλλά και από την ατμοσφαιρική ρύπανση“, δήλωσε.

Δείτε ακόμα: Η κλιματική αλλαγή θα κάνει τους τυφώνες να διαρκούν περισσότερο;

Ο επικεφαλής του DOST υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία της πυρηνικής επιστήμης και των μελετών για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στη μορφή της πυρηνικής ενέργειας – όπου αυτή η καθαρή πηγή ενέργειας μπορεί σημαντικά να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η πυρηνική τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών καλλιεργειών που είναι ανθεκτικές στη θερμότητα και απαιτούν λιγότερο νερό, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων ακόμα και σε μια αλλαγή του κλίματος,” πρόσθεσε ο Solidum.

Πέρα ​​από τις εφαρμογές της στην ιατρική, τη γεωργία και τη βιομηχανία, ο Solidum αντιλαμβάνεται επίσης την ανανεωμένη έμφαση στην πυρηνική ενέργεια ως μια νέα ευκαιρία για το Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας των Φιλιππίνων.

Το DOST πρόσθεσε αυτές τις πτυχές, περιλαμβάνοντας την κατάρτιση στην πυρηνική τεχνολογία ως δυνητική πηγή ενέργειας για την οικονομική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας όμως και την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της.

Δείτε επίσης: Google Earth Timelapse: Δείχνει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τμήμα επιστήμης της χώρας έχει πλήρη υποστήριξη για τις προσπάθειες της Επιτροπής Προγράμματος Πυρηνικής Ενέργειας Πολλαπλών Φορέων, καθώς επίσης και της ίδρυσης ενός ενοποιημένου, ανεξάρτητου κανονιστικού οργάνου για πηγές ιοντίζουσας ακτινοβολίας μέσω του νομοσχεδίου για τον Πανεθνικό Νόμο Ασφάλειας Πυρηνικής Ενέργειας των Φιλιππίνων που εκκρεμεί στο Κογκρέσο“, δήλωσε ο κ. Solidum.